Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

światła w samochodzie pomocy !!!!

Polecane posty

Gość gość

jeżeli chcę sprawdzić działanie świateł pozycyjnych, mijania, przeciwmgłowych, stopu, biegu wstecznego, awaryjnych i drogowych oraz kierunkowskazu czy muszę mieć włączony zapłon w samochodzie w pozycji nr 2 tzn w pozycji kontrolek ??? Czy może mogę któreś z tych świateł sprawdzić bez ur********** silnika ??? jeżeli ktoś wie jak to jest z tymi światłami to poproszę o wypowiedź :)

Gość gość
ur********** *

Gość lelija biala
ja nie sprawdzam i tak uprzejmi poluzjanci mi powiedza jak beda szukali mozliwosci zapunktowania u przelozonych :P, :P, :P

zależy od samochodu, w niektórych potrzeba włączonego silnika aby sprawdzić światła mijania, a bieg wsteczny? jak jesteś sama ty tylko przy wyłącznym

Gość gość
chodzi mi o toyote yarias dokładnie a wiedza potrzebna mi w celu przypomnienia na egzamin :)

a tak poza tym, wszystkie światła sprawdzisz przy włączonym zapłonie oprócz świateł mijania w niektórych autach

Tak i nie. Sprawdzając awaryjne w porządnych, japońskich samochodach możesz mieć pewność, że kierunkowskazy też działają. Niezależnie od marki działają bez kluczyka w stacyjce (awaryjne). W niemieckich autach często psują się manetki, wtedy nic nie działa. :D Reszta sprawdzasz przy włączonym zapłonie. :)

Gość gość
mi chodzi dokładnie o toyote yaris

Gość gość
awaryjne zawsze można włączyć bez silnika - pozostałe zależy od samochodu. Mi się w jednym pozycyjne świecą po wyłączeniu stacyjki a w drugim nie. W tym pierwszym jeśli wyłączę światła i stacyjkę a zostawię migacz to tez się świeci jedno pozycyjne. a w tym, w którym się światła wyłączają automatycznie - po wyłączeniu stacyjki można na chwile włączyć długie.

Gość gość
a już doczytałm że o yariske chodzi. Jeździłam kiedyś jako zastępczym przez kilka dni.. raczej wyłączały się automatycznie. Czyli tylko awaryjne działały bez stacyjki.. ale głowy sobie uciąc nie dam.

Czyli tylko awaryjne działały bez stacyjki.. x postojowe/pozycyjne też muszą działać, to jest zawarte w przepisach, wystarczy przekrecic pokretlo

Gość gość
no tak, w kóncu od tego są postojowe żeby działały na postoju... ale ja egzamin miałam już dawno a chociaż jeżdżę dużo to jakos postojowe mi nie potrzebne :) Choć przynaje ze tylko baba może mieć takie pojecie o światłach.