Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pozwolić dziecku na depilacje?

Polecane posty

Gość gość
Jak zachować ma higienę w toalecie 12 latka gdzie umywalka jest w przedsionku a nie obok wc oraz często nawet mydła nie ma? Prawda jest taka że przecietna 12l w szkole wpada do wc nie myjac rok wyciąga tampon- często przesiakniety tampon podczas wyciągania brudzi jej bieliznę etc zestresowana wciska drugi spiesząc się by nikt nie zorientował się co robi, i taka jest prawda, nie piszcie pierdoł o 12l które szorują rece po czym nie dotykając syfskich klamek sterylnie aplikują tampon, takie bajki to dla ułomnych.

Gość gość
9 lat

Co do depilacji nie miałabym żadnych obiekcji, niech depiluje się jak tylko chce. Tamponów zdecydowanie bym nie pozwoliła.

Gość gość
Ja zaczęłam używać tamponów, gdy miałam 16 lat. Od zawsze mam bardzo obfite miesiączki i podpaski zmieniałam co pół godziny :-o.

Gość gość
Szesnaście lat to nie 12 czy 13 lat bez porównania.

Gość gość
13:26 jesli ty nie jestes w stanie sobie wyobrazic, ze dziecko moze byc poinstruowane i uwrazliwione przez rodzicow do trzymania higieny osobiestej, to widocznie oceniasz tylko przez wlasny pryzmat. sorry, ale rece tez moga pobrudzic sie od podpasek w identyczny sposob, dziecko codziennie podciera tylek papierem, moze niedlugo napiszesz, ze co jak palec przejdzie przez papier i dotknie sie przypadkiem brudna reka? blagam! a ty do pracy nie chodzisz? nie zmieniasz podpasek/tamponow w toalecie pracowniczej, w markecie, w toalecie jakiegos lokalu? to nie te czasy ze kible szkolne to grzyb syf i sodoma, przepisy sanitarne na to nie pozwalaja paniusiu z prlu! a do tej co ma 32 lata uzywa tamponow i nie ma nadzerki... co ty sie tak uczepilas tej nadzerki? przeciez tampony nie maja nic wspolnego z jej pojawieniem sie, litosci!

Gość Tasmanska
a powiedzcie szczerze czy wasze dzeci, no już wczesne nastolatki można powiedzieć tak się was sluchaja, i kazde wasze "nie" "zabraniam" jest w 100% bez dyskusji respektowane? Bo ja widze po mojej pc ze nie raz ,nie dwa lubila postawić na swoim zakaz był a i tak zrobila to co zamierzała, tak wiec mimo zakazu depilacji czy tamponow nie jestem pewna, czy ona sobie potajemne nie będzie tego stosowac

Gość gość
fajnie, że teraz mamy taki wybór i mozliwości Jak ja zaczynałam dojrzewać, podpaski były towarem luksusowym, o tamponach nawet nie słyszałam. Używałam głównie waty owiniętej ligniną, brrr Co do depilacji, moja mama jest praktycznie nieowłosiona, nigdy jej do głowy nie przyszło, żeby porozmawiać z córką o jej obfitym owłosieniu. dosyć późno zorientowałam się jak sobie radzić z włosami na ciele. Dlatego z moją córką rozmawiam od zawsze w sumie o wszystkim, oczywiście stosownie do jej wieku.. ps. Przypomniało mi sie a propos tego tematu jak jeszcze w przedszkolu dorwała sie do moich podpasek i zapytała zaniepokojona czy ja sikam w majtki i musze nosić pieluchy, bo ona już dawno nie nosi :D

Pozwolić. Jedyne co jej zaszkodzi, to jest to że złe nawyki z tak młodego wieku zostaną w niej do dorosłości.

Gość gość
strasznie się słuchają :D moja córka ogoliła sobie sama nogi po cichu pod prysznicem jakoś w drugiej klasie, poharatała sobie oczywiście nogi :p. ale miała nauczkę, że trzeba starannie bez pośpiechu i że wcale to nie tak super jest

Gość gość
Wystarczy spojrzeć na toalety w szkole, masz klapki na oczach i oszukujesz sama siebie, nie wierze w szorowanie dłoni i dbanie o własciwa higienę podacz aplikacji tamponu przez 12l bo jestem realistka a nie syfiara która uważa że bakterie nie istnieja bo ich nie widać. Taki dzieciak dostanie zapalenia i nawet mamusia się nie dowie a później płacz bo nieleczone zakażenia prowadza do licznych problemów właczanie z niedroznościa jajowodów, ale co tam twoja 12l Z CAŁA PEWNOŚCIA robi to sterylnie w szkolnym wc hahahahah pcool]

