Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co mi grozi jesli podjelam prace a nie wyrejestrowalam sie z up

Polecane posty

Gość gość

j.w 3 miesiace pracy i jednoczesnie status bezrobotnego w up. ale bez prawa do zasilku.

Gość gość
pewnie cos grozi, przeczytaj w dokumentach, ktore dostalas przy rejestracji, tam sa wszelkie zasady, Dlaczego sie nie wyrejestrowalas?

Gość gość
chyba jakas kara finansowa

Gość gość
Osoba bezrobotna ma obowiązek: powiadomienia urzędu pracy w ciągu 7 dni o podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności pozarolniczej oraz zaistnienia innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku Skutki nieprzestrzegania: kara grzywny nie niższa niż 500zł

Gość gość
bo pozno dostalam umowe. a przyrozmowie z szefem przy wypelnianiu dokumentow zobowiazal sie do zgloszenia mnie. ale tego nie zrobil.

Gość gość
boje sie ze to wyjdzie przy rozliczeniu rocznym. bo wlasnie w poniedzialek mialam podpis ale nie poszlam. wiec juz wykreslili mnie z up.

Gość gość
nawet jesli pozno dostalas umowe to moglas nawet wyslac kopie do up i byloby z glowy, nie urwaliby Ci glowy, bo pracodawca ma 7 dni, ale jak wydluzy ten czas to nie Twoja wina, znam tez przypadki, ze ludzie po przekroczeniu tych 7 dni na gloszenie nie mieli konsekwencji, bo jakie? ja tez dostalam umowe po tygodniu, listem wyslalm 8, wiec na dobra sprawe dopiero 9 dnia od rozpoczecia pracy (umowa od 3 lutego, a dostalam do reki 7 i byl to piatek) mieli zgloszenie i nic sie nie stalo.

Gość gość
ale ja umowe dostalam dopiero po miesiacu pracy,

Gość gość
Tak na dobra sprawe to jesli pracodawca ma 7 dni na wystrawienie umowy, a pracownik ma 7 dni na zgloszenie do pup, to to sie troche wyklucza;p ale pewnie biora to pod uwage, bo nie kazdy dostaje umowe w ten sam dzien czy na drugi, ja czekalam bo cala administracja w Wawie i wysylali do firmy listem.

Gość gość
hmmm to bardzo dlugo, nie upominalas sie? nie ma co liczyc na pracodawce w sprawie zgloszenia, zwlascza, ze nie ma takiego obowiazku. Najlepiej zglaszac samemu, powinnas naciskac, ze masz rowniez zobowiazanie zgloszenia wyrejestorwania i jest to tylko 7 dni... Twoj szef zlamal prawo skoro czekalas az miesiac na umowe.

Gość gość
mowilam mu o tymm. ale twierdzil ze mam sie nie martiwc. w sumie juz nie mam statusu bezrobotnego. czy moze to kiedys wyjsc>? czy mam sie o nic nie martwic?

Gość gość
Nie do pracodawcy należy wyrejestrowywanie nowo zatrudnionego pracownika w Urzędzie Pracy, to twój obowiązek. Bierzesz umowę o pracę i idziesz do urzędu. Kiedy dostałaś umowę? Po trzech miesiącach? I podpisałaś ją z datą otrzymania, żeby mieć dowód na to, że tak późno ją dostałaś? Na pewno nie. Co grozi? Kara, słyszałam, że 5 tys. Więc lepiej tego nie lekceważyć.

Gość gość
widzisz tylko dal mi umowe nie z data np. 1 maja tylko 1 kwitnia. czyli z data podjecia pracy. a nie dnia kiedy faktycznie otrzymalam umowe.

Gość gość
Ja nie znam przepisow na pamiec, wiec poczytaj, w internecie jest juz wszystko. Pewnie umowe podpisalas z data ropoczecia pracy, tak jak pisala osoba wyzej, a tak jak pisala i osoba wyzej tez, pracodawca nie ma obowiazku powiadamiani urzedu, ze zatrudnil te i te osobe bezrobotna... Jesli nie stawilas sie na wizyte to wykreslili Cie, a czy to, ze nie zglosilas podjecia pracy wyjdzie - nie wiem? O jakim rozliczeniu mowisz? Rocznym? Jesli nie pobieralas zasilku oraz nie bylas na stazu zadnego PITu z UP nie dostaniesz. Pracodawca zleckewazyl powazna sprawe, bo Twojej winy w tym nie ma, ale miesiac czekania na umowe to patologicznie dlugo.

