Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariolka30

Wstydze sie tego . Zasypianie

Polecane posty

Gość mariolka30

Kiedy ktos ze znajomych pyta mnie o ktorej corka chodzi spac to albo klamie albo wymiguje sie od odpowiedzi Dlaczego? Ze wstydu. Moja 8 miesieczna corka chodzi spac o 23.30. Teraz juz jest super bo jeszcze 2 miesiace temu chodzila o 1 !! I co najfajniejsze w dzien przesypia max 2 h. Nie jestem wstabie jej przetrzymac zeby nie chodzila w ogole spac za dnia. Nawet kiedy wtedy zabiore ja na spacer to mi zasnie we wozku ! Probowalam tez polozyc ja spac i o 21 i 22 to obudzila mi sie o 3-4 nad ranem !

Gość gość
kochana przerabiałam to samo, dokładnie... i też wstyd się było mi przyznać. nic z tym nie mogłam zrobić, jedyne co to wyrasta z tego bo teraz zasypia już ok 23 a ma dwa i pół roku

Gość gość
Czyli pozostaje mi tylko cierpliwie czekac ... :)

Gość gość
No ale czego tu się wstydzić, nie rozumiem?

Gość gość
no tak, uwierz mi nic nie da się zrobić. to już taki rytm dnia. ale wiesz co, wolę tak bo przynajmniej dziecko śpi do 8-9 i ja też się wyśpie a nie jak inne matki kładą spać 8 wieczór a potem narzekają że musza z dzieckiem o 6 wstawać :)

Gość gość
Kazdy z ktorym rozmawiam czy tez podczytuje twierdzi, ze jego dziecko to o 20 max o 21 juz spi. W zwiazku z tym uwazam sie za ta gorsza ktora nie potrafi zapanowac nad swoum dzieckiem oraz jego "zdrowym " snem / zasypianiem.

Gość gość
To tez w sumie. racja :) moja spi do 8 ej ;)

Gość gość
A czy dziecko ma wprowadzona rutyne ? Tzn. Staly plan dnia, okreslone pory posiłków a na koniec pore kapieli? Bo jak nie to od tego zacznij. Moje dziecko tez tak mialo i właśnie rutyna pomogla unormowac pory drzemek i chodzenia spac wieczorem.

Gość gość
zdrowy sen to taki sen który odpowiada dziecku, prosta sprawa. niby tam ktos wymyślił kiedyś że najzdrowszy sen to ten do 24. A sra tatata najzdrowsza faza snu to faza rem czyli najgłębszy sen miedzy 3-5 rano. Dziecko samo wie kiedy ma spać. To samo jest z jedzeniem i całą resztą. Nie masz się czym przejmować, i tak dziecko z tego wyrośnie i tak. No chyba że wstajesz wcześnie do pracy?

Gość gość
A tam rutyna. U nas było tak, że kąpiel o 8, mleko i spać. I działało dopóki było w miarę ciemno o tej 8mej. Teraz syn ma 7mcy i ani mu w głowie zasypianie o 8:30. Zwykle jest aktywny do 22. Rutyna rutyną, ale dziecko też sobie może wybrać inaczej i nic się nie zrobi.

Gość gość
U mnie sposobem na to ze w lato jest jasno sa rolety w oknach moga byc albo ciemne albo takie z folia pod spodem. Mimo ze na dworze jasno to w pokoju jest jak w nocy. Dziecko od niemowlaka uczylismy ze po 20 jest kapiel jedzenie i spac. I tak ma do dzis a ma prawie dwa lata.

Gość gość
Nie nie wstaje do pracy. Ale nie ukrywam ze bywa przemeczona, sprzyja temu dodatkowo fakt ze wychowuje ja sama poniewaz maz pracuje za granica i mieszkam takze sama- zero pomocy ze strony rodziny. No ale wiadomo, lekko nie ma :) Rutyna jak najbardziej. Byc moze taki mam typ coreczki ... nocnego marka... szkoda tylko ze pozbiej mama wyglada jak ten chodzacy marek hehe. Ok dziekuje Wam za odzew ...pozostalo 7 h snu ide spac :)

Gość gość
"WE WÓZKU" :D

Gość gość
moja corka do 3-4mca zayspiala miedzy 23-24tą... nie szlo jej wcześniej polozyc spac bo ciagle się budzila,ale spala wtedy do 9... teraz ma 11 mcy zasypia o 21-21.30 czasem chce wcześniej ale ja ją czasem przeciągam i spi do 5-6 ale często tez do 7-8 :) w ciągu dnia ma 2 drzemki-spi po godznce, czasem półtorej ale najczesicej to 45min ... wcześniej jak jeszcze spala3 razyw dzień to znow probowala fikac do 23ej w nocy wiec w dzień jej przeciągamy czas miedzy spaniem, spi tylko 2 rayz i jest git, choć jak mowie ludziom ze idzie spac o 21 to moiwa:"ojej ale pozno"...ale smieszy mnie to kładzenie dziecka o 19 i budzi się taki malec często o 12 w nocy a potem o 5 rano już zasadnicza pobudka-u mojej koleżanki tak to wygląda...wole już opcje późniejszego zasypiania i późniejszego wstawania. :)

Nie wiem czego tu się wstydzić :o my też przez pewnien czas, kiedy dziecko miało około 7-8 miesięcy, kładliśmy je spać o 23-24 żeby przesypiało np dp 6 i żeby mieć noc do spania, a nie kłaść dziecko o 20 i o 3 wstawać bo już wyspane

Gość gość
wstyd nie, ale glupota totalna. Malutenkie dziecko prowadzu rytm dnia doroslego Ja dzisiaj wstalam z dzieckiem o 5 nad ranem, dlatego ze zabkuje.Normalnie wstaje zawsze o 6 rano .Przeciez to normalna godzina. A dziecko spi o 20.00 zawsze. Mam wieczor dla siebie. Ale jak Wy wolicie pospac z rana, to Wasza sprawa