Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pozwolić dziecku na depilacje?

Polecane posty

Gość gość
12:03, no nie widziałam jeszcze dziesięciolatki z tak wielkim biustem, by trzeba było nosić stanik, już nie przesadzaj. Poza tym jakbym zauważyła, że biust w tym wieku aż tak bardzo rośnie to poleciałabym z córką do lekarza, bo to świadczy o przedwczesnym dojrzewaniu.

Gość gość
12:01 jestes nienormalna, zal mi twojej corki. cale lato sie upoci a ty jej na listopad antyperspirant kupisz! ona i tak sobie go kupi kwoko pokryjomu przed toba, bo widac ma wieksze poczucie wstydu niz ty. a z tymi tamponami... powiem ci tak, jak zaczelam miesiaczkowac to plamilam po trochu co 2- 3 miesiace. nie przyszlo mi do glowy, ze by wkladac tampony, zreszta troche sie balam. zaczelam je uzywac dopiero wtedy, kiedy przestalam byc dziewica, bo wczesniej nie moglam ich zaaplikowac. tak bylam zbudowana i tyle. ale moje kolezanki nosily tampony, szczegolnie jak uprawialy sport, chodzily na plaze. nie powiem, zazdrosiclam im tego. ale jesli tylko moje cialo pozwalaloby na to, zebym wsunela sobie tampon, to skorzystalabym z tego, bo nie ma nic gorszego jak podpaska w bikini, czy koniecznosc zakladania fig wtegy, kiedy ktos chce np zalozyc leginsy, getry czy spodnice. nie mowiac juz o sportach wodnych, wakacjach. robisz jej ogromna krzywde wp*****lajac sie w jej intymne sprawy (NIE MASZ DO TEGO P**********O PRAWA), wywolujac na niej presje. powtarzam, nie masz wstydu.

Gość gość
12:08 to ze czegos nie widzialas, nie masz o czyms pojecia nie oznacza, ze ten fakt nie istnieje. nie uwazaj sie za alfe i omego, bo jak widac nia nie jestes. to tak, jakby ktos napisal, ze nie widzial nigdy murzyna, tzn ze nie istnieja. a ja widzialam 10 latke z ogromnym biustem (chodzilam z nia do klasy) miala zaburzenia hormonalne, szybko dorastala. i wierze, ze sa teraz tez takie dziewczynki, bo w dzisiejszych czasach proces dorastania nastepuje u dzieci wczesniej.

Gość Tasmanska
moja jest w tym wieku, nie ma nawet cyckow jeszcze ciut wypukłych, placech, same zebra stercza,o owłosieniu tu i uwdzie nie ma mowy Jakby miała wloski na nogach to zapewne powiedziałabym aby ich nie golila, przecież o delikatny meszek, co innego już 13 lat- gimnazju, ale nie 4 czy 5 podtsawowka, lecz wiem ze moje NIe jest często mało espektowane i zrobilaby i tak jakby postanowila mimo mojego sprzeciwu

Gość gość
"zczególnie ze obecnie jest tyle 1milimetrowych podpasek osobno pakowanych chusteczek 1razowych do higieny intymnej," - jak jestes taka znawczynia od tamponow i podpasek, to powinnas wiedziec, ze im ciensza podpaska, tym bardziej podraznia skore bo ma substancje pochlaniajace wilgoc - bardzo drania skore wraliwa. najlepsze sa tzw znienawidzone "pieluchy" z wypelnieniem z waty. czesciej zmieniasz, ze wzgledu na brak niwelacji zapachu oraz nie ma substancji podrazniajacych. a jesli chodzi o tampony to dokladnie tak samo moga szkodzic doroslej kobiecie jak i dziewczynie. tak samo mozesz wkladac je brudnymi paluchami, zmieniac w publicznym kiblu i uszkodzic sie mechanicznie (bo sadze, ze mowisz o podraznieniu nadzerki) a jesli chodzi o przebicie blony dziewiczej, to sorry, ale jesli dziewczyna ma na tyle elastyczny otwor w niej, to wlozy tampon, jesli nie 9tak jak ja) to za c***a pana tego nie zrobi. ogarnijcie sie z tymi tamponami, bo przesadzacie. jesli dizewczyna miesiaczkuje, to jest TYLKO I WYLACZNIE jej sprawa, jak sie zabezpiecza. a porownanie do zazywania amfy jest tak infantylne, ze nawet nie skomentuje.

