Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzynakasiakasia

Dlaczego i jak długo krowa daje mleko

Polecane posty

Gość gość
Kot, tutaj na forum jest szeroko wszystko opisane: barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=134 Mają też fajny przepis na galaretkę taką jak w saszetkach kocich jest, mój kot galaretki uwielbia i chyba tylko to mu zrobię, bo póki co to daję wołowinę z chrząstkami (można u wet niektórych kupić), i suche karmy z tych bezzbożowych. Póki co nie mam możliwości kota mojego na to przestawić całkiem.

Gość gość
Dla psów też jest barf ;) Poprzedni link dałam pomyłkowo do tego jak się mieszankę robi, tutaj jest opisane na czym w ogóle barf polega i dlaczego warto: barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=27 Nie otwiera mi się link z pdf'em, jak usunę spację to kieruje mnie na stronę główną :( Po jakim haśle wyszukać ten plik w serwisie?

Gość gość
Krowa daje mleko dlatego zeby Kasia pila i rosla. I tak dlugo az Kaska urosnie:-)

Gość gość
Bardzo Ci dziękuję, może to je przekona! :)

Gość gość
Jasiu przychodzi do taty i mówi: - tato, jak ja się znalazłem na świcie? - bocian Cię przyniósł. - tato byś się wstydził, my mamy taką piękną mamę a Ty bociany pier**lisz.

Oby każdy wyznawca boga jahwe skonał w mękach. Jahwe rozkazywał zabijać dzieci i niemwlaki, kobiety gwałcić i brać za niewolnice (stary testament). "Człowiek" który kocha boga jahwe nie zasługuje ani na życie, ani na godną śmierć, ani na miano człowieka.

Gość gość
A ja daje gestą smietane ,jak Kasia lubi to dam jej podoić:-)

Gość gość
Jagoda jestes niedopupczona zrob cos z tym:-)

Po co ludzie fascynują się demonami skoro wyznają dobro? Czy nie powinni raczej fascynować się dobrymi aniołkami i codziennie składać swych rąk do modlitwy w intencji o pokój i miłość na świecie? Hipokryzja?

Gość gość
Jahwe jest gorszy od Allaha? How about no.

Inteligencja człowieka lub jej brak najbardziej ukazuje się w momencie gdy dochodzi do filozofii, spraw życia i śmierci, dedukcji i analizy rzeczy niepojętych rozumem. Wtedy okazuje się czy człowiek to wybitnie inteligentna jednostka zdolna myśleć obiektywnie, oceniać i analizować czy bezwartościowa kupa ludzkiego mięsa która oprócz wierzchniej otoczki pozornej inteligencji czy wykształcenia nie ma absolutnie nic głębszego do zaprezentowania. Takich ludzi jest niestety miliony, i nas ludzi głęboko myślących nie powinno obejść ich życie ani los gdyż tylko człowiek rozumny ma prawo czuć się w pełni człowiekiem.

