Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czyoplaca sie samemy robic dzemy

Polecane posty

Gość gość

j.w zaczyna sie sezon na truskawki. I chcialabym 1 raz zrobic rozne przetwory

Gość gość
nie wiem czy się opłaca, bo się nad tym nie zastanawiałam, po raz trzeci będę robiła swoje dżemy i ogórki, bo smak jest milion razy lepszy, niż tych ze sklepu

Tak, ponieważ kupne dżemy są zawsze inne, więc nie może się nie opłacać. Chyba że pytasz czy wyjdzie to taniej :) a taniej nie wyjdzie, ale to zupełni inny produkt...

Gość gość
Moja tesciowa robi sama dżemy,takie bez żelfixu. Pyszne są. Rób i się nie zastanawiaj.

Gość gość
ja co roku robię dżemy z truskawek i jagód. W tym roku już zrobiłam 8 słoiczków. Są przepyszne i roboty z nimi też za wiele nie ma więc WARTO! Część robię z cukrem żelującym jako dżemy do kanapek na gęsto a część ze zwykłym cukrem, mają taką półpłynną konsystencje i wykorzystujemy je do polewania jogurtów naturalnych, kaszki mannej czy innych deserów.

Gość gość
czekam az truskawki troszke stanieja. i mam w planach zrobic z truskawek., powidla i z brzoskwini. a jaki mascie przepis na dzem wlasnej roboty? zrobie 1 taki na probe i zobacze jaki wyjdzie.

Gość gość
Pewnie, że się opłaca. Jak nie finansowo to smakowo :D Ja robię dżemy, soki (syropy), kompoty, ogórki kiszone, sałatki warzywne. Jak otwiera się w styczniu taki sok, czy dżem to od razu czuć smak lata ;) Przepisów nie podam, bo większość robię "na oko".

Gość gość
robię dżemy z własnych owoców ponieważ mam pewność, że są niepryskane żadną chemią i poza tym daję o wiele mniej cukru niż w tych ze sklepu nigdy nie używam żelfiksów i tym podobnych ulepszaczy bo uważam, że najlepsze są robione tradycyjną metodą moje dżemy, powidła i konfitury zachwycają podniebienia całej rodziny

Gość gość
to jak robisz? bez zelfiksow.

Gość gość
mam wlasnie troche truskawek. moglabym sprobowac zrobic 1 sloik. tak na sprobowanie.

Gość gość
to przeczytaj sobie ile owocow zawieraja dzemy ze sklepu i ile w nich chemi wiadomo ze jak musisz kupic owoce cukier zelfixy to tanio nie bedzie ale przynajmniej beda smaczniejsze i zdrowsze

Gość gość
najpierw owoce rozdrabniasz, mówię o tych większych gotujesz pod przykryciem aż puszczą sok nastepnie odparowujesz bez przykrycia, mieszając aby się nie przypaliły gdy osiągną odpowiednią konsystencję, dodajesz cukier [ ja daję jak najmniej, tylko tyle by zakonserwować] ciagle mieszasz wkładasz do wyparzonych słoików i pasteryzujesz ok. 10-20 min w zależnosci od wielkości słoików :)

Gość gość
To zależy, ile tych dżemów zrobisz. U mnie w domu w ciągu roku zjadam 1-2 słoiczki, więc nie opłaca mi się robić.

Gość 111monia111
Ja nie robię bo nie mam kiedy. Z resztą nie mam ręki do takich rzeczy :( najczęściej syropy i dżemy kupuję z Piwniczki Babuni bo najbardziej przypominają smak tych domowych

Gość gość
oplaca sie, o ile zostana zjedzone. ja np dzemow nie jadam, wiec zmarnowalabym czas i pieniadze. inne przetwory jak najbardziej. sklepowe dzemy sa drogie i niezdrowe, wiec o ile domownicy je zjedza, to oczywiscie ze robic :)

Gość gość
a ja pieprzę sie męczyć z przetworami, jak głupi podatnicy dają mi na 6 dzieci po 500+ za darmo, niech oni zapieprzają i robią aby przeżyć z poborów tj., jałmużny jaką dostają za pracę.