Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to znaczy, że minimalne zabezpiecznie instalacji elektrycznej to 16 Amper ?

Polecane posty

Gość gość

Mam tak napisane w instrukcji UWAGA WAŻNA INFORMACJA TECHNICZNA Z uwagi na wysoki chwilowy pobór mocy urządzenia, minimalne zabezpieczenie elektryczne przerywające obwód elektryczny powinno wynosić 16 Amper !.

Gość jestem tylko kobietą
to nic innego jak bezpiecznik nie mniej niż 16 amperowy :) normalnie na mieszkaniu przy samych światłąch masz 10 A a kuchnia i łązienka z reguły są wyposażone w bezpieczniki 16 A lub wyższy , jeżeli masz tzw "ESY" to na nim sprawdzisz ile ma, jak nie wiesz który od czego to po kolei wyłącz każdy ES , i tak dojedziesz któy jest od jakiego pomieszczenia

Gość gość
Jak wyżej, słabszy bezpiecznik będzie się wyłączał, czy stary przepalał :D

Gość gość
a jak mam to sprawdzic ? tzn wlączyc i zobaczyc czy walną bezpieczniki ? :D a jesli tak to kupic mocniejsze ?

co chcesz podłączyć do prądu kobieto :D

jakie masz bezpieczniki? włączane czy wykręcane ? jeżeli to urządzenie kuchenne, weź wyłączaj każdy bezpiecznik , jeden za drugim , sprawdzając czy masz prąd w gniazdkach w danym pomieszczeniu w którym to dziwne urządzenie będziesz podłączać, z reguły jest tak że jest jeden bezpiecznik odpowiedzialny za łazienkę , jeden za kuchnię, jeden za światło w całym mieszkaniu , czasem pokoje mają osobne bezpieczniki a czasem są po dwa pokoje na jednym :)

poza tym na bezpiecznikach masz opis :) który ile ma amper , jeszcze nie zdarzyło mi się widzieć żeby kuchnia lub łazienka miały 10 amperowe bezpieczniki, przeważnie mają 16 , zabezpieczający główny ma chyba 25A ale on powinien być poza mieszkaniem :D

Gość gość
Tez nie rozumiałam takich rzeczy ale jak remonotowalismy mieskzanie z mezem to przy paru wizytach w http://www.jorga.pl/ się nauczylam troche:D Generlanie masz po prostu taki a nie inny amperaż tam. To ani zle ani dobrze – po prostu taki model.