Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

71m2

Polecane posty

Gość gość

Czy 71m2 to duże mieszkanie? Bo ja sama mam ok 45m2, a wszyscy piszą że 45m2 to małe a 70m2 to duże. Jednak jak byłam u koleżanki to owszem, jej 70m2 było większe, ale bez przesady, nie ma jakiejś kolosalnej różnicy... Jak wy sądzicie? PS Nie pisze tego żeby sie dowartościować czy coś :D Chce tylko poznać opinię innych ludzi :P

Gość iuoiuupu
niedawno mieszkałam w 75 m ale zjadały mnie koszty utrzymania - czynsz ponad 800 zł teraz mieszkam na 45 m - czynsz 450 zł troche ciasniej ale to kwestia organizacji to był dobry wybór

Wychowałam się na 47 m2, Trzy pokoje, osobna kuchnia, łazienka i wc. I nie doświadczyłam ciasnoty. Uważam, że 2 pokoje na np. 55 m2 to strata powierzchni. 71 m2 to mieszkanie duże, ale bez fanaberii, 4 fajne pokoje i kuchnia (czy tam aneks, kto co woli).

Gość gość
@kubekzkawą Czyli uważasz że te ok. 45m2 to nie jest małe?

Tak, uważam, ze 45 - 47 metrów to przeciętne mieszkanie. Małe to sa kawalerki 24 metrowe lub dwa pokoje na 32 m2. Ale to tylko moje zdanie i nikt nie musi go podzielać.

Jeszcze ważny jest rozkład pomieszczeń. Moja mama mieszkała na ponad 70 m2 i co z tego. Trzy przechodnie pomieszczenia po 25 m2. Z jednego pokoju, do drugiego, z drugiego do kuchni (gdzie wydzielono miejsce na łazienkę,), więc z kuchni do łazienki.

Gość lkjcjc
Wiesz, ale jak wszystko się dobrze rozmieści to można nawet z dwójką dzieci mieszkać na 30-paru metrach i być szczęśliwym. Wiadomo- nie będzie luksusów (moim zdaniem to "luksus" jest dopiero, jak się ma >85m2, poniżej tego to normalny metraż, ale to moje zdanie) ale da się żyć. Na tym forum jest nieraz nagonka na ludzi, którzy mając 2 dzieci nie mają 4 pokoi, gdyż 4 pokoje to minimum a mniej to patologia, co jest moim zdaniem głupotą :).

Ja uważam, że dziecko powinno mieć osobne pomieszczenie w mieszkaniu. Choćby te głupie kilka metrów na łóżko i biurko. Nie wyobrażam sobie z np. już takim trzylatkiem mieszkać w jednym pomieszczeniu plus facet.

Gość iuoiuupu
45 m - mieszkamy w pięc osób ( troje dzieci ) dwa pokoje 18 m i 16 m znajomi dziwia sie organizacja tylu osób w takim mieszkaniu i nie dowierzaja ze jest przestrzen , mieszkanie nie jest zagracone mieszkalismy na 75m wysoki czynsz i 4o km od dużego miasta choc tez w miescie za te same pieniadze kupilsmy 45 m w duzym miescie i nie musimy 40 km dojezdzac do pracy i zmniejszyły sie koszty dla mnie 300 zl miesiecznie to duzó uwazam ze 45 jest dobre i to był bardzo dobry wybór

Gość iuoiuupu
nie mamy kredytów , mamy własnosciowe mieszkanie i mozemy spac spokojnie :)

Nie mam rodzeństwa, więc nie wyobrażam sobie nawet tego, że Twoje dzieci dzielą się pokojem na 3 osoby. Wierzę, że masz zadbane i niezagracone mieszkania, ale to nie zmienia faktu, ze dzieci cisną się we troje na jednym pokoju.

Gość iuoiuupu
nie cisna sie :) kazdy ma swoje łozko i swoje biurko

Okej, takie Twoje zdanie. Mam nadzieję, że Twoje dzieci też je podzielają. A swoją drogą, trzy łóżka na 18 lub 16 m2 to nie zagracenie?

