Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Koszmar z jedzeniem u 1.5 rocznego dziecka.co robić?

Polecane posty

Gość gość

Moje 1.5 roczne dziecko strasznie przebiera w jedzeniu. Nie chce jeść zupek tylko wode z zupy wybiera. Nie lubi ziemniaków. Czasem dziubnie makaronu, kaszy. Co dajecie swoim dzieciom do jedzenia? Wypija jeszcze 3 razy butle mm ok 260ml wiec Może wyeliminowac jedną porcję tego mleka? Jak myślicie? Jakie macie pomysły na ciekawe dania? Help

Gość gość
Sporo tego mleka pije... Ale szczerze powiem ci nie narzekaj bo jeszcze nie masz tak źle. Może zamiast makaronu- kluski lane?

Gość gość
mam dziecko w podobnym wieku i butlę z mlekiem je rano i wieczorem. W południe normalny obiad, 0 12-tej zupę, za dwie godz drugie danie.

Gość gość
Może faktycznie spróbuj mleko trochę ograniczyć, zamiast tego podaj jogurt naturalny ze świeżymi owocami lub bez, dobry twaróg (zrób na słodko to powinna zjeść), kefir, maślankę. Czy twoja córka lubi jajka? Moja w tym wieku przepadała za jajecznicą ma masełku z szynką, za pastą jajeczną ze szczypiorkiem. No i mięsko pieczone, duszone, w ziołach - spróbuj podać różne wersje, coś na pewno polubi :)

Gość gość
Mam 10-miesięczniaka i mleko podaję tylko 2 razy dziennie, po co więcej?

Moja córka pije 3 razy dziennie mleko. Z jedzeniem też "wybrzydza" np z zupy zje marchewkę, kalafior, fasolke ale ziemniaków juz nie. Ryżu nie chce, makaron tak średnio. Ja po prostu pozwala jeść to co lubi, kiedy zgodnieje. Córka ma 20 miesięcy. Może po prostu twoja, autorko, córka wkrótce się "u reguluje" :) może faktycznie zrezygnuj z jednej porcji mleka, bo 750 ml to dość sporo ( moja córka wypija dziennie okolo 500 ml). A co do ciekawych dan? Teraz jest sezon na Świerże owoce i warzywa wiec wachlarz jest duuuuzy :) może zupka owocowa z drobnym makaronem, kolorowy talerz warzyw z którego będzie jadla sama?

Gość gość
Autorko moj jest ciut mlodszy ale mam podobnie. Probowalam ograniczac mleko w dzien ale co z tego jak nienbyl w stanie naajesc sie innymi pokarmami i budzil sie glodny w nocy. Wg.mojego lekarza taka ilosc mleka jest jak najbardziej ok. Inne rzeczy jada ale to jest na zasadzie probowania doslownie. Zuupy odstaewil prawie calkowicie.zje trovhe marchewki i nnych warzyw w calosci i tyle. Wody z zupy to w ogole nie chce,probowalam znow mikoswac to w ogole porazka. Ja mialby sie najesc w dzien normalnymi rzeczami to musialby jesc non stop.przerabialismy to.wole 3 butelki mleka w dzien niz 2 i jedna w nocy. Wiekszoscia rzeczy pluje,ale daje probowac i na pocieszenie ci powiem,ze to czego nie lubil jakis czas temu dzis jest jego ulubiona rzecza i na odwrot.

Gość gość
Pomysły na obiad - przykład 1 zupa pomidorowa z białym ryżem, gotowana na udku kurczaka, z marchewką i natką pietruszki, lekko zabielana gulasz z indyka z makaronem zupa jarzynowa na skrzydełku indyka ziemniaki puree, pierś kurczaka smażona w panierce, do tego ogórek kiszony lub mizeria żurek z kiełbaską naleśniki z domowym dżemem lub cukrem zupa ogórkowa zapiekanka z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mięsem z udka kurczaka (z zupy)

