Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tiya7

Wyniki testu obciążenia glukozą... Pomocy

Polecane posty

Gość tiya7

Bałam się, żeby tylko nie mieć za wysokiego poziomu cukru we krwi... A tu zaskoczenie: wg wyników badania jest on za niski :O glukoza na czczo: 59,0 mg/dl (normy 70,0-110,0) krzywa glukozowa 2 h po 75 g glukozy: 96,0 mg/dl Wizytę u lekarza mam dopiero w czwartek. Czy ktoś może mi powiedzieć, co taki wynik może oznaczać i czego się spodziewać?

Gość tiya7
pomóżcie proszę, martwię się...

Gość tiya7
up

Gość gość
Zjedz paczkę landrynek.

Gość gość
Wydaje mi się, że jest ok. Ja mialam jeszcze lepiej glukoza na czczo 80, a po glukozie 65 i lekarka powiedziala, że to jest ok!

Gość tiya7
To może u mnie właśnie jest źle, że jest taka różnica pomiędzy glukozą na czczo i po 2 h? Dodam, że zgodnie z zaleceniami siedziałam prawie bez ruchu przez te 2 h, nie licząc dwóch wizyt do toalety na tym samym piętrze w odległości około 10 metrów.

Gość tiya7
up

Gość gość
Po pierwsze bardzo dziwne normy cukru masz u siebie w laboratorium. Zazwyczaj norma cukru naczczo to od 50-90 jak jest wyzej wskazuje na cukrzyce, a po 2 godzinach norma jest do 140. Masz dobre i normalne wyniki cukru. Ja mam cukrzyce ciazowa wiec te normy znam na pamiec. U lekarza jeszcze to skonsultuj ale wedlug mnie cukier masz bardzo ok.

Gość gość
Tez mi sie wydaje ze masz ok. Ja mialam na czczo i po 2 h taka sama wartosc 84 ;)

Gość tiya7
Dzięki za odpowiedzi... No właśnie martwi mnie, że aż tak bardzo wzrósł ten poziom glukozy w ciągu 2 h :( tak jak pisałam, nie ruszałam się prawie w ogóle ale skoro piszecie, że zazwyczaj wyniki powinny być równe, to ja nie wiem o czym może świadczyć taki skok, prawie dwukrotny :(

Gość gość
Ogólnie wg zaleceń polskiego towarzystwa diabetologicznego norma na czczo to 70-100mg/dl - wygląda na to, że masz hipoglikemie czyli niedocukrzenie. Jeżeli chodzi o wynik po obciążeniu to jest w normie. Bardzo ważne żeby kontrolowac hipoglikemie bo jeżeli cukier jest stale zbyt niski to bardzo często rodzą się dzieci hipotroficzne.

Gość gość
ale o jakim skoku piszesz ? Obciążenie glukoza polega na spożyciu cukru w czystej postaci a więc trzustka pracuje na duzych obrotach żeby "zbić" nadmiar cukru we krwi. To normalne że po posiłku czy właśnie ogtt poziom glukozy we krwi wzrasta.

Gość gość
ja w ciąży na czczo miałam 65 i było ok, lekarz nic nie mówił