Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o globalnym ociepleniu ?

Polecane posty

Gość gość
Jestes ekologiem ktory uwaza ze ekologia to mit? Bo jezeli nie to dokonujesz projekcji albowiem zdaje sie nie czytales topiku. Wyskakujesz z jakims oskarzeniem ze mam drewniana wille, plotek i Proteze nogi. Nigdzie w tym topiku nie promuje zadnych pseudoekologiczno zdrowotnych banialukow wiec chyba pomylil ci sie adresat a moze nawet topik Zreszta mam dosyc tego tematu. Nie mozna sie tu posunac o krok z wnioskami bo najzwyczajniej w swiecie macie w d***e fakty a recenzowac filmow nie mam zamiaru

Gość gość
Dobra odesraj sie ode mnie bo mnie ten temat nie interesuje a usilnie wmawiasz mi ze glownie nim sie zajmuje. Jezeli chodzi o somalie to po pierwsze trwa tam wojna domowa chyba a po drugie dochodzi sprawa gospodarki morskiej z ktorej glownie sie utrzymywali a ktora zniszczyl przemysl rybny. Jak bys nie spojrzal to somalijczy y nie sa winni sytuacji jaka zaistniala w tym rejonie swiata. A w ogole to co chcesz. Mi udowodnic bo nie lapie

Gość gość
Bo to nie CO2 jest sprawcą ocieplenia. Ale na tej bujdzie wyciąga się dużo kasy, chodzi przede wszystkim o wielki biznes. Zauważmy zresztą słowo ,"HANDEL" tzw emisjami.

Gość gość
K***a pol dnia spedzic na dyskusje z kretynami. Dobra spadam definitywnie

Nikt ci nie każe recenzować filmu... wystarczy obejrzeć. Nie uważam że ekologia to mit, uważam że propaganda globalnego ocieplenia przez CO2 jest mitem. Nie jestem naukowcem, ale z racji mojego wykształcenia i zainteresowania wiem, że jest to zwykła propaganda do robienia kasy i nie tylko w jednej kwestii, ale w wielu. Przemysł sam w sobie nie jest zły, a po prostu ludzie źle dysponują zasobami. Co najlepsze, naukowcy opowiadający się za globalnym ociepleniem twierdzą, że Afryce grozi największy efekt cieplarniany, gdzie Afryka ma najmniejszą emisję CO2 na świecie... A czy zastanawiałeś się nad sensem tego stwierdzenia? Ja zastanawiałem się już wiele lat temu. Na życzenie ewentualnie mogę rozwinąć kwestię.

Gość gość
Owszem co2 rowniez. Ponadto co2 jest trujace inaczej mowiac toksyczne. Efekt cieplarniany wystepuje rowniez na marsie z powodu co2 na innych planetach z.powodu metanu itd. I nie mowie tu o zbijaniu kasy bo mi to k***a wisi i powiewa. Dobra hail hitla

Gość gość
A co ma wspolnego miejsce emisji z efektem cieplarnianym. To nie jest zjawisko lokalne. Wez sie nienkompromituj czlowieku. Ide bo mam ochote cie zamordowac a to zly objaw w dodatku uniemozliwiajacy dyskusje

gość z 13:04... no i widzisz? coś wykonkludowałeś. Co ma największe zagrożenie cieplarniane w Afryce do skali globalnej? Już czaisz, ale nie rozumiem dlaczego mnie obrażasz. Czy nie widzisz, że w tym nie ma korelacji jako takiej a ewidentnie wyłania się czysty biznes i wyzysk Afryki?

