Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
dziewczyny podajcie algorytm wymiany worka na mocz

tu masz cały algorytm opiekunblog. blogspot. com/ 2015/ 10/ wymiana- worka- z moczem- i- oproznianie. html

Gość gość
dzięki i tak ma być czy cos dodacie

Gość karolan
Wszystkim zdającym jutro życzę powodzenia!!!!! Trzymajcie się :)

Gość gość ADHD
powtórzcie sobie algorytm wymiany worka na mocz, zmianę koszuli , profilaktykę przeciwodleżynową (sprzęty i środki), skala Norton, skala Torrance (klasyfikacja odleżyn) Tyle mogę Wam powiedzieć odnośnie egzaminu praktycznego Pozdrawiam i trzymam kciuki

Gość gość
Bardzo dziękuję, jeśli ktoś wie coś więcej, to proszę o ujawnienie :).

hej dziewczyny, czy ktoś zna dzisiejsze pytania? zdajemy jutro -06.10. rano :) coś jaskółki ćwirkają? będę wdzięczna :)

Gość gość ADHD
zadanie jest krótkie i mało mówi treścią, powtórzcie to co napisałam wcześniej (to będzie)

Gość gość ADHD
nie można podać treści zadania, forum jest obserwowane

Gość karolan
a forma egzaminu jest taka jak w czerwcu? jeden robi zadanie praktyczne przy łóżku, a drugi wypisuje problemy pacjenta? i czy opis przypadku jest szczegółowy? znowu koszula??

Gość gość ADHD
tak, znowu koszula, czyli łatwo się domyśleć, że pacjentem jest kobieta, skoro wymiana worka na mocz i profilaktyka przeciwodlezynowa to pacjentka jest leżąca. Same czynności są krótkie, zaś w tej sesji jest dużo pisania. Przebieg egzaminu w każdej szkole tak jak w czerwcu.

wszystko co potrzebne do egzaminu opisane jest w wypowiedzi gościa ADHD. Egzamin nie jest trudny tylko bardziej opisowy niż nasz z sesji letniej.

Gość karolan
W imieniu swoim i przyszłych zdających dziękuję Wam za wskazówki :) to naprawdę wiele znaczy dla zestresowanych :)

Gość gość
ja tez bardzo dziekuję

Gość gość2208
Witam!Ja już po egzaminie.Zdawałam 05.10 o 8 rano.Stres niewielki do momentu otwarcia arkusza egzaminacyjnego.Pustka w głowie przez jakieś 10 min.Profilaktyka przeciwodleżynowa, a miałbyć tylko egzamin praktyczny.I już żałowałam, że nie zdawałam później. Wyniki dopiero 27.11,więc się okaże. Trzymam kciuki za tych co jeszcze zdają, trzymajcie się. Powodzenia. Pozdrawiam.

właśnie egzamin praktyczny to nie tylko czynności ale i uzupełnianie kart pacjentów, zapisanie czynności i sprawdzenie wiedzy w taki właśnie sposób jak np. opis profilaktyki przeciwodleżynowej. Fajnie, że już masz za sobą. Czekamy na kolejne relacje od zdających

Gość gość
Dzisiaj nasi zdają trzymajcie proszę kciuki! :0

Gość karolan
Hej, mam pytanie odnośnie odleżyn, skupić się bardziej na skali Torrance’a, czy na tej czteropunktowej? I jeszcze jedno, czy po zlaniu moczu i dezynfekcji rąk idzie się się je umyć czy tylko nałożyć nowe rękawiczek. U nas mówili, że po dezynfekcji przy łóżku należy później je umyć i przy łóżku znów zdezynfekować i dopiero nałożyć rękawice, ale znalazłam inne algorytmy, gdzie jest napisane inaczej :/

Gość gość
zrób tak jak uczą u Ciebie w szkole, bo jest wiele książek i są różne informacje. Tu też każdy inaczej może Ci powiedzieć

Gość karolan
jeszcze jedno pytanie, czy trzeba w karcie uzupełnić ilość płynu w worku??

Gość gość ADHD
w profilaktyce przeciwodleżynowej (którą musisz wypisać) masz punkt mówiący o tym, że trzeba zwiększyć pacjentowi ilość płynów, a tym samym prowadzi się bilans płynów, więc wynika z tego, że odnotowuje się ilość wydalonego moczu przed zmianą worka. Możesz to zrobić po wszystkim na koniec tylko pamiętaj ile było moczu

Gość karolan
A koszulę wymieniałyście pod kołdrą czy pacjentka była odkryta?

Gość gość
nie mozna obnażac pacjenta. Zawsze musisz dbać o jego intymośc. Koszule zdejmuje się i ubiera się na pacjenta przykrytego kołdrą. ZAWSZE!!!!!!!!!!

Gość gość
kochani ja kiedys zdawalam ten egzamin stresu co niemiara a praktyczny na 100% zaliczyłam ja i wiele innych

Gość gość
czy pacjentka ma już odleżynę czy jest zagrożona? czy skala torrance'a jest w zadaniu?

Gość karolan
Już po egzaminie, uffff :) niby zadania proste, ale stres taki, że pustka w głowie. W dodatku zdawałam w innym ośrodku niż się uczyłam, więc nerwy jeszcze większe. Inne sprzęty, np. środki do dezynfekcji, worek wisiał z drugiej strony, nie było dodatkowego stołka do basenu, itp. Część pisemna poszła nieźle, ale ogólnie nie jestem zadowolona :/ poczekamy zobaczymy, najwyżej poprawka :) trzymam kciuki za pozostałych :)

Już niebawem - bo w tą sobotę 24 października od godz 11.00 w ŁODZI rozpocznie się I Krajowe spotkanie opiekunów medycznych. Jest to spotkanie bardzo ważne dla naszej coraz większej grupy zawodowej. Pragniemy założyć nasze związki zawodowe, chcemy by nikt nie decydował o NAS BEZ NAS