Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

praca w polsce a emerytura w niemczech

Polecane posty

Gość gość

Witam, Przeprowadzam się z całą rodziną do Niemiec. Chciałabym aby moja mama też z nami pojechała . Moja mama w Polsce przepracowała ponad 30 lat jako pielęgniarka, ma 62 lata. W kraju jeszcze pracuje i ma wcześniejsza emeryturę . Moje pytanie brzmi: czy w Niemczech liczą jej się lata pracy przepracowane w kraju do emerytury w niemczech i czy wogóle dostanie tam emeryturę jeśli się zrzeknie w polsce. I ewentualnie czy to będzie równowartość polskiej emerytury. Mama może jeszcze w niemczech pracować przy opiece nad osobami starszymi lub dziećmi

Gość gość
wiem, ze w Belgii np trzeba przepracować min 5 lat, zeby sie załapać na emeryture

Gość gość
A czy ktoś się może orientuje jak jest właśnie w Niemczech.

Gość gość
dostanie rownowartosc PLZ w Euro, jesli w ogole. Czyli ma zalozmy 1200 zl, to dostanie 300 euro, Polska bedzie jej wysylac a niemcy przeliczac. O niemieckiej emeryturze niech zapomni bo nie przepracowala ani dnia dla Niemiec.

Gość gość
Mama może jeszcze w niemczech pracować przy opiece nad osobami starszymi lub dziećmi. xxx musialaby pracowac na bialo, a raczej watpie by ktos ja przyjal do pracy w tych ciezkich zawodach w tym wieku. Na czarno to na czarno, czyli zero odprowadzania podatku = zero emerytury.

Niemiecką emeryturę otrzymac mogą tylko ci, którzy minimum 2 lata pracowali w Niemczech. zabierając mamę ze sąbą możesz przepisać jej polską emeryturę na euro - ale chyba sama wiesz, jak smieszne będą to środki...

Gość gość
o ile moge zrozumiec mlodych ktorzy wyjezdzaja aby sie dorobic o tyle nie pojmuje ze starszym sie tego zachciewa :O ilez mozna loic na te kase ?! do trumny tego nie zabiora przeciez a gdzie zwyczajne zycie ?! i tak ciagaja sie te polaki calymi tabunami jak rumuni serio ale rzygac sie chce :O

Gość gość
ilez mozna loic na te kase ?! do trumny tego nie zabiora przeciez a gdzie zwyczajne zycie ?! xxx zwyczajne życie czyli jakie? bez pracy z piwkiem w ręku? takie typowo polskie, co?

Gość gość
Składki w UK są niskie, emerytury... jak na polskie warunki to są całkiem wysokie. Dlatego też polecam zakładanie konta emerytalnego w UK. Więcej poczytasz sobie na stronie internetowej http://www.emeryturazanglii.pl.

Gość gość
Warunkiem otrzymania emerytury w Niemczech jest przepracowanie minimum 5 lat. Musi to być praca na etat, z odprowadzaniem składek na Rentenversicherung. Tzw. praca na basis się nie liczy. Twoja mama jest za stara, żeby nadal pracować 5 lat na etacie, a więc szans na emeryturę nie ma. Będzie mieć tylko pieniądze z Polski, po przeliczeniu na Euro, a wcześniej po opodatkowaniu na polskich warunkach.