Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dostałem zwolnienie dyscyplinarne

Polecane posty

Gość gość

Kierownik sklepu powiedział, że się o******lam, a ja mu odpowiedziałem, że pracuję tak jak mi płacą (czyli 1120 zł na rękę). Pół godziny później wręczył mi zwolnienie dyscyplinarne. K***a co za dziki kraj :/

Gość gość
przykro mi , teraz niestety pracodawcy chcą mieć niewolników.

Gość gość
No na serio... Ja cały czas pracowałem na spokojnie, swoim tempem, nie uważam, żebym się obijał. Przecież nie będę z*********ć jak głupi przy umowie o dzieło za najniższą krajową, bo szkoda zdrowia. Dla mnie motywacją do pracy jest płaca.

Gość to jest kura panie generale
od razu niewolników... przecież autor przyznał że się opierdzielał w pracy, więc zwolnienie było zasadne.

Gość gość
Dobrze zrobiłeś umowa beznadziejna a przynajmniej miałeś swój honor i szacunek dla własnej osoby. Ja bym tak samo zrobiła.

Gość gość
autor przyznał ,że pracował a nie o******lał się. Czytaj uważnie.

Gość gość
już widać że kręcisz mały :D skoro masz umowe o dzieło to jak możesz mieć najniższa krajową, skoro to stawka dla umów o prace?:D

Gość gość
autor powiedział jaka płaca taka praca, więc jasno dał do zrozumienia że sie nie przemęczał.

Gość gość
Najgorsze to jest to, że na jego miejsca kierownik bez problemu znajdzie innego jelenia, który już pozwoli sobą pomiatać i będzie zapier​dalał za te 1100 bez mrugnięcia okiem. Z taką mentalnością to płace NIGDY się u nas nie zmienią.

Gość gość
otóż to, niskie płace to wina idiotow którzy godzą się pracować za takie stawki

Gość gość
gość 07.06.2014 , przecież to i tak prawie na jedno wychodzi, więc się tak nie spinaj :)

Gość gość
nie dziki kraj ale wina ludzi, którzy tylko wyzyskują innych ludzi, którzy nie mają sumienia ludzi, którzy nie mają Boga w sercu taka prawda bez Boga jest bezprawie i zaspokajanie swoich egoistycznych pobudek - chciwości na pieniądze kosztem innych wyzyskując innych w biały dzień

Powinieneś szefa oskarżyć o bezpodstawne zwolnienie dyscyplinarne. To, że coś odpowiedziałeś w nerwach nie jest podstawą do zwolnienia, bo musiałbyś rażąco i systematycznie zaniedbywać obowiązki w pracy.

Gość gość
No dyscyplinarka jest u mnie niby za zaniedbywanie swoich obowiązków...

Tak, tak. Ale to zaniedbywanie trzeba udowodnić, co nie jest łatwe, jeżeli jednak swoja pracę jakoś wykonywałeś.

Gość ex_debill_zaryczy_soon
gość 07.06.2014 otóż to, niskie płace to wina idiotow którzy godzą się pracować za takie stawki a co mają zdechnąć z głodu? kraść? nikt za tyle nie pracuje dla przyjemności, tylko dlatego, że musi, i że nie ma nikogo, kto by go utrzymał... chcesz zobaczyć idiotę popatrz do lustra

Gość Tru3vil
Przeciez mial umowe o dziala, wiec o ile nie stanowi ona inaczej moze byc rozwiazana jezeli dzielo nie zostanie prawidlowo wykonane o czy mogl swiadczyc komentarz autora. Kodeks pracy nie ma tu nic do rzeczy bo jest to umowa cywilnoprawna i podchodzi pod KC.

Gość gość
Nie miał prawa ci wręczyć żadnej dyscyplinarki, skoro miałeś umowę o dzieło. Dyscyplinarka jest tylko przy umowach o pracę. Tym papierkiem on sobie może wytrzeć doopsko, głowa do góry.