Gość gość
Boże jaki ciemnogród tutaj!!!! Moja córka mając te 12 lat(szła do gimnazjum) miała 170 wzrostu, ważyła 57kg więc wymiary miała takie jak ja, u ginekologa byłyśmy, akurat w sprawie trądziku i badań hormonów i na tampony się dr. zgodziła, twierdząc ,że nie ma powodów, żeby z nich zrezygnowała jeżeli sama da radę je zaaplikować, i ten sposób wybierze, bo będzie jej pasował!!!!!!!! Przecież wiadomo że nie zaczyna się od rozmiarów dla dorosłych kobiet, tylko mini, najlepszej firmy a nie najtańsze badziewie. widziałaś kiedyś ten rozmiar??? sama mogłabyś jedynie nim zahamować krwawienie w nosie albo w uchu, takie są maciupkie!!! no litości, dziewictwa od tego nie stracisz!!!

Gość Tasmanska
Co do tamponow to ja ni wiem kiedy mala dostanie okres ,ale zapowiada się ze pozno bo jak na 11 lat ma posturę 8 latki, owłosienia zadnego, plaska jak deska, lecz uważam ze od 2-3 gimnazjum już można tampony zakladan mini tampony, ,wcześniej może niech z podkaskami potrenuje

Gość gość
12l to dziecko i tamponów nie powinna używac i to czy ma 170cm czy 140 tu nie ma nic do tego, wyobrażam sobie problemy w wieku 20paru lat, ale mamusia hej do przodu,

Gość gość
najbardziej rozwaliło mnie to, że jak się zacznie depilować to już będzie musiała zawsze i lepiej opóźniać ten straszny moment w którym włosy zaczną obrastać to dziecięce ciało. :D naucz jak korzystać z golarki, depilatora, trymera, co tam chcecie. moja córka od zawsze chodzi na basen i kiedy zaczęło jej rosnąć owłosienie - gdzieś w wieku 10 lat - usuwa je. Teraz ma 14 lat i jakoś tych włosów wcale nie jest więcej, a ona nauczyła się już jak sobie radzić z owłosieniem i nie jest to dla niej stresem ani traumą. Niech ma ten swój osobisty intymny komfort, że może się rozebrać na basenie, na w-f. Jeśli chodzi o miesiączkę i tampony - ja zaproponowałam podpaski i wkładki, córka chciała spróbować tamponów - kupiłam jej OB mini. Po kilku próbach zrezygnowała - nie pasuje jej na razie ta metoda. O dezodorancie w wieku dojrzewania nawet nie chce mi się pisać......

Gość gość
jakie Ty znasz problemy od używania tamponów? prawidłowego - zaznaczam Dla mnie bardziej groźne jest np dotykanie błony śluzowej podpaską z utleniającą się (psującą się) wydzieliną miesiączkową niż wchłanianie tej wydzieliny przez tampon nie majacy kontaktu z powietrzem

Gość gość
Ja uważam, że dzieci nie powinny mieć tam niczego wkładanego, tamponów też. Po prostu są zbyt niedojrzałe na te sprawy i trzeba poczekać min. do tej szesnastki. Po co zabierać dzieciństwo? Ty używałaś tamponów jak byłaś w podstawówce? Ja pamiętam, że nawet do głowy by nikomu nie przyszło, tylko podpaski. Tampony dopiero w liceum zaczęły być stosowane.

Gość gość
12:38 tampony stosuje sie wtedy, kiedy sie idzie na plaze, kiedy sie uprawia sport albo wtedy kiedy sie chce. kazdy ma prawo do wyboru, twoja corka tym bardziej a ty nie masz prawa w te wybory ingerowac. i niewazne ze ubzduralas sobie jakies 16 lat cz 61 czy nawet 116, jesli dziewczyna poczuje potrzebe i chec stosowania tamponow, tobie nic do tego. i nie rozumiem tego pseudoargumentu, ze dzieci nie powinny sobie tam niczego wkladac, niby dlaczego? bo to niemoralne, niezdrowe? bo sobie tak ubzduralas, bo takie masz wyobrazenie o intymnosci corki? piszecie tak, jakbyscie same nigdy mlode nie byly, kazdy czlowiek podswiadomie odczytuje potrzeby swojego ciala w kontekscie wieku, w jakim sie znajduje. mloda dziewczyna to nie jest niemowlak, co sie zsika bezwiednie w pieluche albo nie zna swojego ciala, nie panuje nad nim. nastolatka dobrze wie, co potrzeba jej cialu, jesli czuje, ze moze wlozyc tampon, to go wlozy, jesli nie, jest to dla niej blokada fizyczna i brak potrzeby mentalnej, ze sie tak wyraze, to potrafi to rozpoznac. zachowujecie sia tak, jakby wasze dzieci nie mialy mozgu, zero zaufania i wiary we wlasne dzieci. jak dlugo bedziecie je traktowac jak bezmozgie zwierzatka albo warzywka? do slubu? do 30tki? do śmierci?

