Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

umowa zlecenie a macierzyński

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny czy mogła by mi któraś wytłumaczyć jak to jest z tymi przepisami bo ja jestem zielona w tym temacie a może ktoś się orientuje mianowicie : pracuje na umowę zlecenie która jest co miesiąc przedłużana i dodatkowo dobrowolnie sama opłacam sobie chorobowe , panie w kadrach twierdzą że po 3 miesiącach mogę iść wtedy na płatne l4 , ale jak to jest z macierzyńskim? czy w ogóle mi się należy? jeśli tak to na jakich zasadach? chciałabym zajść w ciąże ale nie chce zostać bez macierzyńskiego , a na umowę o pracę nie mam co liczyć, proszę o pomoc :)

Gość gość
Co ważne urlop macierzyński przysługuje tylko kobietom pracującym, ale zasiłek macierzyński wszystkim matkom, które w trakcie porodu miały opłaconą składkę chorobową. Oznacza to, że mogą z niego skorzystać także kobiety zarabiające w oparciu o umowę zlecenie, które dobrowolnie zgodziły się odprowadzać składkę chorobową do ZUS, a także matki pracujące na własnej działalności gospodarczej. W tym wypadku zasiłek wyniesie 80 proc. średniego przychodu za ostatnie 12 miesięcy. Nie ma możliwości uzyskania zasiłku przy umowie o dzieło, gdyż nie da się od niej odprowadzić składki chorobowej.

Gość gość
dziekuje, a co jeśli pracowała bym np 4 miesiące a nie 12 ? jak to wtedy jest liczone?