Gość MadoWedd
"Krowy mleczne - wstęp" Na pewno zastanawialiście się, czy rzeczywiście wszystkie stworzenia na Ziemi zajmują dopiero drugie miejsce, po pieniądzach? Oczywiście, odpowiedź brzmi: tak, ale większe zdziwienie ma dopiero nadejść. Wiadomo, że ssaki mogą dawać mleko jedynie po narodzinach potomstwa i że mleka nie można ,,wycisnąć” ze zwierzęcia, kiedy tylko się chce. Dla ciągłego dawania mleka jest wymagane, aby krowa była cielna każdego roku, ale stosowane metody z pewnością zaskoczyłyby każdego. Po dziewięciu miesiącach ciąży, mały, chwiejący się cielaczek jest odbierany matce w pierwszym lub drugim dniu życia. Cielątko przez długi okres pobiera od matki substancje odżywcze, ale po narodzinach ma tylko chwilę, by napić się od niej mleka, które musi trafić do ludzi - zdumiewające, nawet 7000 litrów rocznie, dziesięć razy więcej niż jej małe cielątko potrafiłoby wypić. Jeżeli cielaczek jest płci męskiej, po dwóch/trzech dniach życia zostanie zastrzelony - niechciany produkt uboczny przemysłu mlecznego. Najciężej pracująca matka.Ale co z jego matką, krową nr 324? To było jej ósme cielę i prawdopodobnie ostatnie. Genetyczne manipulacje i kontrolowane odżywianie doprowadziły do niewiarygodnie wysokiej produkcji mleka, a ona to wszystko znosiła. Ma jedną szansę na trzy, że zachoruje na ropienie wymion i zapalenie sutków, a antybiotyki nie będą w stanie powstrzymać choroby. Z powodu obciążenia w postaci noszenia przerośniętych wymion, prawdopodobnie będzie należeć do jednej trzeciej krów, które kuleją z powodu chorób nóg i kopyt, a jej ciało przeznacza tak dużo energii na produkcję mleka, że jej mięśnie po prostu zanikają. Z daleka, te przeżuwające trawę, pokryte skórą wieszaki na płaszcze wyglądają sielankowo. Ale okrutną prawdą jest fakt, że co czwarta krowa jest tak wyczerpana przez proces produkcji mleka, że nie dożywa trzeciego roku, chociaż ich średnia długość życia wynosi 21 lat, a czasami nawet więcej. Większość krów zabija się pomiędzy czwartym a siódmym rokiem życia, często nawet podczas ciąży. Profesor John Webster z Uniwersytetu w Bristolu, dyrektor brytyjskiego Ministerstwa Hodowli Zwierząt, mówi: Krowa mleczna jest znakomitym przykładem przepracowanej matki. Jest najciężej pracującym zwierzęciem na farmie i może to być naukowo obliczone. Można ją porównać do osoby, która biega od sześciu do ośmiu godzin dziennie, co jest szalone.” Webster twierdzi, że prawie 100 procent krów cierpi na laminitis- chorobę powodującą u krów ogromny ból (MAFF). Tkanka odchodząca od ich kopyt dostaje zapalenia I może doprowadzić do wrzodów. Profesor Webster kontynuuje: By zrozumieć, jak boli laminitis, wystarczy wyobrazić sobie zmiażdżenie paznokcia drzwiami, a następnie próbowanie stanięcia na nim. W intensywnej hodowli wiele krów trzyma się bez wypasu. Oznacza to, że są one trzymane w zamknięciu, gdzie nie mogą podążać za ich silnym instynktem wypasania się. Trawa jest im podawana i są trzymane na wysokoproteinowej diecie - by zwiększyć produkcję mleka."

Gość Jacek

Znam po imieniu jałówkę, która nigdy nie była zacielana i dawała normalne mleko. Znajomi celowo rozdoili ją. Dziś jako dorosła krowa, nigdy nie zacielana. daje bardzo dobrej jakości  mleko. Sam miałem krowę rasy jersey, którą kupiłem w stanie zacielenia. Po wycieleniu już jej nigdy nie zacielałem. Dożyła kilkunastu lat i do końca dawała mleko. Nieżyjący już prezes Ekolandu, pan Jędrzejczak, weterynarz, gdy prowadził zajęcia z zootechniki na Akademii Rolniczej we Wrocławiu, dziś Uniwersytet Przyrodniczy, opowiedział mi ze jego studenci dla hecy rozdoili niezacieloną jałówkę. Wcale go to nie dziwiło. Wiem od hindusów ze to całkiem normalne zjawisko. Proces laktacji powodowany emocjonalnym pobudzeniem hormonów przytrafia się również jałówkom. Hindusi twierdza że zdarza się to krowom które czują się bezpiecznie i są szczęśliwe.  W tradycji hodowli przemysłowej, takie przypadki się nie zdarzają.

Przy okazji obalę jeszcze jeden mit, mit o długości życia krowy. W hodowli przemysłowej, krowy eksploatowane są jak maszyny przemysłowe i żyją około siedmiu lat. Opiekowałem się krową moich przyjaciół która dożyła dwudziestu siedmiu lat i myślałem że to jest rekord, jednak gdy przeczytałem wspomnienia pewnego szwajcara, opisującego zwyczaje swojej krówci, która dożyła lat sześćdziesięciu w bardzo dobrej kondycji, uznałem ze w tej kwestii nie warto upierać się w przekonaniu że wiem już wszystko. 

