Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kara za brak ubezpieczenia zdrowotnego

Polecane posty

Gość gość

Niedawno utraciłam status osoby bezrobotnej, gdyż nie stawiłam się w UP w wyznaczonym terminie, ani nie usprawiedliwiłam swojej nieobecności w ciągu 7 dni. Po prostu o tym zapomniałam, więc odwołanie się od decyzji UP nic nie da. Z tego co wiem, ubezpieczenie przysługuje mi przez 30 dni od utraty statusu, tzn. dnia w którym miałam wyznaczony termin wizyty w UP, zaś ponownie mogę zarejestrować się jako bezrobotna dopiero po 120 dniach. Wynika z tego, że przez 3 miesiące nie będę ubezpieczona. W zeszlym roku skończyłam studia, po których nigdzie nie pracowałam, w październiku zarejestrowałam się jako bezrobotna. W związku z tym mam pytanie - czy kara za brak ubezpieczenia przez określony okres czasu dotyczy tylko osób, które pracowały i płaciły składki czy również tych, którym tak jak mnie przysługiwało jedynie ubezpieczenie z racji statusu osoby bezrobotnej?

Gość gość
kara obowiązuje wszystkich.

Gość gość
jak można "zapomnieć" stawić się w UP??? i to w tak ważnej sprawie!

Gość lanser
jaka kara ?kara dotyczy przerwy w dobrowolnym ubezpieczeniu czyli jak sama chcesz zaczac placic skladke jesli ktos cie np. zatrudni na umowe o prace to nie placisz kary za brak ciaglosic ubezpieczenia. mozna tez zalozyc dzialnosc na jeden dzien i wtedy okres ubezpieczenia ci sie zeruje i w kolejnym dniu zawieszasz dzialnosc i placisz skladke dobrowolnie.

Gość gość
nie ma żadnej kary, bo karą już jest niby te odebranie ubezpieczenia.

Gość lanser
jest kara wlasnie po to aby ktos celowo nie nie [;acil skladek i jak zachoruje to zaczal je placic dzien przed planowana hospitalizacja. dlatego dotyczy to dobrowolnego ubezpieczenia a nie przerwy w placeniu "przez kogos". poza tym kara jest proporcjonalna do przerwy wiec za pare dni nic sie nie stanie bo wyjda grosze.

Gość gość
Jaka kara??? Jeśli teraz będziesz chciala skorzystać z pomocy lekarskiej, czy (nie daj Boże) zdarzy sie wypadek i trafisz do szpitala, to za wszystkie zabiegi dostaniesz po prostu rachunek do zapłacenia. O takich konsekwencjach nalezaloby pomyśleć.

Gość gość
tresowane bydełko wszystko robi pod przymusem władzy

Gość gość
Na Twoim miejscu poszukałabym jakiegoś takiego ubezpieczenia zdrowotnego. Ale...teraz Ty musisz je oplacic. Do czasu nabrania ponownego statusu bezrobotnej.

Gość gość
a czemu się roboty nie chwycisz? nie wstyd Cie w tym wieku być na garnuszku rodziców ;/