Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ceskoslovenska lidova armada

Czechosłowacja jest zajebista ludzie!

Polecane posty

miałem pragnienie jechać do Cieszyna z Madziulą lub Werką, przejść na czeską stronę i przemierzać CSRS u boku którejś z nich. Tam jest wszystko, niemieckie, szwajcarskie towary, piękna odzież i to wszystko bym im zafundował.

Kiedy ty czechosłowację miałeś? na jakim świecie ty żyjesz?

Gość Pani Gleba
zawsze wolalem Pekin sorry mamy taki klimat 🖐️

Żaden Theoden. Theod znaczy lud tak jak theodisc pierwotnie było synonimem tego, co ludowe. Nawiązuję do korzeni, czyli właśnie do ludu...

i pewnie jeździsz VW, bo to samochód dla ludu... wiochę siejesz, Królu

Gość Ludvik Svoboda92
Chciałem należeć do paczki Madzi i Werki niewyobrażalnie będąc z którąś z nich.

Gość gość
teraz czesi do polski na zakupy przyjedzaja

Gość Svatopluk Čech
Ne Češi, jenom Slováci. Češi nemají rádí polské jídlo. Děkuju, na shledanou!

Gość gość
Czesi to tchórze.

Gość Svatopluk Čech
A ja myślę, że raczej pragmatycy, którzy nie oglądają się na resztę Europy, tylko podejmują działania, które przynoszą im korzyści. I bardzo dobrze! Dzięki temu nie mają zrujnowanego przemysłu i komuchów w ubeków w rządzie. To tylko my, Polacy, pieprzymy się w tego Chrystusa narodów ;/

Gość Ceskoslovenska Lidova Armada
Hitler Hachę wziął pod pachę a Hacha z tej radości oddał Hitlerowi Czechy.

Gość gość
Jak bylam mala jezdzilam do Czechoslowacji. W tym roku jedziemy w bieszczady i na Slowacje.

Gość dziewiędziesiąt dwa
Ja bym też chciał jechać ale nie mam z kim. Myślałem że Magda będzie moją towarzyszką życia ale się przeliczyłem. Przez to że nie mam dziewczyny siedzę w domu a ona zdążyła już rok temu pojechać na wakacje. To niesprawiedliwe.

Gość gość
kurde mozecie mi wyjawic o co chodzi z ta Madzia I Werka, widze co jakis czas posty z tymi imionami, jakis koles sie tym jara a ja nie cz*****azy...wyjasni ktos?

Władze Czechosłowacji stosując metodę faktów dokonanych wzorem z 23.I.1919 r. wysłały 10.VI.1945 r. jednostki wojskowe wzmocnione czołgami na tereny powiatu raciborskiego, zajmując m.in. stację kolejową Chałupki położoną na linii Bogumin-Racibórz. Kierujący akcją oficer czechosłowacki nie ukrywał, że zamierza obsadzić tereny aż do Odry. Wraz z wojskami pojawili się także czescy kolejarze. W następnych dniach milicja czeska korzystając z faktu braku ochrony granicy weszła na głębokość 10-12 km w granice Dolnego Śląska, zajmując szereg miejscowości w powiecie kłodzkim i bystrzyckim. 15 czerwca 1945 roku do Kłodzka wjechał czeski pociąg pancerny. Na obszarach zaolziańskich władze Czechosłowacji jednostronnie ustanowiły swoją administrację, prowadząc jednocześnie politykę represji i szykan wobec ludności polskiej.

Gość Wostok92
Dlaczego Czesi i Słowacy wzięli rozwód?

Gość Wostok92
Interwencja Ludowego Wojska Polskiego w bratniej Czechosłowacji.

Gość Komsomolec92
Przypominam o temacie ludzie.

Gość Ufoludek92
Komunistyczna Partia Czech i Moraw

W 1961 roku Centralny Komitet KPCz uznał okres budowy fundamentów komunizmu w Czechosłowacji za zakończony, w związku z czym uznano, że potrzeba nowych symboli państwowych. Do urzędowej nazwy państwa dodano określenie "socjalistyczna". Flaga pozostała bez zmian, ale zaczął obowiązywać nowy i jedyny herb. Wbrew heraldycznym zasadom zmieniono jego kształt: przyjęto kształt pawęży husyckiej piechoty, która według komunistycznej propagandy była ówczesnym postępowym proletariatem, walczącym przeciw reakcjonistycznym siłom: feudałom i Kościołowi. Lew utracił królewską koronę i otrzymał komunistyczną pięcioramienną gwiazdę. Słowacki symbol na piersiach lwa przedstawiał palący się duży ogień (po słowacku vatra) na narodowej górze Krywań, co symbolizowało Słowackie Powstanie Narodowe w 1944 roku.