Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krzysiek34222

Wymiana oleju i płukanie silnika również olejem ? Robiliście ? Czekam na opinie

Polecane posty

Gość krzysiek34222

Witam Chcę wymienić olej i chciałbym przepłukać silnik również takim samym tyle że czystym olejem silnikowym. Nie chce stosować żadnych "płukanek" specyfików tylko najbezpieczniej poprostu olejem takim jaki był lany do silnika tyle że nowym. Autko rozgrzane, zlewam stary olej mineralny w moim przypadku, po czym zalewam nowy olej, odpalam auto na kilka minut po czym znowu spuszczam ten olej i zalewam kolejno taki sam olej mineralny. Czy to pomoże chociaż w niewielkim stopniu go bezpiecznie wypłukać ? Proszę o wasze opinie :)

Gość Sebastosss
Czesc. Sluchaj jak chcesz przeplukac silnik , to kup najpepiej specjalny srodek do tego.Sa takie specyfiki , ktore dolewasz do starego oleju goracego , odpalasz silnik , pracuje on z 15 minut.Potem spuszczasz olej , wymieniasz filtr i wlewasz swiezy olej.

Gość krzysiek34222
specyfiki w 95 % wypłukują uszczelki w silniku a ja chciałbym najbezpieczniej jak tylko to możliwe to zrobić. moje autko do 2.0 DTI vectra b.

Gość gość
możesz to zrobić, ale zmarnujesz 4 litry oleju, i przed płukaniem wymień filtr.

Gość krzysiek34222
ok. dzięki za podpowiedź. wybieram półsyntetyk. pozdrawiam :)

Gość gość
nie wypłukują żadnych uszczelek! to głupie gadanie nieuków

Gość gość
Dziwi mnie, że zadałeś to pytanie na forum dla kobiet. Ale ok, po pierwsze po co chcesz płukać silnik? Moim zdaniem nie ma potrzeby płukania silnika, zwłaszcza w dizlu bo olej i tak za raz bedziesz miał czarny.

Gość krzysiek34222
Olej i filtr wymieniłem na półsyntetyk. nic nie płukałem, żadnych specyfików nie stosowałem. Najlepiej dbać o silnik wymieniając częściej olej i filtr i tyle w temacie. dzięki za wypowiedzi.

Gość gość
jeszcze jak bys napisał jaki to samochód, jaki przebieg...

Gość krzysiek34222
Opel Vectra 2.0 DTI, przebieg 305 tyś km 2002 rok

Gość gość
nie znam się na sprawach związanych z wymiana oleju więc jeżdżę do warsztatu samochodowego http://www.janmot.pl/ i tam wszystko panowie robią. Wymieniali mi olej i zrobili geometrie kół. Fachowy warsztat.

Gość gość
Wymiana oleju tylko takiego jaki jest DO TEGO samochodu. Płukanie silnika olejem ? A po kiego diabła? Przecież to nie antyk. Wymień olej i filtry i daj spokuj z płukaniem. Zadne zlewki/dolewki. Media Ci mózg wyprały. Rakiety z auta nie zrobisz.

Gość gość
Firma oferuje systemy i produkty usuwające trudne zanieczyszczenia środkami technicznymi http://www.roklin.pl/

Gość gość
nie dotykam silnika osobiście, ale jeśli widzisz, że coś z nim nie tak lub też trzeba zrobnić przegląd warto może zajrzeć do www.bthfast.pl na pewno powiedzą czy wszystko w porządku.

Gość gość
Mam od roku filtry Trabold w przedsiębiorstwie i już mogę powiedzieć, że zakup się opłacić. Niższe koszty napraw maszyn, oszczędność na oleju, lepsze wydajność urządzeń – to tak krótko. Na stronie .trabold-polska pl jest kontakt do przedstawicieli Spitra Gmbh na Polskę. Najlepiej zadzwonić, choć na maile też odpowiadają.

Gość martin55
Dużo mi dało wykupienie filtrów samochodowych Trabold – trabold-polska. Olej jest czysty, a co za tym idzie silnik pracuje lepiej, płynniej, zmniejsza się zużycia paliwa, tarcie jest dużo mniejsze. Jeśli ktoś ma firmę to powiem, że oszczędności naprawdę są z takich filtrów wymierne.

Gość gość
te martin lepiej szykuj się na sylwka bo temat sprzed roku a nie brudź łap olejami :D:D:D

Gość figood
Pod względem ceny i jakości to dobrą ofertę nam zaproponowali panowie z Trabold . Mają skuteczne, przebadane filtry, na niemieckiej gwarancji. Terminowa dostawa, pozytywny kontakt z przedstawicielem marki na Pomorzu.

Gość gość
zanies go do www.jurgal.com.pl/ oni zajmuja sie regeneracja, honowaniem i myciem prsemyslowym pewnie bez problemu CI pomoga w tym.

Gość gość
Najlepiej pojedź do profesjonalnego warsztatu samochodowego jak www.celmer.torun.pl w Toruniu. Lepiej by zajęli się tym profesjonaliści

Gość Ignac_Op
Mi kumpel podrzucil ten sklep z częściami i artykułami motoryzacyjnymi. Ostatnio kupiłem jeden z tych olei http://amjoil.pl/towar/lista/13/oleje-silnikowe i przyznam, że sprawują sie ładnie. Silnik się nie zaciera, nie ma spalin no i nie czuć tego wędzonego zapachu. Jak dla mnie pierwsza klasa ;)

Gość gość
Ja bym na twoim miejscu sprawdziła to na jakimś portalu motoryzacyjnym, ja bym zaczęła od www.auto-motor-i-sport.pl, ewentualnie na mojeauto.pl może też coś o tym być

Gość gość
Jeśli będziesz zamawiać nowy olej to postaraj się by był on jak najlepszej jakości. Dobre oleje znanych marek w przystępnych cenach znajdziesz np. na www.buwar.pl.

Gość gość
Jeśli chodzi o wymiany oleju to zazwyczaj jeżdżę do www.slavauto.pl w Szczecinie. Szybko i profesjonalnie wykonują usługi a ja mam pewność, że wszystko zostało zrobione prawidłowo.