Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

ile do koperty na wesele?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

M艂odzi w wierszu ka偶a by prezent zmiesci艂 sie w kopercie. Prosza te偶 o kupony toto lotka. Ile sie teraz daje od pary? Prosze o odpowiedzi bez sciemy

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
400

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
My jechali艣my 5ciosobow膮 rodzina - tr贸jka dzieci i dw贸jka doros艂ych i dali艣my 3000z艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
od pary 500z艂. u mnie na weselu nikt poni偶ej tej kwoty nie zszed艂, a i takie koperty byly chyba tylko 4. dwie kolezanki z mezami i kuzynki (studentki)z os towarzyszaca tyle da艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
od 600zl w g贸re jesli wesele dwudniowe, je艣li jednodniowe to 400z艂 powinno byc ok. tez zalezy jaki stopien pokrewienstwa was 艂膮czy bo jesli rodzenstwo to 1000 nie byloby zle

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja pierd... le to ja chyba nie ide na ten slub nie chce mi sie wierzyc ale jesli to prawda to mnie nie stac a dla mlodych chyba kasa sie liczy sadzac po wierszyku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a co my艣la艂a艣 偶e chodzi im o jaki艣 badziew? co im planowa艂a艣 kupi膰? mikser za st贸w臋 czy jakis garnek? chyba normalne 偶e na start wol膮 kas臋 a skoro nie wykosztujesz si臋 na kwiaty bo chc膮 totka to 600z艂 za dwie osoby to nie jest jaka艣 wielka kwota

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To ja od 5cioosobowej rodziny. Dali艣my tyle ile uwa偶ali艣my za s艂uszne. To nasza kuzynka, z kt贸r膮 mamy bardzo dobre relacje:) Wiadomo, 偶e du偶o zale偶y od za偶y艂o艣ci pomi臋dzy go艣cmi a organizatorami. Uwa偶am, 偶e mniej ni偶 500z艂 od pary nie wypada (tyle to czasem nie kosztuje miejsce na 艣lubie):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
TO ile wy zarabiacie? 5000?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ja my艣la艂am, ze miejsce na 艣lubie jest ZA DARMO, bo to przecie偶 jest KO艢CI脫艁 lub sala USC. Chyba Ci chodzi o wesele?? x wg mnie daje si臋 tyle, ile si臋 ma. Jak mam 400, daj臋 400 (od pary), jak mam 800, daj臋 800. I nie bior臋 pod uwag臋 tego gdzie jest organizowane wesele. Je艣li M艂oda Para ma taki pomys艂 i robi wesele na zamku lub w jakim艣 pa艂acu - prosz臋 bardzo. I r贸wnie偶 wtedy dam tyle, ile mam lub ile uwa偶am za stosowne, i