Gość gość
ja wyrejestrowałam się z urzędu na podstawie mojego pisemnego oświadczenia bo też zapowiadało się na to że umowę dostanę później i nie było problemu, no ale ja właśnie 7go dnia po podjęciu pracy to zrobiłam żeby problemów nie było, jak dostałam po miesiącu umowę zaniosłam do urzędu żeby dołączyli ją do mojego oświadczenia i po sprawie, tylko ważne jest żeby daty na oświadczeniu i w umowie były takie same bo inaczej są problemy przy ponownym zarejestrowaniu się

Gość gość
mogłaś zgłosić podjęcie pracy bez umowy - wcale nie musisz jej okazywać w pup przy zgłoszeniu

Gość gość
tak pit z up. a co nie dostaje sie jak nie mam zasilku? pi

Gość gość
Ja tylko 2 razy zglaszalam podjecie pracy, za kazdym razem mialam umowe po paru dniach. Nie wiem czy mozna nie okazywac umowy, a takie oswiadczenie jak os powyzej pisze ma sens.

Gość gość
mam nauczke na przyszlosc. zeby tak wiecej nie robic.l

Gość gość
będziesz miała zdublowane składki na ubezpieczenie zdrowotne

Gość gość
jesli nie pobieralas zasilku ani nie bylas stazystka (w obu przypadkach platnikiem jest pup) to za co chcesz pit dostac? moze ja sie myle, ale wydaje mi sie, ze nie otrzymasz. jedyne za co placic urzad w tym czasie to ubezpieczenie zdrowotne, jesli ktos wie lepiej, prosze mnie poprawic.

Gość gość
czyli nie powinno to wyjsc?

Gość gość
Nic Ci nie grozi.... Jesli nie miałaś prawa do zasiłku to nic Ci nie zrobią. Zadzwoń tam i powiedz że dostałaś pracę, żadnej umowy nie musisz wysyłać! Pracowałam w UP, wiele ludzi nie zgłasza podjęcia pracy. Jak nie przychodzą to po jakimś czasie się dzwoni do nich i pyta czy podjeli pracę, jeśli tak, to wypisuje się druk podjęcia pracy. Koniec.

Gość gość
zdublowane skladki zdrowotne, to sie zgadza. moga po tym dojsc, chociaz jesli sie nie ujawnisz to nie chce Cie straszyc, bo moze wcale nie dojda. u nas takie balagan jest. na dobra sprawde gorzej byloby gdybys pobierala zasilek i pracowala, a nie zglosila tego. jesli nie zglosisz tego to zycze Cie, zeby nikt sie nie skapnal;)

Gość gość
widzisz, czyli nie ma sie co bac, sama zglos, ze masz prace i po sprawie. tez m sie tak zdawalo, ze nic Ci nie grozi

Gość gość
wlasnie dzis znalzlam karteczke w portfelu ze 17 mialam podpis. ale nie poszlam. wiec z automatu zostalam wykreslona??????

Gość gość
Jak nie zgłosisz, że podjęłaś pracę i nie podasz prawdziwej daty to może wyjść ewentualnie jak będziesz się kolejny raz rejestrować. Wtedy nie będą im się zgadzać daty na świadectwie pracy i wyrejestrowania.

Gość gość
Jesli osoba, ktora pisala tu, ze nic Ci nie grozi, bo nie mialas prawda do zasilku, to ok, ale tez tak sobie pomyslalam, ze kiedys tam przy kolejnej rejestracji i przedkladaniu swiadectw pracy w celu ustalenia czy ,asz prawo do zasilku (cofaja sie 18 miesiecy) to moze wyjsc, wtedy;/ moze po prostu zadzwon i zapytaj lub poczytaj. Tez mi sie zdaje, ze nie majac prawa do zasilku raczej jestes bezpieczna, ale jak sie nie dowiesz to bedziesz sie ciagle stresowac

Gość gość
ale przy kolejnej rejestracji nie bede okazywac ze w tym czasie bylamzatrudniona. bomam zlecenie na miesiac. co miesiac nowe.

Gość gość
wiesz co, odpuść a w razie telefonu powiedz, że zgłaszałaś, udaj zaskoczoną, zapytaj o co chodzi, że mają bałagan... zagraj ;-) wredna jestem, ale czasami lepiej być aktorem niż ofiarą ;-) nie martw się ;-)