Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu graficy

Polecane posty

Gość gość

Muszę stworzyć grafikę do druku i zapisać ją w formie wektorowej bądź tiff. I teraz moje pytanie brzmi w jakim programie powinnam ją robić?? Zdecydowanie wole photoshopa niż illustratora....czy mogę ją zrobić w photoshopie i normalnie zapisać w tym tiff? A o co chodzi z tą formą wektorową ?:) Jakby mi ktoś mógł wytlumaczyć..jestem totalnie ciemna jesli chodzi o te zapisy i przygotowywanie do druku. :) Jakby ktoś mógł jak krowie na rowie wytłumaczyc prostym jezykiem

Gość 12345Ja
W Photoshopie wektora raczej nie zrobisz, to program bardziej do bitmap. Ale tiff zrobisz. Wektory to Illustrator, Corel (tam też są narzędzia do bitmap). Wektory to takie linie z których możesz stworzyć wielokąt i go wypełnić, a bitmapa to coś jak zdjęcie.

corel, indesign, ilustrator, moze autocad zalezy co ma byc ta grafika...

Gość gość
Dokładnie :). W bitmapie chodzi o to że jak masz np. prostokąt to photoshop widzi go jako zaciapany obszar pikseli. Wektor zapamiętuję że są krawędzie, pomiędzy którymi są proste kreski, a w środku jest wypełniony :). Jeżeli chcesz przygotować coś do druku a jesteś raczej ciemna jeżeli chodzi o wektory spróbuj InDesigna. Jest idealny do przygotowania do druku.

Gość gość
Czyli odpada przygotowanie grafiki w photoshopie i zapisanie w tiff ? moze byc ewentualnie illustrator....niestety nie umiem obslugiwac photoshopa...

Gość gość
Jeszcze dodam: jeżeli przygotowujesz coś do druku najlepiej użyj inDesigna. Elementy duże, np tło może spokojnie być w bitmapach ale ważne elementy które będą wyraziste na wydruku, czyli np. czcionki i logotypu powinny być w wektorach. Od bidy - wszystko może być w bitmapach ale musi mieć wysoką rozdzielczość. Obraz powinien być w kolorystyce CMYK, rozdzielczość powinna mieć 300 DPI dla małych obrazów (np. wydruk A4), dla dużych plakatów może być mniejsza, nawet do 150 DPI (poza czcionkami, logotypami itd -one muszą mieć dalej ok 300 DPI)

Gość gość
tfuu...miało być nie umiem obsługiwać indesigna :)

Gość gość
A powiedz co dokładnie masz przygotować do druku? Bo jest jeszcze kwestia spadów (powiększenie obrazka o krawędzie które będzie można odciąć) itd. Powiedz coś więcej

Gość 12345Ja
Powiedziałam wyraźnie, że tiff zrobisz w Photoshopie. To oznacza, że można zrobić grafikę w Photoshopie, nie sądzisz? To jak chcesz zrobić ten projekt, skoro Illustratora nie lubisz i nie chcesz w nim pracować, a Photoshopa nie umiesz?

Gość gość
Czyli generalnie tak. Poradźcie. Znam photoshopa i illustratora reszta programow odpada. Wytłumaczcie jak krowie na rowie co i jak powinnam zrobić - krok po kroku. Czyli rozumiem ze najpierw biore illustratora, robie grafike i jak to zapisac?

Gość gość
Jesli chodzi o tiff to ma być 150-300dpi i 5 mm spadów, a jesli chodzi o tą forme wektorową to dowolnie. Nie złość się ja serio jestem początkująca.

TIFF to i w paincie mozesz zrobic i co myslisz ze to od razu bedzie wektor?

Gość 12345Ja
Używając polecenia "zapisz jako"

Gość gość
o jezu....wiem jak sie zapisuje... tylko czy tiff zrobiony w photoshop bedzie tak samo ok jak tiff zrobiony w illustratorze...czy indesignie

mysle ze nalezaloby zaczac od postaw czym rozni sie grafika wektorowa od rastrowej i jak przygotowuje sie formaty w odpowiedniej grafice bo jak zaimportujesz zdjecie do corala czy jakiegokolwiek innego programu co robi grafike wektorowa i poprostu zapiszesz to jako TIFF to NIE LICZ NA TO ZE BEDZIESZ MIALA GRAFIKE WEKTOROWA!!!!

Gość gość
Ok, to robisz w photoshopie obraz o wymiarze takim jak potrzebujesz powiększony o 5 mm z każdej strony, czyli 10 mm większy w pionie i 10 mm większy w poziomie, ustawiasz 300 pikseli na cal (ponieżej wpisywania wymiarów), potem ustawiasz tryb na CMYK i robisz :). Jeżeli coś w powiększeniu rzeczywistym będzie dobrze wyglądało to znaczy że jest ok. Na końcu zapisujesz jako tiff i masz :)

Gość gość
tiff to bitmapa, więc jeżeli możesz zapisać w tiffie to znaczy że nie potrzebują wektorów. Olej te wektory. To nie jest niezbędne

Gość gość
moment ale ja na to nie licze...w specyfikacji wyraznie zostalo napisane : forma wektorowa bez spadów, bądź tiff 150-300 dpi 5 mm spadów. i stąd moje pytanie w jakim programie powinnam to zrobić, zwracając uwage na to ze wole photoshopa. Czyli moje pytanie brzmi czy zrobione w photoshopie i zapisane w tiff bedzie ok. ja nie rozumiem po co te zlosliwosci - jestem laikiem i pytam. kto pyta nie bladzi.

Gość 12345Ja
Niekonieczne będzie tak samo o.k. bo np. Corel ma problem z przezroczystościami, poza tym mogą się różnić profile kolorystyczne. Wszystko można obejść, ale wybacz nie jestem w stanie tego wytłumaczyć szybko laikowi.

Gość gość
kiedy zapisujesz coś do tiffa to i tak obrazek się "spłaszcza"

Gość gość
dzięki osobie ktora ładnia wytłuamczyła :) Od razu mam jasnosc :)

Gość 12345Ja
W moim pierwszym poście napisałam wyraźnie, że możesz tego tiffa zrobić w Photoshopie.

Gość gość
proszę bardzo :), też zaczynałam od photoshopa i miałam takie same problemy ;)

Gość gość
Jeśli jesteś początkującym projektantem albo takim, który szuka czegoś nowego to zajrzyj na www.vectorsoft.pl. Znajdziesz tam naprawdę świetne oprogramowanie CAD w niskich cenach.