Gość iuoiuupu
to zalezy jakie łozka ? własnie , trudno to sobie wyobrazic dlatego kazdy jest zdziwiony

Gość iuoiuupu
jest pietrowe łózko i a trzecie chowa sie w zabudowana szafe . Dzieci maja 18 m moze kiedys zrobimy z tego dwa pokoje , narazie nie ma takiej potrzeby . my mamy pokoj 16 m kanapa stol+krzesla witryna , telewizor na scianie

Gość iuoiuupu
zazdroscisz ? czy jestes sfrustrowana ? lozko pietrowe i jedno chowane to w ciagu dnia zajmuje miejsce jednego łozka a nie trzech , to takie proste wole mieszkac we włsnosciowym małym bez kredytów niz w komunalnym :)

Wiedziałam, że z czymś takim wyskoczysz. Zauważ, że pytanie zadałam, zanim wyskoczyła Twoja odpowiedź. Nie droga kobieto, nie mam Ci absolutnie czego zazdrościć. Ani Tobie, ani Twoim dzieciom, życia na kupie. Jak pisałam wyżej, każde dziecko powinno mieć swój pokój. Pisałam wyżej, ze owszem możesz mieć czysto, mało mebli (szaf), mało innych sprzętów, ale trzy łóżka (niech się nawet jedno chowa w sufit) to jest duże zagracenie dla 18 metrów.

Gość gość
45-50 to jest male mieszkanie, 71 to srednie, szalu nie robi. Wezcie pod uwage ze w Polsce sa najbardziej przeludnione mieszkania w Europie. Ludzie przywykli i tylko dlatego klitki po 8m2 czy 3 pokojowe mieszkania o powierzchni 45 m2 uwazaja za przestronne.

Racja, jestem tego najlepszym przykładem. 45 m i 3 pokoje uważam za w porządku mieszkanie. Pokój dziecka, sypialnia rodziców i salon. Ewentualnie sypialnia połączona z salonem i dwa pokoje dziecięce.

Gość iuoiuupu
ciasne ale własne :) nie komunalne :)

Gość iuoiuupu
za lat trzy - cztery kupimy większe bo dzieci będą wieksze i dwie pensje a nie jedna miłego wieczoru :)

Co Ty z tym komunalnym? Tysiące ludzi ma własne, ale niekoniecznie gniecie wpycha troje dzieci na jeden mały pokój. Też mam ciasne i własne (38 m), tylko dzieci na taką ciasnotę nie sprowadzę.

Gość iuoiuupu
znam ludzi którzy kupili sobie nowe 80 m całosc na kredyt , nie zdązyli wyposazyc i komornik wziął - nacieszyli sie dwa lata , no ale mieli wielkie mieszkanie a nie klitkę co za rozumowanie ludzkie

Gość iuoiuupu
no to nie sprowadzaj :) tez miałam miec jedno dziecko na jeden pokój , narodziły sie trzy za jednym razem i co mam babci oddac bo nie mam czterech pokoi ? miałam cztery pokoje a ia tak przebywalismy w dwóch

A ja takich ludzi nie znam i tak możemy się licytować, co większego sensu nie ma. Ale nie bądź śmieszna z tym: własne, nie komunalne! Wypinasz pierś przy tym z dumy?

Gość iuoiuupu
gniecie wpycha ?? masz okres czy co ? cos taka złosliwa ? oczywiscie ze jestem dumna z tego ze własnymi rekoma zapracowałam na dach nad głowa i nie musze prosic panstwo

Gość gość
Ja mieszkam teraz na 47m (3 pokoje).Mamy jedno dziecko. Jest mi ciasno bo poprzednie mieszkanie (również trzypokojowe) miało 72m. Niestety musieliśmy wyprowadzić się do większego miasta.

Tak, ja mam takie spojrzenie na sprawę, którą mi naświetliłaś. W takich tematach jestem złośliwa. U Ciebie się trafiła 3 za jednym razem, okej. To co innego niż sprowadzanie na świat kolejnych dzieci bez zapewnienia im warunków lokalowych. Pakowanie 3 dzieci na jeden pokój nie jest dobrym rozwiązaniem. I czy naprawdę uważasz, że argument z okresem pasuje do jakiejkolwiek dyskusji? Ja wątpię. Cieszę się, ze sama coś osiągnęłaś (czy tam z mężem), ale tekst: komunalne też jest słaby. Okej, jest po 17. Zbieram się do domu. Pozdrawiam.

Gość iuoiuupu
ciesze sie z tego co mam a nie co chciałabym miec :) co z tego ze marzy mi sie domek z ogrodem ... to tylko na razie marzenie