Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mezihorami

Ile trzeba czasu mniej więcej by opanować język na poziomie C1

Polecane posty

Gość Mezihorami

Ile czasu dziennie trzeba przeznaczyć na naukę, aby dojść do takiego poziomu? Jak się uczyć skutecznie? Czy w Polsce można w ogóle nauczyć się dobrze języka obcego? Może lepiej wyjechać za granicę? Proszę o wasze opinie najlepiej oparte doświadczeniami. :)

Gość gość
chinski? sprobuj :classic_cool:

Gość Mezihorami
poparte' - przepraszam za połknięcie literki' ;-)

Gość Mezihorami
Aż tak egzotycznych upodobań nie mam. Chodzi mi o język czeski. :)

Gość gość
Moim zdaniem od 2 do 5 lat. Zależy od Twoich zdolności, czasu na naukę i dostępności materiału. Można się nauczyć równie dobrze w Polsce.

Gość Mezihorami
Załóżmy, że będę się uczyć czeskiego po 3-4 h dziennie. Myślę też o przeniesieniu się nad Wełtawę na jakiś czas.

Gość gość
mi zajęło pół roku ale żyłam tylko tym jezykiem. Nie pracowałam nie uczyłam się tylko ten jezyk. Przerobiłam 15tysięcy fiszek. Oglądałam filmy tylko w tym języku, słuchałam radia, dużo pisałam, czytałam książki (na początku te dla dzieci) i przede wszystkim dużo konwersowałam z lektorem. Zaczęłam z poziomu A2.

Gość Mezihorami
Rozumiem. A jakiego języka się uczyłaś, że tak zapytam z ciekawości? :)

Gość gość
Powodzenia. Ucz się. Zobaczysz ile czasu Ci to realnie zajmie.

Gość gość
i jesli chodzi o początek to najpierw nauka słownictwa. Trudno się uczyc gramatyki gdy w przykładowych zdaniach pojawiają się słowa których nie rozumiesz. Poza tym mając większy zasób słownictwa nawet na niskim poziomie latwiej się wysłowić.

Gość gość
niemieckiego ;)

Gość Mezihorami
Dziękuję za wypowiedzi. Akurat słownictwa bardzo szybko wchodzi mi do głowy, gorzej z gramatyką. Jeszcze czasy w miarę mi idą, ale odmiana rzeczowników to dla mnie czarna magia póki co.

Gość Mezihorami
No to szybko jak na ten język. :) Ja też się uczyłam kiedyś niemieckiego, ale z racji tego, że nie przepadam za nim, gdy tylko skończyłam studia, moja wiedza wyparowała.

Gość gość
Jak znasz zasady to gramatyka nie jest trudna, nawet łatwiejsza niż np. w angielskim.

Gość gość
Życzę powodzenia. Może Ci to zająć bardzo dużo albo bardzo mało czasu. Najważniejsza jest systematyczność. Nawet jeśli teraz planujesz 3-4 godz, dziennie to przecież nie możesz przewidzieć czy np. za rok będziesz w stanie się tyle czasu uczyć. Ważne, żeby nawet w okresach, gdy masz ważniejsze sprawy poświęcić codziennie chociaż parę minut na naukę.

Gość gość
niemiecki to w sumie ma gramatykę prostszą od angielskiego ale dla nas "nielogiczna" więc dlatego są z nim takie problemy. Ja ucząc się go w szkole nie mialam na to najmniejszej ochoty (potem załowałam bo zmarnowałam 6lat na słabe a2 :P). Czeski wydaje mi się językiem podobnym do naszego (w końcu ta sama grupa) więc ucząc się te 4h dziennie naprawdę sumiennie myślę, ze w rok go opanujesz :) powodzenia! :)

Gość Mezihorami
Tak też planuję. Teraz mam za sobą piątą lekcję, nie jest źle, ale mylą mi się odmiany rzeczowników.

Gość gość
Minimum 4 lata

Gość Mezihorami
Owszem, czeski jest podobny do naszego, ale też są pewne pułapki, na które trzeba uważać. Chociażby na te fałszywe słówka :)