Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czyoplaca sie samemy robic dzemy

Polecane posty

Gość gość

j.w zaczyna sie sezon na truskawki. I chcialabym 1 raz zrobic rozne przetwory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie wiem czy się opłaca, bo się nad tym nie zastanawiałam, po raz trzeci będę robiła swoje dżemy i ogórki, bo smak jest milion razy lepszy, niż tych ze sklepu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak, ponieważ kupne dżemy są zawsze inne, więc nie może się nie opłacać. Chyba że pytasz czy wyjdzie to taniej :) a taniej nie wyjdzie, ale to zupełni inny produkt...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moja tesciowa robi sama dżemy,takie bez żelfixu. Pyszne są. Rób i się nie zastanawiaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja co roku robię dżemy z truskawek i jagód. W tym roku już zrobiłam 8 słoiczków. Są przepyszne i roboty z nimi też za wiele nie ma więc WARTO! Część robię z cukrem żelującym jako dżemy do kanapek na gęsto a część ze zwykłym cukrem, mają taką półpłynną konsystencje i wykorzystujemy je do polewania jogurtów naturalnych, kaszki mannej czy innych deserów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czekam az truskawki troszke stanieja. i mam w planach zrobic z truskawek., powidla i z brzoskwini. a jaki mascie przepis na dzem wlasnej roboty? zrobie 1 taki na probe i zobacze jaki wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pewnie, że się opłaca. Jak nie finansowo to smakowo :D Ja robię dżemy, soki (syropy), kompoty, ogórki kiszone, sałatki warzywne. Jak otwiera się w styczniu taki sok, czy dżem to od razu czuć smak lata ;) Przepisów nie podam, bo większość robię "na oko".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
robię dżemy z własnych owoców ponieważ mam pewność, że są niepryskane żadną chemią i poza tym daję o wiele mniej cukru niż w tych ze sklepu nigdy nie używam żelfiksów i tym podobnych ulepszaczy bo uważam, że najlepsze są robione tradycyjną metodą moje dżemy, powidła i konfitury zachwycają podniebienia całej rodziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to jak robisz? bez zelfiksow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mam wlasnie troche truskawek. moglabym sprobowac zrobic 1 sloik. tak na sprobowanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to przeczytaj sobie ile owocow zawieraja dzemy ze sklepu i ile w nich chemi wiadomo ze jak musisz kupic owoce cukier zelfixy to tanio nie bedzie ale przynajmniej beda smaczniejsze i zdrowsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
najpierw owoce rozdrabniasz, mówię o tych większych gotujesz pod przykryciem aż puszczą sok nastepnie odparowujesz bez przykrycia, mieszając aby się nie przypaliły gdy osiągną odpowiednią konsystencję, dodajesz cukier [ ja daję jak najmniej, tylko tyle by zakonserwować] ciagle mieszasz wkładasz do wyparzonych słoików i pasteryzujesz ok. 10-20 min w zależnosci od wielkości słoików :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To zależy, ile tych dżemów zrobisz. U mnie w domu w ciągu roku zjadam 1-2 słoiczki, więc nie opłaca mi się robić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 111monia111
Ja nie robię bo nie mam kiedy. Z resztą nie mam ręki do takich rzeczy :( najczęściej syropy i dżemy kupuję z Piwniczki Babuni bo najbardziej przypominają smak tych domowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oplaca sie, o ile zostana zjedzone. ja np dzemow nie jadam, wiec zmarnowalabym czas i pieniadze. inne przetwory jak najbardziej. sklepowe dzemy sa drogie i niezdrowe, wiec o ile domownicy je zjedza, to oczywiscie ze robic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja pieprzę sie męczyć z przetworami, jak głupi podatnicy dają mi na 6 dzieci po 500+ za darmo, niech oni zapieprzają i robią aby przeżyć z poborów tj., jałmużny jaką dostają za pracę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×