nie b臋d臋 patrze膰 na to, 偶eby m艂odym si臋 "zwr贸ci艂o". Je艣li id臋 na wesele do znajomych lub dalszej rodziny, to uwa偶am, 偶e 400-600 z艂 wystarczy (na poprawiny z regu艂y nie chodz臋). W zesz艂ym roku dali艣my kuzynowi (ma 20 par臋 lat - jest niewiele m艂odszy ode mnie) 500 z艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Je偶eli to tylko znajomi to 400-500 spokojnie wystarczy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja otrzymuj膮c zaproszenie na wesele wychodz臋 z za艂o偶enia 偶e ono nie jest OBOWI膭ZKOWE, je艣li nie chcesz, albo nie masz kasy to po prostu nie idziesz i siedzisz na doopie w domu. O co si臋 tak rzucacie?? wiadomo, ze m艂odzi robi膮 wesele to jako艣 tam si臋 wykosztuj膮. dla mnie to zaszczyt jak mnie kto艣 zaprosi, bo to oznacza, 偶e jestem dla kogo艣 na tyle wa偶na, 偶e ten kto艣 chce si臋 ze mn膮 dzieli膰 swoim szcz臋艣ciem w takim dniu. ja wychodz臋 z za艂o偶enia 偶e od pary nie wypada dac mniej ni偶 500z艂. no ale jak kto艣 ma tupet to mo偶e dac blender z promocji albo babcin膮 po艣ciel z kory.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak samo jak i dawanie 500 z艂 nie jest obowi膮zkowe. Gdyby by艂o, to na zaproszeniu by艂by napis : "bilet wst臋pu 500 z艂 ". Rownie偶 zapraszanie kogo艣 tez nie jest obowi膮zkowe. Skoro kto艣 mnie zaprasza (ZAPRASZA) , to znaczy, ze chce 偶ebym uczestniczy艂a w tej uroczysto艣ci. Prezenty zale偶膮 od go艣ci, i nie s膮 niczym uwarunkowane. Owszem, zgadzam sie, ze z pustymi rekami przyj艣膰 nie wypada, ale tez nie nale偶y przesadza膰 w druga stron臋. Polska to jednak dziwny kraj. Wsz臋dzie , na zachodzie czy na wschodzie na 艣lub daje sie raczej symboliczny prezent, a nie r贸wnowarto艣膰 p艂acy minimalnej. Ale je艣li kto艣 robi wesele w stylu "zastaw sie a postaw sie" , bierze kredyt, czy najwyra藕niej liczy na interes 偶ycia.... To p贸zniej oczywi艣cie musi to odpowiednio skomentowa膰. Ludzie z klas膮 , na poziomie NIGDY nie komentuj膮 co by艂o w kopercie, ile zebrali, czy ile minimum musz膮 dostac od pary. To strasznie 偶enuj膮ce. Ja na swoje wesele zaprosilam rodzine i znajomych, tyle osob, ile uwa偶a艂am za stosowne . Ale po weselu pieni膮偶ki by艂y wyhamowanie z kopert na jedna kupk臋 i nie patrzy艂em i nie zapisywalam (bo o takich wyczynach juz czyta艂am) ile od kogo dosta艂am. W zaproszeniu nie by艂o tez du偶ych wierszyka, ale o dziwo wszyscy goscie dali pieni膮dze opr贸cz brata mojego m臋偶a. Od niego dostali艣my zrebaka. :d

