Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wytłumaczcie mi podatki

Polecane posty

Gość gość

Hej , czy może mi ktoś wytłumaczyć, ile państwo zabiera nam pieniędzy z dochodu? Tzn jakie podatki płacimy? Dajmy na to, iż za jakieś zlecenie jednoosobowa firma zarobiła 100 tys netto. Ile musi zapłacić podatków? Jest to podatek dochodowy, czy inaczej się nazywa? Ile zostaje do wzięcia dla siebie na czysto?

Gość gość
Bardziej opłaca się założyć firmę w Bangladeszu niż w Polsce. Takie posrane czasy.

Gość gość
Czyli 100 tyś to netto, a brutto wynosi wtedy około 122 tys tak? Czyli te 19 % od tych 122 tysięcy?

Gość niezalogowany101
testuje sobie

Jeśli masz oczywiście pełną księgowość, a nie ryczałt, książkę przychodów i rozchodów, bądź kartę podatkową, to musisz wyliczyć ten wynik finansowy brutto. Jeśli 100 tys. to kwota netto, to znaczy, że jest ona już po odjęciu tego podatku.

Gość lanser
test nicku

Gość gość
Chodzi mi o to, że firma jednoosobowa mojego brata( plus jeden pracownik na umowę zlecenie) za zlecenie zarobił 86 tyś bruttno, netto wyszło mu z 65 tysięcy. Teraz ściga go zus za niezapłacenie podatku. Ile w takim razie wynosi taki podatek do zusu?

Jaka forma księgowości. Która z tych, które wymieniłam wcześniej. Czy pełna księgowość czy te inne, o których wspomniałam? Netto to kwota już bez podatku.

Gość niezalogowany101
zmiana adresu + brak logowania + tjwc

Gość gość
Pełna księgowość.

Na moje oko, to powinno mu wyjść 69 660,- netto, bo podatku powinno wyjść 16 340,-. Bo 86000 x 19% = 16 340 a 86000 - 16340 = 69660. Ale jako, że niewiele wiem o firmie i formie w jakiej się rozlicza, nie mogę nic gwarantować, bo przy każdej formie może wyjść inaczej. To co ja piszę odnosi się do pełnej księgowości.

Gość gość
Wiedziałam, że coś kręci... bo teraz ma do zapłacenia 27 tys...

Gość gość
ok dzięki za odpowiedz, bo juz sama się w tym gubiłam :)

Gość niezalogowany101
kolejny test - chrome nie usuwaj mi tematów i postów!!! jak skoncze to sobei wywalisz.

Czekaj, bo ja też źle czytam. To 19% to już z rocznego obrotu. Za zlecenie jest normalny podatek jak z usługi. Ale to go od razu nie płaci, chyba że to była jedyna usługa. Teraz zależy jaka ona jest, to taki jest podatek VAT. Bo jak ma VAT 23% to wtedy netto wyniesie 66220, a podatek: 19780. Dobra sama się pogubiłam :D

Gość niezalogowany101
zmiana bez logowania +tjwc

Gość lanser
a gdzie vat ja się pytam skoro juz liczycie nie to co trzeba? do zusu nie placi sie podatkow ani od netto ani od brutto w przypadku jednoosobowej firmy zazwyczaj jest to stale przynajmniej ja nie znam nikogo kto chcialby placic wiecej niz musi.

Gość lanser
znas zprzypadek jednoosobowej dzialalności ktora nie rpzekracza obrotu 1,2 mln euro z pełna ksiegowościa ? zwlaszcza przy takich dochodach po co by mu bylo sprawozdanie finansowe,audyt i kosztowna obsluga ksiegowa. zwlaszcza jesli to jedno zlecenie to ani obrot ani nic innego nei wskazuje na to ze prowadzi ksiegi rachunkowe a raczej autorka nie ma pojecia o niczym.

Możliwe. Temu się parę razy dopytałam o tą formę księgowości, ale ja i tak nie umiem tak nie mają przed sobą dokumentów, sprawozdań. Nie pracuję w tym.

Gość zielona133
jestem dość zielona w kwestii podatków dlatego pozwole sobie zadać pytanie związane z tematem, choć może trochę odchodzące. moja firma funkcjonuje teoretycznie - od czerwca 2014 tak ją zarejestrowałam, jednoosobowa firma - rozliczam sie na zasadach ogólnych co miesiąc, księga przychodów i rozchodow, dodam jeszcze, że uslugi moje są zwolnione z vatu w czerwcu płacilam za szkolenia, kursy, mam na to dowody, natomiast nie zarobilam jeszcze nic, ponieważ będę zarabiać dopiero od lipca, ale wiem, że na początku dochody zapewne nie przekroczą wydatków wiem, że mam zapłacić ubezpieczenia - spoleczne i zdrowotne po miesiącu - do 10 lipca w moim przypadku czy oprócz tego, że prowadzę księgę przychodów i rozchodów mam coś jeszcze komuś płacić po miesiącu prowadzenia dzialaności? czy dobrze rozumiem, że będę płacić podatek dopiero kiedy przychody przewyższą rozchody? będę chciała spotkać się z księgową, żeby pokazała mi jak to się dokładnie robi - ale jak radzicie? spotykać się teraz czy dopiero po lipcu kiedy będę już miała przychody?

Doradztwo podatkowe w nasz czas staje się coraz popularne jak i usługi biur rachunkowych, polecam więc Biuro Księgowe Tributum , fachowce z tej firmie poradzą z każdym zleceniem, gdyż znają się także na prawie i finansach ogółem)