Gość gość
Nie powinny BO ISTNIEJE MOZLIWOŚC USZKODZENIA, WYSTAPIENIA INFEKCJI A NAWET WSTRZASU dlatego 12l dziecko nie powinno wkładać sobie NICZEGO do pochwy zrozumiałaś to betonie??!

Gość gość
wstrząs to nastapił chyba u Ciebie i przyniósł trwałe skutki uboczne.....

Gość gość
Pozwól. Mi rodzice nie pozwalali i pamiętam do tej pory jak koledzy śmiali się, że miałam włosy na nogach i krzyczeli za mną Yeti.... :/ A miałam wtedy 12 lat... Chore czasy.

Gość gość
jeśli dziewczyna w wieku 12 lat ma miesiączki, to co się zmieni przez te 4 lata, kiedy już tampony nie będą powodowały wstrząsów, uszkodzeń i infekcji?

Gość gość
12:58 wyjasniej JAKIEGO RODZAJU uszkodzenia i CZEGO betoniaro;D a infekcje (od brudnych łap, publicznego kibla, przetrzymywania tamponów, naruszenia istniejacej nadzerki) oraz wstrzas toksyczny moze dostac KAZDA Z NAS, bez wzgledu na wiek w kwestii stosowania tamponow. wiec wyraz sie jasniej pani ginekolożko od 7 bolesci i specjalistko od infekcji intymnych, o co ci k***a tak naprawdę chodzi i co twierdzisz w sprawie stosowania tamponów u dziewczyn ponizej 16 roku zycia. wyraznie to nie znaczy CAPS LOCKIEM:)

te 4 lata bardzo wiele zmieniają

Gość gość
te przyczyny o których to krzyczysz w bardzo niekulturalny sposób dotyczą kązdej kobiety stosującej tampony, bez względu na wiek. Jeśli ktoś jest na tyle głupi, że nie umie myć rąk przed zmianą tampona, nie powinien ich wcale użyać

Gość gość
Tak używałam tamponów jak tylko dostałam okres z ówczesnymi podpaskami z klejem na szerokość włoska męczyłam się 3 okresy i z jakiejś gazety wycięłam kupon na próbki tampaxa z aplikatorem, od tej pory jak przyszły używałam miałam max 13 lat, teraz mam 38 i 3 dzieci a w życiu nadżerki nie miałam ani zapalenia żadnego!!!! to dlaczego moje dziecko ma mieć kłopoty zdrowotne ?! Kobieto tampony się REGULARNIE wymienia , nie trzyma się ich w pochwie godzinami. A teksty o zabieraniu dzieciństwa tamponami to już jakaś parodia, dla mnie dużo gorsze jest bieganie po placu zabaw i na huśtawkach z podpaską między nogami!!! Ale to może do Pana Boga albo Matki Natury z tymi pretensjami o zbieranie dzieciństwa!! Tampon nie ma nic "seksualnego" w sobie!!!!ani nie ma przynajmniej dla mnie żadnych skojarzeń takich, To ty jesteś zdrowo walnięta skoro masz takie myśli o wkładaniu :"tam takich "rzeczy !!! Opanuj się może powinny się przestać myć, żeby się "tam" nie dotykały!!! A tobie jako dorosłej kobiecie przepraszam przytrafia się orgazm albo się podniecasz przy aplikacji tampona ?? No Jezu?! I żeby nie było ta moja już teraz 18letnia córka, mimo, że używa tamponów od 6 lat nadal jest dziewicą, bo twierdzi że na seks ze swoim chłopakiem nie jest jeszcze gotowa! wiem o tym, bo tak jak rozmawiałyśmy na temat okresów, hormonów, taponów i włosów tu i ówdzie, tak rozmawiamy na tematy seksu, miłości wierności, konsekwencji tego wszystkiego i jej PRZYSZŁOŚCI, wyboru studiów, te tematy są WSZYSTKIE ważne. Wiem bo moja mama ze mną o niczym nie rozmawiała, nawet o okresie...