Gość gość
"Tamponów zdecydowanie bym nie pozwoliła." "tak wiec mimo zakazu depilacji czy tamponow nie jestem pewna, czy ona sobie potajemne nie będzie tego stosowac " po przeczytaniu tych zdan az mna wzdrygnęło, glownie slowa: tamponow bym NIE POZWOLIŁA, i ZAKAZ TAMPONÓW. jestescie szajbniete drogie mamuski kwoki. oby wam nigdy nikt nie nie wtracal w wasza d**e, genitalia, intymne potrzeby tak jak wy wtracacie sie corkom. sorry, ale intymne sfery waszych corek to tylko i wylacznie ich własnosc i nie macie prawa w nia ingerowac. moglyscie, jak podcieralyscie im tylki, teraz wam nie wolno. a pozwolic i zakazywac czegokolwiek to sobie mozecie, ale w obrebie wlasnych gaci. chore, po prostu chore, jak mozna w intymnosc czlowieka wchodzic z buciorami pod pretekstem roszczenia sobie do tego praw, bo jest sie matka...

12-latka to dziecko, głupi wiek, pełen nieodpowiedzialnych decyzji, związanych zazwyczaj z brakiem wiedzy. Więc rodzic jak najbardziej ma prawo interweniować.

Gość gość
zgadzam się z osoba powyżej

Gość gość
13:37? czy zdajesz sobie sprawe, ze jesli twoja corka ma takie podejscie do higieny osobistej, rownie dobrze moze dojsc do zakazenia podczas uzywania podpasek? co za roznica, czy wlozy sobie brudny palec na 3 - 5 cm czy brudna reka zalozy czysta podpaske? albo podetrze sobie nia tylek czy przetrzyma podpaske przez caly dzien?

Gość gość
Zachowajcie swoje regulacje, zakazy i stressy na sprawy naprawde istotne - i nie rozmieniajcie swojego autorytetu i kontaktu z dzieckiem na drobne. Dezodorant, depilacja - to wszystko przeciez nie jest warte stressu. Niech dziecko w tym zakresie robi co chce.

Gość gość
13:42 nie rozumiem co nieodpowiedzialnego jest w noszeniu tamponow przez 12 latke, jesli ma mozliwosc, chec noszenia tamponow, potrafi je zaaplikowac. mylicie pojecia. a najlepsze jest to, ze nie padł ZADEN racjonalny argument, ktory potwierdza wieksze zagrozenie u dziewczynek w noszeniu tamponow, niz u doroslych kobiet. jedyne argumenty to: bo tak, bo za mloda, bo 12 urodziny ma w listopadzie.

Po pierwsze dorosłej kobiecie łatwiej utrzymać higienę niż w szkolnej toalecie Po drugie mikrobiologia pochwy jest zupełnie inna u dziewczynki, która dopiero co zaczęła miesiączkować,a inna u 18-latki Po trzecie wszelkie infekcje, w tym wstrząs septyczny u dzieci (bo 12-latka jest dzieckiem) przebiegają w sposób piorunujący

Gość gość
Tampon pochłania nie tylko krew menstruacyjna ale również śluz, wprowadzając tampon wprowadzamy również bakterie to nie jest argument? Ciekawe a nawet bardzo.

Gość gość
Po pierwsze dorosłej kobiecie łatwiej utrzymać higienę niż w szkolnej toalecie x nie zgadzam sie z tym, bo kobieta dorosla tez nierzadko zmienia podpaske/tampon (bez znaczenia) w niesterylnych warunkach. poza tym zarowno mozna sie zainfekowac podpaska jak i tamponem. x Po drugie mikrobiologia pochwy jest zupełnie inna u dziewczynki, która dopiero co zaczęła miesiączkować,a inna u 18-latki x co w zwiazku z tym? opisz roznice w mikrobiologii dziecka i doroslego, rozwin mysl x Po trzecie wszelkie infekcje, w tym wstrząs septyczny u dzieci (bo 12-latka jest dzieckiem) przebiegają w sposób piorunujący X no tak, a u dorosla kobieta przechodzi go jak grype... oczywiscie przy co drugiej aplikacji tamponu. rownie dobrze corka nie powinna przechodzic po pasach, bo samochód ja przejedzie, taki %prawdopodobienstwa.