Gość gość
Nasza córka ma 20 miesięcy, ale jak zauważysz to mieliśmy ten sam problem. Rano wstawała i dostawała butle, BŁĄD! Przed spaniem butla, po spaniu obiad i co? Dziecko zapchane i jeść nie chciało. Teraz jest tak. Wstaje, zanim wyszykuje jej śniadanie to mija ok pół godziny i nigdy nie dostaje butli rano. Zje czy kanapkę, parówki, jajko, płatki kukurydziane z jogurtem naturalnym. Zjada wszystko lub połowe. Potem dostaje 2 śniadanie. Również w tym samym stylu. Przed spaniem butla, ale tylko 200 ml. Jak wstaje pytam jej czy jest głodna. Jak jest to jej coś dam. Jak mam zupę to zje zupę jak nie to dam jej coś przegryźć. Czy jakąś sałatkę czy cokolwiek innego na co córka ma ochotę. Obiad jemy zazwyczaj koło 16:30. Moja córka uwielbia zupy, drugich dań nie jada, a ja mimo wszystko je robie. Około 19 je kolację również różnie. Ostatnio bywa tak, że je same owoce na noc, ale przed snem znowu dostaje butle. U nas bywa tak jeden dzień córka zje pół śniadanie, na drugie jest histeria i zero jedzenia, obiad be bo nie zupa więc zjada mało. Ale chodzi i upomni się na kolacje zje więcej. W między czasie daje jej surową marchewkę, czy jabłko. Potrafi 2 dni nic nie jeść prawie, ale na 3 nadrabia. Na początku też się wkurzałam, że mało je itp. ale po rozmowie z pediatrą powiedziała, ze w takiej sytuacji najważniejsze jest to aby dziecko piło aby się nie odwodniło. DZIECKO SIĘ SAMO NIE ZAGŁODZI. jak dłużej nie je daj dziecku to co lubi. U nas jest to jogurt naturalny z owocami czy właśnie płatkami lub jajko pod każdą postacią. Próbuj i na pewno nie skacz jak Ci nie zje obiadu nie rób nic innego, takie 18 miesięczne dziecko już dużo rozumie i widzi, że jak nie zje tego co dasz to przecież wstaniesz i będziesz robić co innego. Daj łyżkę czy widelec w rękę i niech je samo, pobrudzi siebie i wszystko wkoło to nic może właśnie w ten sposób zje więcej bo będzie fajniej. Powodzenia :)

Gość gość
skoro wybiera wodę to może zmiksuj? Mój syn w upały, np. wczoraj zjadł: śniadanie ok 8:00 niecała parówka ok 12:00 Danio ok 15 niecałe pół mielonego i ociupinkę ziemniaków (może z 2 widelce) ok 21 dokończył kotleta i zjadł jeszcze jednego. To wszystko. Dzisiaj zaś niecała parówka potem Danio jak wstanie to dzisiaj mamy też mielone (swoją drogą na obiad zje tylko albo rosołek albo kotleta mielonego/schabowego) Nawet ukochanych czereśni w te upały nie chce jeść.

Gość gość
aha i jeśli dużo pije-u nas to minimum 2 litry wody-to się nie przejmuj-teraz są upały, pewnie idą zęby-tak jest u nas.

Gość gość121212
Super żywicie dziec***arówki, danio. A jak dziecko lubi wode z zupy, to może zrób zupe krem, a makaron kup kolorowy, albo w kształcie samochodu lub coś podobnego.

Gość gość
tak bo w tych Twoich eko warzywach z supermarketu lub wędlinie nie ma chemii :) POZDRAWIAM PIŹNIĘTE EKOMAMUŚKI.

Gość gość
wiesz jaka jest różnica między ekologicznym żywieniem a pełnowartościowym? No właśnie nie widzą dietę małych dzieci.

Gość gość
widząc ;)

Gość gość
Moja 22 miesięczna zjadła dziś: - małą miseczkę kaszy bez cukru na mleku - ok 10 winogron - pół jabłka - mielony, ziemniaki i ze 2 widelce tartej marchewki - jogurt owocowy i 2 deseczki wasy z twarogiem. Przedwczoraj: - 2 jajka na miekko, kawalek papryki - losos na parze, ziemniaki (surowki nie chciala) - pol miseczki zupy jarzynowej - 2 sliwki - tost z serem kozim, szynka i cebula (z chleba razowego)