Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goska 44

odszkodowanie Z.U.S

Polecane posty

Gość goska 44

Mam pytanie.Kilka lat temu miałam poważny wypadek samochodowy w drodze z pracy do domu.Pobyt w szpitalu trwał kilka miesiecy.A moje leczenie dopiero się zakończyło.Chcę wystąpić do ZUS o odszkodowanie.Czy mam szanse?

Gość gość
po kilku latach od wypadku? a dlaczego wcześniej się nie obudziłaś?

Gość goska 44
Mineły 4 lata.A wcześniej nie starałam się,bo byłam sparaliżowana,w trakcie leczenia.A mi znajomi mówili,że z ZUSem o odszkodowanie to będę musiała iść do Sądu,bo oni sami niechętnie je przyznawają,bo mogą podważyć moją niepełnosprawność którą miałam.

Gość gość
No tak bo podstawa to słuchać znajomych. Trzeba było poradzić się prawnika. "Od 1 stycznia 2003 r. zlikwidowane zostały wypłaty odszkodowań z tytułu wypadków w drodze z pracy do domu bądź też odwrotnie. Wynika to z przepisów nowo wprowadzonej ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 149, poz. 1673). W art. 11 tejże ustawy wyraźnie stwierdza się, że jednorazowe odszkodowanie przysługuje tylko wtedy, gdy uszczerbek na zdrowiu został spowodowany wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową. Jak czytamy w przepisie art. 11 ww. ustawy, ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, przysługuje jednorazowe odszkodowanie. Pracownik zatrudniony na podstawie umowy o pracę, który doznał wypadku w drodze do pracy lub z pracy, a jednocześnie stał się niezdolny do pracy, ma prawo do: -zasiłku chorobowego (płatnego w 100%), -świadczenia rehabilitacyjnego (po 182 dniach „na zasiłku”), -jeżeli komisja ZUS wyda orzeczenie o trwałej niezdolności do pracy, można starać się o rentę, -jeśli ww. wypadek stał się przyczyną śmierci ubezpieczonego, to uprawnionym członkom rodziny przysługuje renta rodzinna z tego tytułu" Jak widzisz nie ma już odszkodowań za taki wypadek.

Gość goska 44
Dziękuje.Trudno.Dobrze,że chociaż rente mam.

Gość Wandalik
Ale warto zapytać jeszcze gdzieś a nie tylko na forum. Kancelaria odszkodowawcza Pionier wie kiedy można starać się o odszkodowanie a kiedy nie, więc lepiej popytać jeszcze, może uda się zdobyć odszkodowanie ...

Gość AstaLawista
Też tak uważam, my na forum możemy coś podpowiedzieć, ale żadna z nas nie zna się aż tak na prawie, żeby wiedzieć o wszystkich kruczkach prawnych ... a słyszałam, że kancelaria Pionier w kwestii odszkodowawczej jest naprawdę świetna ...

Gość dytkaa
A w Poznaniu?? Potrzebuję pomocy w odzyskaniu odszkodowania a znajoma poleciła mi pana Pawła Żywieckiego, który tam prowadzi swoją kancelarię, a na stronie można znaleźć wszystkie szczegóły kontaktowe: http://www.adwokatzywiecki.pl/