Sceptykom przypomnę że nie są nieomylni, nie wiedzą wszystkiego o wszystkim, a na pewno nie wiedzą tego czego nie wiedzą

Towarzyszącym temu tematem jest ofensywa propagandy veganizmu, który jest podłą i niesmaczną bzdurą.

veganizm, to bzdura propagandy neomarksistowskiej anty kultury...

Efektem tej szkodliwej społecznie demagogii będzie to że ludzie zapomną jak się hoduje krowy i tylko zootechnicy będą mieli o tym jakieś wypaczone pojecie. Weganizm przejął z wegetarianizmu idee moralne i wytyczne zdrowotne, jednak opiera się na hipokryzji i niedowładzie procesów intelektualnych aktywistów veganizmu. Poco weganizm skoro istnienie wegetarianizm?

Założenia etyczne to tylko parawan hipokryzji. Ideolodzy tej doktryny realizują globalne cele depopulacyjne. Przyczyną jest bujda o cieplarnianych gazach i nadmiarze ludzkiej populacji, którą jakoś trzeba zredukować…

Poza tym celem ich jest całkowite uzależnienie społeczeństwa od toksycznego przemysłu spożywczego. Propagowanie przez nich produktów sojowych to kolejna podłość. Ogólnie dostępne produkty sojowe wykonane są z soi modyfikowanej genetycznie i uprawianej chemicznie samolotami na preriach Teksasu… przez wasali zależałych od koncernu MONSANTO.

Soja nie daje mleka, dlatego nazywanie mlekiem popłuczyn z odpadów sojowych, jest nie tylko kłamstwem ale też semantyczną bezczelnością postmodernistycznej dezinformacji neomarksizmu kulturowego, który zakłamał większość podstawowych terminów którymi się posługujemy, tak że dziś prawie nikt nie rozumie co mówi używając tych słów.

Dla przykładu podam kilka słów dla wyjaśnienia stopnia destruktywnego zakłamania o którym tu piszę.

Miłość - Rewolucja seksualna przewróciła do góry dołem pojecie miłości, która mylona jest z pożądaniem, będącym zaprzeczeniem miłości jako stanem obfitości zdolnej do bezinteresownych poświęceń na rzecz innych osób. Pożądanie jest, jak sama nazwa wskazuje – żądaniem zapełnienia poczucia braku i pustki. Pożądliwiec nie jest w stanie kochać, podobnie jak tonący nie jest w stanie ratować.

Ojciec – W łacinie pater oznacza tego, który chroni, podobnie do znaszania słów opatrzność, opatrunek, zaopatrzenie, patera. Pater to także ktoś, kto swoim przykładem wskazuje właściwe standardy moralne i w ten sposób chroni przed dewiacją. Dziś „ojciec” biologiczny, to często nieudacznik i niedojda, niezdolny do wsparcia własnych dzieci nawet alimentami. Dawca plemnika to najwyżej protoplasta ale nigdy ojciec w rozumieniu mądrości istot rozumnych.

Państwo – to nie jest korporacja finansowa, zarządzana przez cwaniaków dla korzyści wąskiej zgrai „obrzydliwie” bogatych złodziei i nierobów. Państwo, to skutek powiększenia rodziny jako grupy społecznej, przez ród, klan, plemię i wreszcie naród, w oparciu o wspólną tradycję i zasady prawa chroniące ową tradycję. Celem takiego systemu państwowości jest ochrona społeczeństwa a nie jego podatkowa eksploatacja.

Zafałszowanych terminów jest zbyt dużo, by je tu wymieniać. Jednak te przykłady dobrze ilustrują kierunek deformacji kulturowej i wskazują na przyczynę większości aktualnych zakłóceń społecznych.

Podobnie termin „mleko jakieś” jest elementem procesu duraczenia za pomocą dezinformacji. Bzdury na temat cholesterolu, laktozy i przyczyn nietolerancji białka mlecznego, to jedynie marketingowa propaganda fałszu której celem jest generowanie zysków koncernów farmaceutycznych, współdziałających w planie depopulacji „zasobów ludzkich” tej planety…

Na nieszczęście ci dranie potrafią ogłupić osoby jeszcze niedoświadczone i oderwane od możliwości weryfikowania wiedzy i niewiedzy.