Gość gość
lewactwo robi biznes na globciu przy okazji rozkłada całą gospodarkę unijną regulacjami wziętymi prosto z d**y

W wielu krajach lewctwo ma niewiele do powiedzenia, a różnice pod względem wciskania ciemnoty o globalnym ociepleniu są dosłownie identyczne. Polityka ma w tej kwestii zasadnicze znaczenie, ale bez względu na partie i strony, bo każdy lubi robić na czymś biznes bez względu na ustrój, stronnictwo, czy ogółem partie. Po prostu jest to świetny środek do robienia biznesu dla tych, którzy w tym siedzą ;) Np. Ameryka stroni od lewactwa, a propaganda ta sama ;)

Gość Gość007
ekowego.... Twoja opinia że niechcesz być hipokrytą poprzez wybór żywności i mebelków etc...jest nielogiczna. Wszyscy jesteśmy hipokrytami w mniejszym lub większym stopniu. Korzystasz z komputera? Ktoś go wyprodukował. Mieszkasz w szałasie? Raczej nie, więc ktoś to mieszkanie/dom wybudował używając procesu który jest lata świetlne od produkcji eko. Używasz szklanki? Kubka? Papieru toaletowego? Wszystko co używamy i z czego masowo korzystamy nie jest ekologiczne. Ogólnie, to śmiać mi się chce gdy słyszę propagandę ekologiczną. Która jest taka sama propaganda, jak globalne ocieplenie, tylko z inną "reklamą". Aby żyć ekologicznie, Homo sapiens musiało by się świadomie cofnąć do epoki Neolitu w co ja wątpię :-) Nie atakuję Cię!

naukaoklimacie.pl/fakty-i-mity Tu kieruj swoje pytania zwiazane z watpliwosciami jakie posiadasz. Odpowiedza ci na kazde pytania. Ja wiem za malo na ten temat zeby przekonac takiego sceptyka, ktorym zreszta sam jestem.

Gość gość
Sądzę, że właśnie zaczynam urlop i niech się globalnie ociepla na ten czas, bo jak na razie cienko to widze :P

Mnie przekonali. Idz tam sie wyklocac bo w swietle. Tego. Ze najwyrazniej nie masz. Poje ia. O czym mowisz twoje pierdolenie to. Rowniez propaganda i rowniez w interesie polithcznym tudziez finansowym(bo chcesz zaoszczedzic np) Biorac pod uwage i teresownisc kazdej ze stron tej dyskusji i poziom dyletanctwa jaki prezentujemy najlepiej byloby dla nas gdybysmy skonczyli sie wzajemnie przekrzykiwac izapytali co. Sadza o tym ludzie ktorzy sie na tym znaja. Oczywiscie mozna dojsc do wniosku ze newton czy inny naukowiec ktorego teorie zostaly przyjete bo potwierdzono je doswiadczalnie to zwolennik ue ktorej wtedy nie bylo ale przeciez jak ktos sie uprze to idowodni ze wioslujac chujem mozna zawrocic bieg wisly. Z tego co zauwazylem odpowiadaja na kazde pytania i watpliwosci a hlosow podobnych do waszych na nieco jednak wyzszym poziomie intelektualnym. Jest tam co niemiara

Gość ekowego
Gość007 z 15:13, nie czuję się zaatakowany :) Kulturalna wymiana zdań w moim mniemaniu nie jest od razu atakiem. Przeczytaj dokładnie co napisałem. Jestem ekologiem z wykształcenia, oraz z zainteresowań... ale... właśnie, jestem przeciwny wszelakim mebelkom eko, domkom eko, ubrankom eko i nie wiem co jeszcze eko, gdzie do produkcji owych rzeczy wycina się masowo drzewa. Drzewa są niezbędne dla równowagi wkosystemu, dla życia na ziemi, dla oczyszczania atmosfery... Wolę klapki z plastiku niż drewniaki z drewna. Plastik wytwarzany jest z ropy naftowej, wiadomo że będzie rozkładał się dłużej, ale się rozłoży w końcu. Mówiąc o ekologach że są hipokrytami, mam na myśli to, że... z jednej strony walczą o zachowanie lasów, ratują drzewa, a z drugiej strony kupują meble eko, na które wycinane są lasy... bo np. mebel eko nie szkodzi środowisku, a ścięcie jednego czy dwóch drzew na ten mebel nie szkodzi? Szkodzi. Wyrządza większe szkody niż kupienie np. stołu na aluminiowych nóżkach z plastikowym blatem. To tylko przykład banalny, ale mniej więcej o taki fakt mi chodzi.

