Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinia alergia

Czy mogę mieć alergię?

Polecane posty

Gość kinia alergia

Nigdy nie miałam alergii ale dzisiaj przyszła mi ona do głowy, bo od miesiąca zmagam się z porannymi napadami kichania, gdy kicham to czuję ukłucia w gardle i uszach, cieknący katar. Później napady kichania są już sporadyczne no i swędzenie oczu masakraaaa. Myślałam, że to przeziębienie, biorę leki ale nic mi nie pomaga, aż dzisiaj rano mnie olśniło, że w sumie po 30 też mogę się zaalergizować :P umówiłam się już do lekarza ale na pojutrze dopiero. Proszę o opinie czy ktoś z Was tak miał lub Wasze dzieciaki?

Gość kinia alergia
jest tu kto? ktoś coś wie?

Gość gość
Alergia jest prawdopodobna ale odpowiedź dadzą Ci jedynie testy alergiczne.

Gość gość
tak trzeba iść na testy, które zrobią na ręce. o ile wiem w przychodni nfz są jeszcze terminy na październik 2015.

Gość gość
Mozesz,a kto ci zabroni :-P

Gość KonradPilawski
A w prywatnych lecznicach nie ma kolejek! Np. tutaj www.alfa-lek.pl/pl/nasi_specjalisci/1_alergolog byłem wieokrotnie (nie tylko u alergologa z każdym z trójki dzieci, ale najczęściej u dentysty). Dzwonisz jednego dnia, a u lekarza jesteś kolejnego. Bez żadnego kłopotu. Podejrzewam, że w innych prywatnych placówkach też nie trzeba długo czekać, żeby dostać się do specjalisty. Tylko w NFZ ludzie - czasami mam wrażenie, że z przyzwyczajenia - czekają w kolejce. A jak się potem policzy, ile więcej trzeba wydać na leki (bo stadium choroby bardziej zaawansowane i leczenie musi być dłuższe, a często też z użyciem droższych leków) to pewnie okazałoby się, że bardziej opłacało się pójść prywatnie. Nie tylko dla kieszeni, ale i dla własnego zdrowia!

Gość KonradPilawski
A co do twojego pytania, Kingo, jak najbardziej to może być alergia. To mit, że mogą ją mieć tylko dzieci. Sam podejrzewam, że mam alergię na nowego kota mojej córki. Niestety, od trzech miesięcy nie mogę w tej samej chwili upozorować wszystkich objaw. A już całkiem poważnie to na forum, po tym, co napisałaś nikt z nas (podejrzewam) nie jest w stanie dać ci odpowiedzi na twoje pytanie. Leć zrobić testy, one dadzą Ci lepszą odpowiedź.

no objawy sugerują alergie, pyłki albo roztocze - testy pokażą. U mnie alergia pojawiła się po latach i też mam uczulenie na pyłki topoli i traw, z tabletkami z bilastyną się nie rozstaję, bo dzęki temu jakoś funkcjonuję, a też było kiepsko. Na początku nawet mało co jadłam. Przez ten zatkany nos i czerwone oczy wszystkiego się odechciewało.

Gość korytko
Skoro trwa ta długo, to może być alergia. Nie kieruj się tym, że nie miałaś - to nie wyznacznik - poczytaj na odetchnijspokojnie.pl. Sprawdz mapy pyleń, czy pokrywają się z początkiem kataru?

Gość gość
Mam alergię od 17 roku życia. Może się ujawnić nawet po 60tce! Wiele lat byłam na lekach i odczulających szczepionkach. Jednak alergeny się zmieniają Dawniej nie mogłam mieć psa i kota teraz mogłabym Dawniej najsilniej uczulały mnie trawy a drzewa wcale Dziś przede wszystkim drzewa a trawy w znikomym stopniu. Jednak dziś jestem już mądrzejsza, przynajmniej o to jak sobie radzić z alergią domowymi sposobami i nie zajadać się tabletkami. Kiedy czuję że coś pyli i kicham sięgam po napar z czystka. Działa o wiele szybciej niż leki Poza tym jego przeciwhistaminowe działanie jest troszeczkę inne niż działanie leków, ponieważ organizm przestaje po jakimś czasie reagować na leki a czystek nigdy nie zawodzi-pomijając już to że pijąc go codziennie stajesz się zdrowsza silniejsza szczuplejsza i wolniejsza od toksyn i neurotoksyn. Polecam każdemu.

Gość KonradPilawski
Widzę, że ktoś odświeżył ten wątek. Zatem ja ponownie polecę każdemu wizytę u specjalisty (jak prywatnie to polecam ponownie lecznicę Alfa w Warszawie). Chciałbym też zapytać kingę, jeśli tutaj jeszcze wchodzi, co się okazało w jej przypadku. PS. Ma ktoś jakiś sposób na humanitarne wytłumaczenie kotu, że powinien chadzać swoimi ścieżkami, a nie ciągle za mną łazić? ;-)

Gość elfkaa844
Oczywiście, że z alergią nie trzeba się urodzić, dopada nawet na starość;) objawy wskazują na uczulenie na pyłki lub roztocze - warto zasięgnąć porady lekarza i nie bagatelizować objawów. Moja znajoma olała symptomy alergii i nabawiła się astmy. Ja sama mam alergię na pyłki ale w okresie pylenia jadę na clatrze przepisanej od alergologa i po sprawie

Gość gość
Ja mam identyczne objawy alergii jak autorka :) Plus jeszcze kilka innych. I nie prawdą jest, ze takie długie terminy do alergologa są. Tzn. pewnie są miejsca gdzie tak jest ale jak się dobrze poszuka to można znaleźć szybciej. Ja rejestrowałam się pod koniec października na połowę listopada. Więc można takie rzeczy nawet od ręki. Podobnie z innym specjalistą- w jednej przychodni dawali mi 2,5roku czekania- w innej- 4 miesiące.