Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izka93

czy szef może kazać kelnerkom...

Polecane posty

Gość izka93

Jestem kelnerką w restauracji na Dolnym Śląsku. Od czerwca nasz lokal ma dodatkowo skąpany w słońcu ogródek na zewnatrz. Mam do Was prośbę, jesli wiecie to odpowiedzcie, bo nie wiem. Czy szef restauracji może w ogóle kazać kelnerkom nosić rajstopy, zwłaszcza w taki upał jak dziś? Mamy w pracy jednolity strój (czarne spódniczki, białe bluzki z logo rest.) i musimy nosić czarne rajstopy. Problem w tym, że dzisiaj jest 34 stopnie w cieniu. Niedługo zacznie się moja zmiana proszę wiec o szybkie odpowiedzi.

Gość gość
nie wiem, jak to jest prawnie, czy jak wymaga to musisz. ale to nienormalne że wymaga, nieludzkie, niedobry szef.

Gość gość
Tak, może zalecić taki strój.

Gość gość
a tzo, nie stac cie na stroj firmowy? :D zaraz ci bedzie chcial opodatkowac napiwki ;)

Gość poziom0
stuardesy w wielu liniach lotniczych, także pracujące w PLL LOT otrzymują od pracodawcy mundur, chustę, nakrycie głowy, rajstopy i majtki oraz buty i nie ma przeproś, w taki upał jak dzisiaj musi założyć rajstopy , taki jest regulamin

Gość gość
dobrze chociaż żeby ten mundur był z bawełny a nie z polysteru w którym trzeba chodzić. bo jak polyster to aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Gość gość
bluzka jest 70 % bawełna z krótkim rękawem, nie jest zła, spodniczka niestety 100% poliester :(( z rozcięciem z tyłu - niestety-dlaczego- to sie domyślcie). A co zrobić z tymi rajtkami?

Gość izka93
to ostatnie napisałam ja, tylko zapomnialam pseudonimu ;)

Gość izka93
Jestem już w pracy, ostatecznie mam czarne rajstopy 15 den (cienszych nie miałam) z klasyczną częścią majteczkową (też nie mam innych). Nie wiem jak wytrzymam do późnego wieczora na tym słońcu. Co Wy na to i jakie założyć jutro???

Gość gość
pończochy załóż samonośne, przynajmniej tyłka nie będziesz parowała

Gość izka93
Co ty, pończochy do spódniczki zartujesz sobie?

Gość gość
nie, nie żartuję sobie

Gość gość
a Ty dziś nie masz wolnego, jak to?

Gość gość
a masz czas na pisanie ?

Gość Ale to już było
Nie wiem czy musisz nosić rajstopy w taki upał.Latem macie czarne stroje? Mieszkam w Łodzi i widzę że kelnerki mają śliczne przewiewne białe bluzeczki, oraz błękitne stroje.

Gość izka93
niestety nie mam wolnego, pracuje na umowe zlecenie ale tylko od 15 do 20, a jak nie ma dużo klientów to mam trochę czasu i moge sobie pisac.

Gość gość
według prawa, wszystko dziś na być zamknięte i wszyscy mają dzień wolny. inspekcja pracy powinna dorwać takiego wyzyskiwacza.

Gość gość
a do czego chcesz zakładać pończochy? do spodni? Szef ma prawo narzucić wam noszenie rajstop no i jest to całkiem normalne. W biurach i urzędach babki też popinają w rajstopach i garsonkach. Szkoda tylko, że ubzdurał sobie czarne (podejrzewam, że wyglądacie jak pracownice zakładu pogrzebowego), jakby zwykłe cieliste nie wystarczyły.

Gość izka93
Szef mówi, że musimy podnosić renomę lokalu również eleganckim wyglądem, a gołe nogi to niechlujstwo.

Gość gość
wspólczuję takiego szefa - porąbany facet...

Gość izka93
Nie mamy czarnych strojów, tylko czarne spódniczki a bluzki białe, jak pisałam juz wcześniej.

Gość gość
renoma lokalu, który serwuje pewnie kotleta z frytkami z zamrażarki i oszczędza na pensjach, serwetkach, jedzeniu. już ja znam takie restauracje pod parasolami z nazwą piwa.

Gość izka93
Co do wolnego, to niestety, ale podpisałam, że zgadzam sie na zlecenia w dni ustawowo wolne od pracy - na tym polega umowa-zlecenie.

Gość gość
dla mnie ta biała bluzka i tak nic nie zmienia... czarna spódnica i czarne rajstopy. Masakra. Jeszcze zimą, ok, ale latem? Renomy raczej tym nie podniesie.

Gość gość
zgrabne nogi bez rajstop to też renoma do tego jeszcze budzą pożądanie. dobrze nawet, że białe bluzeczki macie, bo u mnie w mieście chodzą kelnerzy i kelnerki w czarnych polówkach, nie wiem kto wymyślił czarny kolor dla kelnerów. :)

Gość izka93
ludzi mało, to i niewiele pracy ;) Dogadałysmy się z dziewczynami i 2 byly od 10 do 15, a ja i koleżanka od 15 do końca.

Gość gość
co można zjeść u Was? to rzeczywiście taka renomowana restauracja ze śnieżnobiałymi obrusami? jaki macie ceny za pizzę tabasco, spagetti bolonese, pierogi z mięsem i zupę dnia? :D

Gość izka93
Miałam klientow, więc nie mogłam pisać. Kabaretki wykluczone! To jest elegancki lokal, a nie jakaś mordownia.

Gość gość
może, ja kidyś miałam pracę gdzie nie dość że musiały byc rajstopy, to jeszcze koszula z długim rękawem, zapięta pod szyję, do tego mucha i kamizelka z dość grubego materiału... nawet jak było 35 stopni, to trzeba było mieć komplet ubraqń na zmianę, aq najlepiej dwa...