Do wtrworzenia kilku aluminowych rurek w dodatku o odpowiednich wlasciwosciach jest potrzebne sporo energii kolego. Zapewniam cie ze nie uzyskuje sie jej skupiajajc soczewka promienie sloneczne

I skoncz z tym wyksztalceniem ekologa. Nie ma takiego kierunku a nawet gdyby byl to i tak nie dalby ci wiedzy o wszystkich zjawiskach majacych wplyw na ekosystem klimat i cokolwiek innego. Wlasnie takiebpierdolenie zes pan panie ekologiem i wiesz wszystko najlepiej to propaganda ktorej uprawianie zarzucasz innym

Gość ekowego
Wiem jak pozyskuje sią energię zwłaszcza w hutach metali jak i szkła, ale w tym celu nie wycina się lasu :)

Nie ma takiego wykształcenia... no może w Polsce już nie ma. Nie wiem, bo od lat nie mieszkam. Kształciłem się na przełomie lat 80 i 90.

Dodatkowo jezeli"lewactwo" i to drugie prawictwo(?) lacza sie ponad podzialami w wyzysku to albo ten podzial jest mitem i propaganda albo rzeczywiscie mamy problem. Stosujac podobne argumenty moge dojsc do wniosku ze akcyza na paliwo jest przekretem. Pewnie i jest ale nie dlatego ze paliwo tak naprawde mozna popijac w gorace popoludnia zamiast wody z sokiem cytrynowym. to samo papierosy, rak, alkoholizm. Tak naprawde to wszystko mity zeby ujebac przemysl. Tytoniowy i spirytusowy a wojny tak naprawde to samo dobro a zakaz posiadania broninwprowadzono zeby ujebac przemysl zbrojeniowy. ... No i wez gadaj z takimi

Sluchaj poswiecilem kilka godzin zeby dowiedziec sie czegos. Wiecej na ten temat wiec jezeli nie wykarzesz szacunku dla rozmowcy i samego siebie wykazujac sie tym samym to mozesz se emitowac swoje poglady w kosmos w nadziei na to. Ze kiedys dotra do jakiej rasy niekoniecznie inteligentnej ktora sie z toba zgodzi. Nie. Wrzucam linkow do filmow na yt. Tam jest forum i mozna dyskutowac nad kazda kwestia i kazda poruszyc. Idz kolegom po fachu badz z innych dziedzin udowadniac ze sa ignorantami.

Sluchaj poswiecilem kilka godzin zeby dowiedziec sie czegos. Wiecej na ten temat wiec jezeli nie wykarzesz szacunku dla rozmowcy i samego siebie robiac to samo stym bardziej ze jak sam zauwazyles twoja wiedza i dane ktoryminsie poslugujesz dekonsie zdeaktualizowaly to mozesz se emitowac swoje poglady w kosmos w nadziei na to. Ze kiedys dotra do jakiej rasy niekoniecznie inteligentnej ktora sie z toba zgodzi. Nie. Wrzucam linkow do filmow na yt. Tam jest forum i mozna dyskutowac nad kazda kwestia i kazda poruszyc. Idz kolegom po fachu badz z innych dziedzin udowadniac ze sa ignorantami.

Gość ekowego
Jak do tej pory, właśnie ty wykazujesz się brakiem szacunku dla rozmówcy. Spójrz na swoje wypowiedzi w stosunku do mnie. Po prostu mam inne poglądy na ten temat i jak do tej pory nie wysunłeś nic konkretnego, abym mógł zmienić jakkolwiek swoje poglądy lub je zweryfikować. Nie zamierzam ci przytakiwać tylko dlatego, abyś zaczął w stosunku do mnie odnosić się z szacunkiem i nie wymagam tego od ciebie, bo kultura lub jej brak jest cechą, którą trudno zmienić, ale przynajmniej polemizuj na poziomie.