Gość gość
poza tym temat jest o depilacji. Wyluzuj trochę. ps. nie obrażaj nieznanych osób

Gość gość
ja nie mowie zeby dziecku na sile pchac tampony po pierwszej miesiaczce. wtedy ona nawet nie bedzie umiala pewnie sobie ich zaaplikowac, ponadto prze pierwszy rok miesiaczkowania przewaznie krwawienie jest tak nieregularne i niewielkie, ze dziewczynka nie bedzie czuc takiej potrzeby. no chyba ze jej sie zabroni, powie ze dostanie wstrzasu (w domysle - mózgu) infekcji, zajdzie w ciaze, rozepcha sobie pochwe, UMRZE albo cokolwiek, to wtedy pewnie sie zaciekawi. nastolatka, powtarzam, to nie jest bezmozga poczwarka, ktora nie rozpoznaje potrzeb swojego ciala. jesli jej pochwa bedzie za waska, zbyt ciasna, blona maloelastyczna, to przeciez krzywdy sobi enie zrobi. bedzie uzywac tego, co jest dla niej bardziej komfortowe. duzo dziewczyn wybiera podpaski. ja mam 25 lat i tez przewaznie chodze w podpaskach, bo tak wybralam. kazda kobieta ma prawo wybrac, co jej bardziej odpowiada w tej kwestii.

Po pierwsze dorosłej kobiecie łatwiej utrzymać higienę niż w szkolnej toalecie Po drugie mikrobiologia pochwy jest zupełnie inna u dziewczynki, która dopiero co zaczęła miesiączkować,a inna u 18-latki Po trzecie wszelkie infekcje, w tym wstrząs septyczny u dzieci (bo 12-latka jest dzieckiem) przebiegają w sposób piorunujący

Gość gość
A nie słyszałyście o wstrząsie 12latki która nie wyjęła tamponu i chodziła z nim kilka dni po czym trafiła w fatalnym stanie do szpitala z ogólnym zakazeniem? Mogła nawet stracić zycie i po co? Rozumiem basen czy inny sport ale nie od 1 miesiączki i we wszystkie dni luuuuudzie

Gość gość
tak na marginesie: co do nadzerki, to tampony jej nie powoduja, tylko podrazniaja juz istniejaca. to mialam na mysli

Gość gość
Ja szybko dojrxewalam i w tym wieku juz sie chyba depilowalam, tamponow zaczelam uzywac jak mialam 13lat, to prawda, dzieci w tym wieku sa okropne czasami i moga jej dokuczac, a jesli chodzi o wstrzas toksyczny o ktorym tu piszecie to moze wystapic w kazdym wieku tak samo przy uzywaniu podpasek jak i tamponow, no i jesli chodzi o biust, ja mialam 13lat i miseczke d

Gość gość
13:13 rownie dobrze mogla nie wymieniac podpaski caly dzien. rozne rzeczy sie zdarzaja. moja siostra w wieku 20 lat zapomniala wyjac tampona i wlozyla kolejny. po godz - dwoch sie zorientowala dopiero. kazdy moze popelnic glupote, dziecko tez. nawet oscia od ryby moze sie udlawic. czytalam o dziecku, ktore zezarlo kreta. wiec sorry, nie przytaczajcie takich "historii" bo to sa wyjatkowe sytuacje. zeby im zapobiec nalezy rozmawiac, tlumaczyc a nie sie obruszac, zabraniac i robic tabu ze spraw, ktore nie powinny byc nim naznaczone.

Gość gość
Dyskusja przerodziła się w kłótnie, chyba o to jak wychowywać i na co pozwalać dziecku. Mam ich jak wspomniałam 3, są fajni, mądrzy, nie miałam i nie mam z nimi problemów wychowawczych. Zawsze traktowałam ich tak jak sama chciałam być przez rodziców traktowana, z szacunkiem dla mojej osoby i mojego zdania, dzieci, te małe , starsze , nastolatki nie są głupie, one mają tylko mniej doświadczenia życiowego, ale swój rozum mają, swoje życie mają, i jak wykazuje potrzebę ogolenia sobie nóg to niech goli, co za różnica czy będzie miała lat 12, czy 11 i 3/4???

Gość gość
Mam 32 lata, 3 dzieci, nigdy nie miałam nadżerki. Tampony zaczelam uzywac w wieku 12 lat. Sama o tym zdecydowałam, moja matka nawet nie wiedziała. Jeśli dziewczyna jest nauczona higieny to nic jej nie grozi, natomiast wstrząsu można dostać w każdym wieku i jest to wlasnie powod, aby corce pozwolić je uzywac. Ja uzywalam w tajemnicy przed matka i gdybym dostala wstrząsu to nikt by nie wiedział od czego, nim by to odkryli w szpitalu to pewnie byłoby za pozno. Zastanowcie się nad tym.

Gość gość
co do depilacji to może warto wyprobowac plyn do rozjaśniania wlosow sally hansen, kupiłam go corce, która ma lat na wasik, chciała ogolic sobie maszynka :D