Gość GaGaGuGu
Dokładnie. Przy umowie o dzieło nie ma pojęcia "zwolnienie dyscyplinarne". A skoro jesteśmy już w temacie - o dyscyplinarce możecie poczytać sobie chociażby tutaj: http://www.praca-mikolow.pl/porady-dla-pracodawcow/477/dyscyplinarka-uwazaj-mozesz-zaplacic . Wszystko zostało tam klarownie i zwięźle opisane, kiedy możemy się obawiać zwolnienia dyscyplinarnego i co ogólnie mówi o nim prawo pracownicze. Przypomina mi się od razu sytuacje, kiedy moja znajoma została zwolniona dyscyplinarnie, choć nie powinna. Ponieważ nie wiedziała o tym, jakie przysługują jej prawa, nie walczyła nawet o przywrócenie jej do pracy ani o odszkodowanie... Warto więc wiedzieć, co i jak.

Gość gość
wyskakiwanie z takimi tekstami do szefa zawsze sie tak skonczy nie umiesz sie zachować po prostu skoro ci nie odpowiadała płaca trzeba było się zwolnic i szukać czegoś lepszego a czego się spodziewałeś po takim tekście następnym razem morda w kubeł i rób swoje jak ci zwrócą uwagę to zastanów się co robisz nie tak i albo się zastosujesz albo szukaj innej pracy, żaden pracodawca nie chce słuchać narzekań i pretensji lubią jak pracownik jest użyteczny w pracy leni nikt nie trzyma, oni lubią jak pracownik jest komunikatywny umie się zachować wywiązuję się ze swoich obowiązków i wychodzi z inicjatywą, pomijam już warunki płacy w tym momencie

Gość gość
w tym wypadku chciałoby się rzec jaki pracownik taka płaca :)

Gość gość
Wqrwia mnie opinia , ze niska czy najnizsza placa jest z winy tych, ktorzy za tyle ida pracowac. Mili panstwo, to akurat jest wina naszego cudownego rzadu, ktory takie a nie inne place ustala. Kiedys byl wywiad z przedsiebiorca z innego kraju. Otworzyl na terenie Polski duzy sklep, zatrudnial sporo ludzi za...najnizsza krajowa. Kiedy dziennikarz zadal mu pytania, dlaczego tak malo im placi, odpowiedzial ze gdyby rzad w naszym kraju ustalil wyzsza stawke, to odpowiednio wiecej by im placil. Dodal, ze widocznie rzad wie lepiej za ile ludzie sa w stanie przezyc miesiac w Pl, wiec tyle im placi. W swoim kraju placi znacznie wiecej, bo jest wyzsza stawka minimalna. Dla polskiego przedsiebiorcy nasza praca jest warta wiecej, prawie o polowe ale te polowe pracodawca oddaje do zusu, srusu i innych goownianych instytucji.

Gość gość
11,14,dokładnie tak !!!!bije brawo..szacun gościu .s

Gość gość
Niektórzy z was tak sie zachowują jakby zza żelaznej kurtyny cały czas nie wyszli. Jesteśmy w UE i wszystkim nam są znane stawki płacowe z innych krajów, więc co tu się dziwić że ludzie chcieliby zarabiać na równym poziomie z anglikiem czy niemcem wykonując taką samą pracę. Mamy poczucie niesprawiedliwości ze dostajemy mniej i to jest oczywiste. Mamy też świadomość miliardowych dotacji na poprawienie polskiej gospodarki co niestety wcale się na ta poprawę nie przekłada. W moim mieście które z roku na rok coraz bardziej się wyludnia bo pracy poza handlem i budową w zasadzie nie ma, otwarto niedawno z wielkim hukiem dotowaną z budżetu unijnego instytucję prowadzącą działalność kulturalną. Instytucja owa zatrudnia kilka osób w wieku przedemerytalnym. Klientów nie ma wcale. Unijne pieniądze poszły na klasyczne badziewie mają pomóc bezpiecznie dotrwać do emerytury kilku znajomym królika i tak właśnie wygląda ten "rozwój". To co się dziwicie że ludzie w wieku produkcyjnym są sfrustrowani?