Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile wczesniej robi sie cc planowane?jak bylo u was dziewczyny?

Polecane posty

Gość gość

W dzien terminu czy wcześniej?mi lekarz ustalil 2 tyg przed terminem z OM zeby nic sie nie zaczelo wcześniej bo brzuch nisko i szyjka skrócona. To cc bez wskazań. Czy to nie jest za wcześnie?

Gość gość
na pewno nie, ja pierwsze cc miałam tez na początku 38tc a poród zaczął mi sie w nocy przed planowanym cc, na szczęście byłam już w szpitalu i lekarz zapisał w papierach co tam trzeba i zrobili mi bez problemu, za drugim razem inny lekarz ustalił jakiś tydz przed terminem z OM ale poród też zaczął mi się na pocz 38 tc, po co masz się stresować że zacznie się wcześniej jak ciąża będzie donoszona

Gość gość
Ja mialam termin porodu na 3 marca a cc planowane robione 22 lutego

Gość gość
Czyli widzę ze normalnie jest 2 tyg wcześniej :) uspokoilyscie mnie.w dniu planowanej cc będę miala skończone równe 38 tyg.

Gość gość
u mnie tydzień przed tp.

Gość gość
U mnie lekarz prowadzacy ciaze przedluzal termin ile sie tylko da. Skierowanie dostalam w 39 tc. Pamietam ostatnia wizyte ktora odbyla sie w pt na ktorej to poinformowal ze mam sie wstawic juz w pon na patologie " no chyba ze zacznie pani rodzic wczesniej" We wtorek mialam miec cc. Kiedy spotkalam go w pon juz na oddziale przywital mnie slowami " ale pani twarda ... jeszcze nie zaczely sie skurcze?" Zdazylam sie polozyc przyszla polozna z ktg ... i sie zaczelo:) Ale i tak mnie przytrzymali do wt rana. Ponoc akcja skurczowa szla bardzo mozolnie, co potwierdza fakt ze tych skurczy zbytnio nie czulam. Dodam , iz mialam cc ze wskazaniem : polozenie miednicowe plodu. Przy drugiej ciazy chyba zmienie lekarza :)

Gość gość
38 tc uznawana jest za ciąże donoszoną. Lekarz ma racje, po co masz sie stresować, że się wcześniej zacznie. Ja miałam planowane cc na 39 tc, ale ze wzgl na nadcinienie miałam w trybie pilnym na początku 38tc.

Gość gość
nadciśnienie*

Gość gość
Cc planowane miałam mieć tydzień przed terminem z om, ale sama zaczęłam rodzic dwa tyg przed terminem więc miałam wcześniej

Gość gość
hej tu autorka tematu a powiedzcie mi czy przy tej cc w 38 tc wszystko ok bylo z waszymi dzieciaczkami??Nie zaszkodzilo im ze przyszlo na swiat duzo wczesniej ?

Gość gość
Normalne dziecko 56 cm, 3300 waga

Gość gość
Jak dużo wcześniej? Przecież ciąża z 38 tyg jest uznawana za ciąże donoszoną. Myślisz, że lekarz chciałby, abyś urodziła wcześniaka, w dodatku jak nie masz wskazań do cc?

Gość gość
Mialyscie jakis wpis w karcie ciazy o cc , bo tak sie zastanawiam ze jak sie trafia na oddzial przed planowana cesarka nagle to trzeba im tlumaczyc ze planowane bylo cc jesli np. nie ma lekarza prowadzacego i jeszcze jedno przed cc nie mozna jesc ani pic a jak sie zaczyna akcja nagle?

Gość gość
wszystko ok , synek mial 3260 i 51 cm

Gość gość
Każdy zabieg jest przeprowadzany na czczo. Przede wszystkim dlatego gdyby doszło do pogorszenia stanu i np trzebaby było intubowac to intubacja jest ryzykowna przy pełnym żołądku(ryzyko wymiotów itp) . Tak samo przy znieczuleniach innych, miejscowych. Kazdy reaguje inaczej, jedni czują się dobrze , inni mdleją jeszcze inni wymiotują więc to jakby takie "zabezpieczenie " Na jakiej podstawie będziesz miała wykonane cc? 8 godzin nie wolno jeść ani pic przed planowanym cc.

Gość gość
Nie masz wpisu do karty ciąży o cc? a co zrobisz jak nie trafisz na Twojego lekarza?

Gość GuestFromJuKej
Ja mialam 3 dni przed przewidywana data rozwiazania. Troche sie stresowalam czy aby sie wczesniej nie zacznie ale wytrzymalam:)

Gość gość
No wlasnie pytamczy musi byc taki wpis?

Gość gość
Ja poprzedniemialam cc a poza tym 4 m-ce leze w lozku ,boje sie ze nie bede miala sil na porodowce.

Gość gość
Ja bede miala cesarkie ciecie 4 dni przed terminem z OM. Zeby zapisac sie na cc musialam miec skierowanie od lekarza, ze ma byc wykonane planowane cc bez tego by mnie nie zapisali. W karcie tez mam wpisane, ze porod do rozwiazania przez cc. Do szpitala musze wstawic sie naczczo i nie jesc od godziny 19 poprzedniego dnia.

Gość gość
Musisz mieć wpisane, że poród do rozwiązania przez cc. Inaczej bez wskazań nikt Ci cc nie zrobi. Czasem lekarze dokładnie sprawdzaja, dlaczego cc ma być wykonane.

Gość gość
Moja znajoma miała zaświadczenie od okulisty i przy przyjęciu jej do szpitala lekarze podważyli i kazali rodzić sn.

Gość gość
Nie kazda wada wzroku predysponuje do cc, tym bardziej., jesli nie bylo potwierdzenia tych wskazan przez lekarza prowadzacego. Poza tym jesli sa fsktyczne wskazania, to cesarki sa umawiane wczesniej. Nie jest tak, ze dostajesz skurczy, jedziesz do pierwszego lepszego szpitala, a oni ci tam cc robia na podstawie jakiegos swistka.

Gość marisza123
U mnie planowana cesarka była na tydzień przed terminem z OM, ale wcześniej odeszły mi wody, więc wszytsko było przyspieszone. Jak masz mieć planową, to Twój lekarz powinien Ci wystawić skierowanie z którym zgłaszasz się do szpitala i umawiasz na termin. Jeśli masz cc bez wskazań to, jeśli nie trafisz na swojego lekarza, mogą nie chcieć robić Ci cc.

Gość gość
Nie jest tak, ze dostajesz skurczy, jedziesz do pierwszego lepszego szpitala, a oni ci tam cc robia na podstawie jakiegos swistka. Ale autorka nie ma jak to nazwałaś nawet takiego świstka na chwilę obecną.