Gość fajnaMamaa
moja dwunastolatka używa nie tylko tampony ale i wibratory

Gość gość
mam nadzieję, że penisy Waszych mężczyzn są zawsze wysterylizowane, bo inaczej wstrząs, infekcja i kaplica :p

Gość gość
13:50 - ten argument jest dobry, ale do innego topicu: "tampon czy podpaska?" a nie do dyskusji o tym, czy 12 latka powinna stosowac tampony. zreszta powinna, niepowinna. sama wie najlepiej, czy jest w stanie go wlozyc, czy chce, czy ma taka potrzeba. ja mam bulwers glownie z tego powodu, ze matki wpieprzaja sie w intymne sprawy wlasnych dzieci i roszcza sobie prawa do zakazywania im czegokolwiek w kwestiach, do ktorych nie maja wstepu. jesli nie jestescie w stanie uszanowac intymnosci czlowieka, wyobrazcie sobie, ze ktis wchodzi bez pukania do sypialni, gdzie uprawiacie seks, do toalety jak robicie kupe albo do gabinetu lekarskiego podczas badan.

Gość gość
fajnaMamaa och ty przesmiewcza kwoczko! zdradze ci sekret - jesli twoja 12 latka ma potrzebe sie masturbowac, ch*j ci do tego:)

12 latka to dziecko i mam prawo o wielu rzeczach jeszcze decydować. Zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie

Gość gość
hahhaha dobre z tymi penisami. czasem mam wrazenie ze te matki to zapyliły na łace jak wiatr zawial i ogolnie urodzily sie juz dorosle. dziewice oczywiscie.

Gość gość
14:05 zdrowie to tez zdrowa psychika, jak jej robisz jazdy o tampon, to raczej dobrze nie bedzie ze swiadomoscia jej kobiecosc****ewnosci siebie w zwiazku ze zmieniajacym sie cialem, tabu dot. ciala, seksualnosci. no i z relacjami miedzy wami, bo ingerencja w zycie intymne zawsze zle sie konczy. powtarzam, jesli nastolatka umie, che, i czuje potrzebe zakladac tampon - jej wybor, tak jak u starszej kobiety, ktora miesiaczkuje.

Gość gość
No chyba spadne z wrazenia. Ciemnogrod do kwadratu :O Rany, nie myslalam, ze w Polsce jeszcze pokutuja takie opinie :( 1. Antiperspirant Uzywa sie niezaleznie od wieku tylko od potrzeby. Male dzieci gdy sie poca to ich pot nie smierdzi. Jezeli czuc pot od corki to znaczy ze zaszly juz zmiany hormonalne w jej organizmie i jest dorastajaca nastolatka. Matka powinna corce kupic antipespirat, najlepiej bezzapachowy i bezalkoholowy i tyle w temacie. Co to za matka, ktora skazuje corke na miano smierdziela w klasie? :O 2. Golenie Nie wiem skad sie ten mit wzial, ze golenie pobudza porost wlosow :O Jakby tak wylo to wszystkie babki by sobie golily glowy co jakis czas i mialyby coraj bujniejsza czupryne :-D Prawda jest taka, ze czlowiek sie przyzwyczaja do optyki golej skory i jak potem wlosy znowu zaposci to mu sie wydaje, ze jest ich nagle o wiele wiecej niz bylo. Jezeli corka chce sie czuc komfortowo na basenie i na wf to radze ja nauczyc jak golic nogi, najlepiej jakas dobra maszynka specificznie dla kobiet. Tak jak z dezodorantem, golenie sie nie zalezy od wieku tylko od potrzeby. Skoro w wieku 11 lat ma ciemne wlosy na nogach i sama chce golic to czemu wpedzac ja w kompleksy i umuszac zeby lazila jak goryl? W imie czego ma niby hodowac te wlosy? Niech sobie goli codziennie, jak sie wprawi to zajmuje to kilka minut i z glowy. 3. Tampony v. Podpaski Powinno sie uzywac wedlug potrzeby. Przeciez dziecko nie pojdzie na basen z podpaska :O Uwazam tampony za o wiele wygodniejsze od podpasek. uwazam tez, ze corka powinna sprobowac roznych metod i zobaczyc co sie jej bardziej podoba. W ogole dla mnie to odlotowe, ze o tak podstawowe rzeczy dotyczace wlasnego ciala corka musi sie pytac i blagac :O Przeciez nie chodzi tu o kolczyk na nosie czy tatuaz na czole :O

Gość gość
ja mam 14 letniego syna i niedawno pyta sie mnie czy powinien depilować ...jajka ,bo koleżanki mówią że zarośnięty to oblech. Zdębiałam .Powiedziałam że jak chce ,ale narazie lepiej nie . Pachy podcina od 12 r.z

Gość fajnaMamaa
to nic prześmiewczego moja 12 latka używa wibrator i tyle lepiej niż wkładać marchewke czy brudne palce...