Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziwny zwyczaj na Dzien Ojca i Matki w rodzinie meza

Polecane posty

Gość gość

Jestem mloda mezatka i zaskoczylo mnie podejscie do prezentow w rodzinie meza. Otoz moj tesc na dzien ojca zazyczyl sobie pieniadze (200zl). Moj maz nie widzi w tym nic zlego i mowi ze tak jest od zawsze (dzien matki to samo) Dla mnie to troche dziwne dawac swoim rodzicom pieniadze w prezencie. Jak uwazacie??

Gość gość
kretynstwo...

Gość gość
co w tym dziwnego?

Gość gość
Dziwne faktycznie. Poza tym 200 zł to dużo. U mnie w rodzinie dajemy drobne prezenty - jakieś kwiaty, kosmetyki, książki, słodycze...

Gość gość
Dobra kafe ci powie ze to dziwne i co w związku z tym kretynko? Twój świat się zmieni?zabronisz?

Gość gość
no wlasnie u mnie w rodzinie tez prezenty sa raczej symboliczne to raz, a dwa- samo dawanie kasy rodzicom jest jakies takie dziwne w moim odczuciu. No ale wtracac sie ie bede- skoro tak jest od zawsze to nie bede nic zmieniac. Chociaz w dalszym ciagu to dla mnie dziwne

Gość gość
Zażycz sobie 500 na urodziny to ci się zwróci :P

Gość gość
My mamie dajemy często dwa prezenty- jeden jakiś rzeczowy, a drugi to właśnie kasa na konkretny cel (z zaznaczeniem że to na buty,- bo wiemy że akurat czegoś potrzebuje a nieraz ciężko jej zrezygnować z innych rzeczy i te 100 czy 200 zł wydać na siebie. Jest nas czworo, prezent robimy zrzutkowy, jeden duży bukiet, dużo rozsądniejsze niż kupowanie czterech pierdółek. Jak mają takie zwyczaje- to co w tym dziwnego? Mąż od dłuższego czasu od mamy dostaje na urodziny tylko pieniądze, dla mnie to było dziwne ale przecież ich sprawa.

Gość gość
Super, mnie sie podoba taki zwyczaj. Kasa to kasa a nie jakies p*****ly ktorymi masz sie zachwycac dla picu

Gość gość
to ja autorka- dla mnie to jest dziwne z dwoch powodow, po pierwsze oznajmianie ze chce to i to na prezent gdy nikt nie zapyta (no ale to moze wina tego ze zostalam tak wychowana ze prezenty sie dostaje a nie zada, no chyba ze ktos cie konkretnie zapyta co chcesz). A po drugie sam fakt dawania rodzicom pieniedzy. No ale jak mowilam, jak weszlam do rodziny to zwyczaj juz byl wiec nie bede nic zmieniala.

Gość gość
Masz rację, jesteś normalnie wychowana, gdzie prezentów się nie żąda.Jednak ten zwyczaj już jest, wieć trudno to zmieniać, obsewruj tą rodzinę, bo mogą mieć jakies przesadne żadanie w innych kwestiach.Dziwni rodzice.

Gość gość
no to powiedz mężowi, że w takim razie twojemu ojcu też dacie 200zł

Gość gość
Rodzice napewno nie ŻĄDAJĄ po prostu odpowiadają na pytanie co chcą ... Także juz nie rob z teściów takich chamów , chyba wiem kim jesteś :)

Gość gość
1. nie moge powiedziec mezowi zebysmy dali kase mojemu tacie bo po pierwsze mi by bylo glupio a moj tato pewnie tez bylby zazenowany cala sytuacja 2. nie robie z tescia potwora, po prostu mowie jak jest. Aha i nie odpowiadal na pytanie co chce, bo wiem ze srednio co 2 lata sam mowi ze chyba powinien dostawac wiecej bo takie czasy (dowiedzialam sie od meza ze kwota startowa to bylo 100zl)

Gość gość
i tak nikt nie przebije mojej tesciowej, ktora na walentynki dala mi seksowna bielizne :D

Gość gość
Ale co znaczy że teść sobie zażyczył, przecież to nie komunia małego chłopca i stary dziad powinien się cieszyć na niespodziankę a nie stroić wymagania . Jak dla mnie trochę bezczelne ale skoro to u nich tradycja to pewnie szybko się nie zmieni, jedynym wyjściem jest dołączenie do tej tradycji i zażyczenie sobie na własne imieniny lub urodziny takiej samej kwoty na "lody".

Gość gość
No ale zaraz, co to znaczy że sobie zażyczył? To znaczy że ma dostać? A jak na następny rok zażyczy sobie 400 zł to też dostanie? Dziwne jest to że dajecie mu te pieniądze tylko dlatego że on sobie zażyczył. Ja bym dla przekory kupiła prezent za parędziesiąc złotych a jakby kręcił nosem to powiedziałabym że co rok to cięższe czasy więc co rok będzie biedniej .

Gość gość
A co teściowie wam dają na urodziny czy święta? też dają kasę? Dla mnie to też dziwne żeby dawać rodzicom pieniądze.

Gość gość
na dzien matki przewaznie kupujemy kwiaty , a tym roku wyjatkowo zestaw recznikow , a na dzien ojca to jakies kosmetyki badz flaszka dobrej wodki...smieszne to ze sobie zazyczyl

Gość gość
Mnie to nie dziwi. Sama daję wnuczce na urodziny, imieniny, pod choinkę itp kopertkę, a w niej 200zł. Ona ma 17 lat i sama lepszy prezent sobie kupi, niż ja - 62letnia baba nie czująca już mody, nowoczesnych kosmetyków itd. Wnuczce bardzo się właśnie takie prezenciki ode mnie podobają.

Gość gość
Przynajmniej okazała miły gest, moja teściowa nigdy mi nie złożyła życzeń. Co do pytania autorki to dla mnie to dziwny zwyczaj, w mojej i męża rodzinie wręcza się drobiazgi: książki, kwiaty, itp.

Gość gość
:)taki zwyczaj no to no nie wiem to chyba zalezy 333 www.youtube.com/watch?v=-R6CnSqPnEg