Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

atopowe z s jak pomóc

Polecane posty

Gość gość

Lekarz stwierdził ze syn ma azs :( ma 6 miesiące :( jest zsypany, źle sypia, skora go swędzi, drapie się nawet w nocy :( jak pomagaliście swoim dzieciom przy takich problemach?

Gość gość
U nas na swędzenie skóry pomagały kąpiele w wodzie z dodatkiem emolientów oraz latopic. Już po miesiącu stosowania probiotyku wysypka zniknęła, skóra zrobiła się gładka i dziecko przestało się drapać. Probiotyk wzmacnia naturalną florę jelit, jest bezpieczny nawet dla najmłodszych, ponieważ zawiera polskie szczepy bakterii mlekowych. Wszystkie ubranka (tylko bawełniane) pierz w detergentach dla alergików, pilnuj żeby dziecko się nie przegrzewało, pot powoduje podrażnienie skóry.

Gość agula8
azs to temat rzeka, przede wszystkim musisz się skupić na poszukiwaniach alergenu. U tak małego dziecka to zwykle jest białko mleka krowiego-lekarz mówił coś o zmianie mleka? na bebilon pepti albo nutramigen? chyba że karmisz piersią to musisz przejść na dietę zupełnie bezmleczną/ ja przechodziłam tą wersję/. Później trzeba się zabrać na skórę:emolienty/oilatum,emolium/ kremy, balsamy itp-skórę trzeba nawilżać-bo sucha może swędzieć i napewno jest bardziej podatna na podrażnienia. Jeśli zmiany są mocne to czasem trzeba użyć maści ze sterydem/ale o tym decyduje lekarz bo potrzebna jest recepta/. Możesz też wzmacniać układ immunologiczny; ja w tym celu podawałam latopic: w pierwszym półroczu przez 3 m-ce, póxniej taką kurację powtarzałam jak córka skończyła rok. Szukaj informacji w necie o azs-jest sporo poradników i artykułów. powodzenia...

Gość mmamcia
Po pierwsze to koniecznie wizyta u lekarza. Dostał Elocom - cała wysypka zniknęła w ciągu 2 dni ale to steryd więc trzeba stosować ściśle wg zaleceń. Dodatkowo Fenistil w kropelkach - żeby nie swędziało - 3, 4 krople dla 6 miesięcznego dziecka 3 x dziennie. Na koniec kąpiel w krochmalu. Potem smarowanie specjalnym "natłuszczaczem" - ja dostałam parafine z wazeliną 2 w 1 ( nie mieszkam w Polsce). Teraz tylko pilnujemy produktów, aby nie zawierały alergenów.

Gość gość
Zbyt sterylne warunki w domu.Dziecko przychodzi na świat jałowe potem dom warunki zbyt czyste i nie ma ochrony.

Gość lojka jolka
Gościu, mylisz się. U mnie nie ma sterylnych warunków a syn ma AZS. To jest choroba skóry z którą człowiek sie rodzi ale nie zawsze ujawnia sie od pierwszego dnia życia. Najważniejsze przy tej chorobie jest nawilżanie skory - częste, nawet kilka razy w ciagu dnia. Ważne są dobre emolienty. Polecam BIODERMA ATODERM PP (przerobiliśmy Oilatum, Emolium i Cetaphil - u nas sie nie sprawdziły, a Cetaphil nawet pogorszył stan skory. U każdego dziecka skora może reagować inaczej wiec trzeba szukac odpowiedniego emolientu). Nam alergolog polecała jeszcze Balneum. Mamy tez maści robione do natluszczania - mieliśmy eucerynę a teraz mamy maść cholesterolową z Wit. A. Warto szukac alergena, ale AZS nie zawsze wiąże się z alergią (choc najczęściej tak - u nas okazało sie że maly ma alergię na białko mleka krowiego - jesteśmy na nutramigenie). Być może dziecko wyrośnie z ASZ a być może do konca życia będzie się z tym męczyć ale będzie miało czas nawrotów i remisji choroby. Ubranka tylko bawelniane jak ktos wyżej pisał, nieprzegrzewanie dziecka to podstawy. Warto udać sie do alergologa, przepisze leki antyhistaminowe żeby załagodzić swędzenie. I pewnie przepisze steryd, bo najpierw skórę trzeba wyprowadzić zanim zacznie sie kąpiele w emoliencie (jezeli skora naprawde jest fatalna, mój syn wyglądał jakby był poparzony, zamiast skory miał suchą, czerwoną skorupę ktora zaczela juz pękać. Gdybym go w takim stanie wlozyla do emolientow to by zadrapal sie na amen). Wiem że temat nie należy do swiezych ale może ktos tu zajrzy żeby znalezc jakieś informacje i może przydadzą mu się te rady. Powiem szczerze że przeplakalam niejedną noc. Wiem że są gorsze rzeczy niż AZS, ale ciężko patrzeć gdy Twoje dziecko chce się zadrapac na śmierć i przy tym placze.

Gość gość
Wymiana poscieli na taką wykonaną z lnu czy jedwabiu może pomóc, u mojej szwagierki tak było, kupiła w końcu taką pościel http://papillon-shop.pl/posciel-lniana-marynarska.html bo gdzieś wyczytała, że len najlepszy dla skóry wrażliwej i trochę się poprawiło, warto próbować.