Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu tyle wykształconych osób zostaje świadkami jehowy?

Polecane posty

Gość gość

nauczyciele po studiach, urzędnicy (jeszcze nie spotkałam żadnego psychologa i chyba dobrze). Znam śj od podszewki i nie moge zrozumieć czemu ludzie nie widzą psychomanipulacji?

Gość cicha przystań nicości
Wykształcenie nie chroni przed manipulacją. Raczej zdrowy rozsądek i nie uleganie emocjom.

Gość gość
szkoda mi tych ludzi, naprawdę....zastanawiam się czy Ci starsi w zborach wiedzą co robią czy sami tez są manipulowani przez "wyższych"

Gość gość
A katolicy nie są manipulowani?

Gość gość
też są, ale nie w tak zatrważający sposób! nie mają żadnego poszanowania wobec życia, żadnego. Im się prosto w oczy mówi kłamstwa a oni to łykają nawet jak się z tym nie zgadzają, bo mówi się im, że buntownicze myślenie to dzieło szatana

Gość gość
moja teściowa to gorliwy świadek a jest tak fałszywa że szok! namawia mojego męża i mnie na chrzest jak potłuczona, MAM TEJ BABY DOŚĆ!

Katolicy są bardzo różni. Od zapalonych słuchaczy Radia Maryja, po takich, co to czasem chodzą do kościoła. Natomiast członkowie takich organizacji jak ŚJ, to ludzie ujęci w bardzo sztywne reguły. Oczywiście, że dużo zależy od danego zboru/grupy, ale generalnie jest w takich grupach duża wzajemna kontrola. To jest zupełnie coś innego!

Gość gość
A byłaś kiedyś na zebraniu lub czytałaś strażnicę i porównywałaś ją z Biblią?

Gość gość
w każdej wspólnocie są różni ludzie,to po pierwsze.po drugie-co by nie mówić,świadkowie Jehowy to jednak ludzie po pierwsze uczciwi,po drugie wolni od nałogów a po trzecie poważnie podchodzący do swojej religii jaka by ona nie była. wstyd powiedzieć ale pośród katolików rzadko można spotkać tak gorliwych wyznawców...

Gość gość
zeby manipulować inymi to daje im poczucie władzy Donald Tusk w jednym z wywiadów mówi o sobie: Główną motywacją mojej aktywności politycznej była potrzeba władzy i żądza popularności. Ta druga była nawet silniejsza od pierwszej, bo chyba jestem bardziej próżny, niż spragniony władzy. Nawet na pewno.

Nie znałem tego cytatu. Mocne, ale w pełni prawdziwe, niestety.

Gość gość
to wlasciwie dziwne.ostatnio czytalam ze ogolnie rzecz biorac sj posiadaja najwiekszy procent ludzi po podstawowce ze wszystkich chrzescijanskich religii....

Gość gość
ja bylam na zebraniach,bylam nawet glosicielem, ale zauwazylam, ze w straznicy jest duzo przekrecania i udowadniania na sile jakichs teorii, rzadko znajdujacychoparcie w Pismie Swietym, rzucilam swiadkow - tak jestem odstępcą, nie rozmawiajcie ze mną ;) co niedziele chodze do kosciola, mysle mam nadzieje w miare samodzielnie, robie doktorat, jestem wyksztalcona, mam wlasny mozg, nie mam nalogow, jestem uczciwa

Gość gość
nom, to mozliwe, bo pamietam, jak jeszcze chodzilam na zebrania, jak jeden ze starszych mowil, zeby mlodzi ludzie nie szli na studia, tylko calkowicie poswiecili sie gloszeniu, to nakazywal tez swoim corkom, a mial je 3 ;) mnie to ruszalo, bo nauka zawsze byla dla mnie bardzo wazna