Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fanna

Nie widziałam Ciebie od miesiąca

Polecane posty

Gość fanna

widać można żyć bez powietrza

Gość gość
A gdzie ty mnie k***a widujesz? Chamstwa nie wpuszczają na salony - ciebie hehe

Gość gość
o co ci chodzi???

"Miłość" Nie widziałam cię już od miesiąca. I nic. Jestem może bledsza, trochę śpiąca, trochę bardziej milcząca, lecz widać można żyć bez powietrza! x Pawlikowska-Jasnorzewska... też ją uwielbiam :)

Gość gość
''A gdzie ty mnie k***a widujesz? Chamstwa nie wpuszczają na salony - ciebie hehe'' syndrom niewpuszczonego na salony :)

Gość gość
o bożżz cóż za poziom

Gość gość
Albo to: "Gdy się miało szczęście, które się nie trafia; czyjeś ciało i duszę całą - a zostanie tylko fotografia to - to jest bardzo mało" Byłam kiedyś mocno zakręcona na punkcie jej wierszy i do tej pory niektóre znam na pamięć, bardzo kobieca i subtelna poezja.

"fotografia" to mój drugi ulubiony :) Ja też, mam gdzieś tomik jej poezji. Często do niego wracam. Uwielbiam jej wiersze. Chyba nikt mnie nigdy tak nie zauroczył jak ona, do tego stopnia, żebym przeczytała cały tomik od a do z. Te dwa akurat znam na pamięć. Ale inne też lubię :)

Gość gość
Wolę Świrszczyńską (z tomu "Jestem baba") On stawia lody Co niedziela chodzili razem na spacer. On, ona i troje dzieci. Raz nocą, kiedy nie chciała go puścić do innej, wyciągnął spod materaca nóż sprężynowy. Teraz znów co niedziela chodzą na spacer on, ona i troje dzieci. On stawia lody, wszyscy się śmieją. Ona także.

Gość gość
Dzięki za info, jeszcze Świrczyńskiej nic nie czytałam, chętnie się zapoznam z jej poezją :)

Gość gość
koniecznie, to kwitesencja kobiecości - ale tomik Jestem baba, z lat 70. Pisze odę do uda (czyli pochwy :P) na samym początku, a potem opisuje różne przypadki nieszcześliwych kobiet przez mężczyzn. Pisze o brzuchach, seksie (widok od strony kobiety) i o tym, ze facet bardziej przypomina zwierzę - dlatego ona tylko czasem uprawia seks, bo nie umie często czuc się jak zwierzę... -----------------XXXXX-------------------- BĘDZIEMY SIĘ DUSIĆ ZA GARDŁO Będę chodzić, chodzić lasami, górami, aż wycieknie ze mnie przez pięty moja męka. Będę śpiewać, śpiewać z całego brzucha, aż wytryśnie gardłem z bebechów moja męka. Będę się kochać, kochać ze zwierzętami, aż ze wstrętu wyrzygam z siebie moją mękę. Będziemy się dusić za gardło z moim cholernym losem, aż jedno z nas szlag trafi.

Gość gość
Ale ekstra, już trochę jej wierszy przejrzałam i widzę, że świetny namiar, coś właśnie w sferze estetyki Pawlikowskiej, ach ta Kafe, na coś się jednak czasem przydaje!

Gość gość
np. patrzcie na to: Odwaga Nie będę niewolnicą żadnej miłości. Nikomu nie oddam celu swego życia, swego prawa do nieustającego rośnięcia aż po ostatni oddech. Spętana ciemnym instynktem macierzyństwa, spragniona czułości jak astmatyk powietrza, z jakim mozołem buduję w sobie swój piękny człowieczy egoizm, zastrzeżony od wieków dla mężczyzny. Przeciw mnie są wszystkie cywilizacje świata, wszystkie święte księgi ludzkości pisane przez mistycznych aniołów wymownym piórem z błyskawicy. Dziesięciu Mahometów w dziesięciu wytwornie omszałych językach grozi mi potępieniem na ziemi i w wiecznym niebie. Przeciw mnie jest moje własne serce. Tresowane przez tysiąclecia w okrutnej cnocie ofiary.

Gość gość
w porównaniu z PAwlikowską wydaje się mi bardziej w****iona na świat i facetów! i trochę realniej patrzaca :P

Gość gość
ten fragment jest powalający, cala prawda :P Przeciw mnie jest moje własne serce. Tresowane przez tysiąclecia w okrutnej cnocie ofiary.

Gość gość
Anna Świrszczyńska UMARŁEŚ Umarłeś we mnie naprawdę nie wtedy, gdy inny dał mi rozkosz. Umarłeś we mnie, gdy inny dał mi ból.

Gość gość
opis na merlinie: To jest poezja prawdziwa! Nie jakieś tam stęsknione miauczenie czy kwilenie słabej, samotnej kobiety. W wierszach Anny Świrszczyńskiej kobieta ma ciało, które bywa i piękne, i brzydkie, niesie ból, ale i rozkosz, jest młode, a potem jest też stare. Świrszczyńska w swych prostych, jasnych wierszach nie bała się pisać o seksie, o orgazmie bez eufemizmów. Bohaterka tej poezji jest odważna, bezkompromisowa, silna, wygrywa lub przegrywa, pozostając wciąż jednak w stanie walki z mężczyzną, którego ocenia surowo, nieraz z pogardą, bywa, że i z humorem. To, że potrafi mocno kochać, wynika również z jej siły. Wszystko bez zasłon, upiększeń, bez zakłamania i fałszywego wstydu. Tak jak jest naprawdę. Dlatego Czesław Miłosz mógł o Annie Świrszczyńskiej napisać: Powinna być zaliczana do największych indywidualności poetyckich w dziejach całej polskiej literatury.

Gość gość
Mnie właśnie Pawlikowska bardzo odpowiadała w okresie mojej pierwszej fascynacji nią, dalej mam wielki sentyment ale cieszę się, że dowiedziałam się o tej Świerszczyńskiej, bo tak jak mówicie, jest większą realistą i cyniczką zarazem, mi się charakter wykształcił właśnie bardziej w tę stronę dlatego jej poezja teraz mnie totalnie ujmuje.