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mia艂o by膰 :" wyjmowane z kopert " , a dalej "patrzylam". Mam z艂o艣liwego ipada.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ps. 2. Zamiast "du偶ych wierszyka" mia艂o by膰 "durnych wierszykow". Sorki .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja w tamtym roku mialam 4 wesela... Nie strasznie blikich osob,a le zarazem takich u ktorych musialm byc. Gdybym wraz z moim narzeczonym kazdemu miala wladowac do koperty 600 zl to bysmy zbankrutowali.... :( Dalismy wszystkim po 300 zl - troche mi bylo przykro ze moge dac tak malo, ale coz Ja w tym rok sama biore slub - pozniej jest wesele. Nie bierzemy zadnych kredytow - moi rodzice i rodzice narzeczonego pomagaja na tyle ile moga. Nie pisze zadnych prosb co do prezentow - moja rodzina jest bardzo miesana - wiem ze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ps. 3. Je艣li m艂odym zale偶y na nas, na naszej obecno艣ci, to nie bed膮 liczy膰 na zarobek. Ale je艣li licz膮 tylko na kas臋, to rzeczywi艣cie lepiej odpu艣ci膰 sobie takie wesele.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
koncze moja wypowiedz :D - wiem ze moja rodzina jest bardzo mieszana- jedni moga dac 500 a inni moga dac 3000. Wiem, ze krewna przezywa ze nie uzbiera "odpowiedniej" kwoty. Nie interesuje mnie to - bierzemy slub i chcemy aby najwazniejsze osoby na nim sie pojawily i pozniej z nami dobrze sie bawily :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ok. 200-300 zl (jednodniowe wesele) jesli zapewniaja nocleg ok +100 slub i wesele to nie okazja do zarobku, a uroczystosc na zachodzie daja ok. 50eur za pare i nikr nie burzy sie, a u nas postaw sie i zastaw sie:o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
200z艂 to chyba z pi臋膰 lat temu si臋 dawa艂o, teraz to zostaniesz obgadana jak dasz taki och艂ap, nawet jedzenie si臋 nie zwr贸ci jak wpadniesz z dw贸jk膮 bachor贸w i wym艂贸cicie talerze do dna, no ale niekt贸rzy wstydu nie maj膮, czteroosobowa rodzina musi da膰 powy偶ej 600z艂, to ju偶 by艂oby niesmaczne da膰 2 st贸wy na odczepnego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Heheheheh o tak, goscie na weselu s膮 ob偶arci za wszystkie czasy. Jasne. Nie ka偶dy je jak 艣winia jak ty, jak sie tylko dorwie do darmowego koryta.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pisalam o parze bez dzieci, a nie o wielodzietnej rodzinie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale jaja ja mam 24 lata od wczoraj i na weselu by艂am raz jak mia艂am lat z 8 hehehehe nikt z mojej rodziny si臋 nie pieprzy w wesela :D - swoj膮 drog膮 robi膰 wesele "偶eby si臋 zwr贸ci艂o" to wiocha na maksa! Jak Ci臋 nie sta膰 na wesele to si臋 go nie robi!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dokladnie-nie rozumiem par, ktore robia wesele, zeby dorobic sie na zrzutkach jak ktos chce weselicho, to nich za nie placi i nie wymaga zwrotu, bo wesele to kozt pary mlodej a nie gosci i pm robi je wedle swojgo widzimisia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niomo艣膰
Dzisiejszy trend ferowany przez Pary M艂ode to oko艂o 400-500z艂. Efekt uboczny - nigdy tak wielu go艣ci nie odmawia艂o przyj艣cia na wesele, jak to si臋 dzieje dzi艣 jak Polska d艂uga i szeroka. Chciwo艣膰 nie obejdzie si臋 bez kary.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jaka chciwosc? Nalezy po prostu nie byc bucem i miec swiadomosc ze cena za talerzyk to 200-250zl/osobe. Jak ktos sie czuje dobrze z tym, ze bawi sie za free to bedzie sadzil ze to chciwosc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No w艂a艣nie/. Kiedy艣 podej艣cie "bawi膰 si臋 za free" by艂oby nie do pomy艣lenia, bo go艣膰 i klient to by艂y 2 sprawy. Moi go艣cie zawsze "bawi膮 si臋 za free". Kole偶anki dosta艂y zakaz przynoszenia prezent贸w na m贸j 艣lub. Rodzina przynios艂a, ile chcia艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
niomo艣膰, jakie 400-500 z艂??? gdzie艣 poda艂am 偶e 400 z艂 to kwota w porz膮dku, to zosta艂am prawie zlinczowana ;) . I 偶e p贸藕niej na pewno zosta艂abym obgadana przez rodzin臋 czy znajomych. Nie wiem, w jakim kr臋gu obracaj膮 si臋 te panny m艂ode, ale w moim kr臋gu nikt nikomu do portfela nie zagl膮da i nie komentuje po weselu, 偶e ten da艂 tyle, a tamten tyle, a przecie偶 sta膰 go na wi臋cej. Wsp贸艂czuje im, serio.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
brali艣my 艣lub 3 lata temu. Nie pisa艂am 偶adnych wierszyk贸w, bo zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e nie ka偶dy mo偶e da膰 pieni膮dze - kilka prezent贸w by艂o skromnych, ale z rado艣ci膮 ich u偶ywamy. Dzi臋ki weselnym prezentom mam wyposa偶on膮 "prawie ca艂膮" kuchni臋 - drobne agd, talerze, garnki, sztu膰ce, kubki... Gdyby nie to to na pewno na start kompletowa艂abym wszystko jak najmniejszym kosztem i nigdy nie mia艂abym 艂adnych zestaw贸w i sprz臋t贸w :). A kasa z wesela posz艂aby na inne rzeczy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
500

Udost臋pnij ten post