Gość gość
Tak to ja cie jako pierwszy nazwalem obludnym ekologiem kradnacym somalijczykom drewno.tak se tontlumacz. Tak samo jak podanie faktu dotyczacego glacjalu spowodowanego spadkiem dwutlenku wegla w atmosferze bardzo ubodlo jakz wrazliwych p***bow z tzw prawicy ktorzy postanowili mnie nazwa lemingiem i komunista z tego powodu. Wpadles w.srodeknklotni z jakimis dziwnyminoskarzeniami i pretensje ze. Dostales w ryja. ...nie poplacz sie przypadkiem

Gość Gość007
Hej ekowego Ufff... Podzielam Twoje poglądy o wymianie zdań :-) I rozumiem o co Ci chodzi jeśli chodzi o drzewa, jednak moim "kontra-takiem" jest nie tyle przemysł plastiku, co jego wytwarzanie. Do wszystkiego (prawie) jest wykorzystywana woda. Bez wody nie ma życia :-) Eco wyroby, np podłoga z bambusu jest elokogiczna, tańsza i trwalsza od powiedzmy dębowej (bambus jest celowo uprawiany bo szybko rośnie bez szkód dla środowiska) ale...no właśnie, chodzi o przetworzenie i wykończenie tego nieszczęsnego bambusu. Uważam że nie można być wybiórczym co się kupuje lub nie bo to nie jest po prostu (moim zdaniem) możliwe. Stół wykonany z aluminium nie stanowi lepszego wyboru. Trzeba przecież go wydobyć (kosztem wody, powietrza którym oddychamy itd). Nie sprzeczam się bo cokolwiek by się nie wybrało, to nie ma "mniejszego zła". Wszystko ewentualnie się "dogania" że tak powiem. ShereKhan, pisząc "Nie ma takiego kierunku a nawet gdyby byl to i tak nie dalby ci wiedzy o wszystkich zjawiskach majacych wplyw na ekosystem klimat i cokolwiek innego. " nie masz racji. Kierunek istnieje i ma się bardzo dobrze w moich stronach globu. Co do zjawisk, to wiemy o nich o wiele więcej dzisiaj niż 10 lat temu. Globalne ocieplenie jest mitem, podczas gdy zmiany klimatyczne są prawdziwe. Trzeba być naprawdę bardzo arogancką osobą aby uważać że ludziki mają jakikolwiek wpływ na klimat. Jesteśmy za maluczccy :-) P.S. Ogólnie mówiąc, denerwuje mnie powyływanie się na jakieś filmiki. Najczęściej są one opłacone poprzez korporacje które pasożytują na ludzkiej naiwności i strachu.

Gość gość
Skoro na nic nie masz wplywu to po ch*j sie tak spuszczasz nad tym tematem?

Gość Gość007
gość 19:44 cuż za ordynarność! Wynika to ewidentnie z faktu że nie potrafisz przyswoić tego co czytasz. Nie napisałam że na nic nie mam wpływu. Tematem jest globalne ocieplenie, klimacie i o wyrażanych opiniach . Moje "pływy", choćby najszlachetniejsze, giną w oceanie durnoty takich jak Ty i...koło się zamyka :-) Pozdrawiam

Gość gość
niby ludzie maja swiadomosc tego, co sie dzieje, a jakos z byciem eko ciągle jest problem... ja na szczescie wychowalam sie w rodzinie, w ktorej segregacja smieci i dbanie o srodowisko bylo nr 1... od dziecka bylam uczona, ze wszystko ma byc ekologiczne. moj mlodszy brat w tym roku nawet ekologiczne przybory do szkoly dostal z www.ekobiuro24.pl ;) warto wybrac choc kilka czynnosci ktore pomoga Ziemi...

Gość gość

zabraknie żywności, będą wojny, rolnicy będą mogli spodziewać małych plonów na całym świecie będzie źle a nawet bardzo źle