Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko przy pensji 1500 zł?

Polecane posty

Gość gość

Co o tym myslicie? Mój mąż po opłaceniu alimentów ma 1500 zł pensji, ja pracuję na stałe ale wiadomo że pójdę na macierzyński i wtedy ile dostanę? 80% z minimalnej pensji?

Gość gość
Narazie wynajmujemy mieszkanie i płacimy za wszytsko 1200 zł, wiec pewnie musielibyśmy wrócić do domu rodzinnego moich rodziców i zając piętro- wtedy opłaty wynosiły by jakies 400 zł. Czyli zostawało by na ejdzenie i pieluchy 1100 zł

Gość gość
Ile kosztuje dziecko? Jak to wygląda w paktyce??

Gość gość
mnie srednio 500 zl na mc

Gość gość
Rozumiem, że to 1100 zl to na jedzenie dla was wszystkich i pieluchy? Nie chcę cię martwic, ale to bardzo mało. Oprócz jedzenia dochodzi jeszcze chemia gospodarcza i kosmetyki, leki, ubrania oraz setki różnych wydatków, których normalnie się nie zauważa.

Gość gość
Ale do tego 1100 dochodzi mój macierzyński a potem wychowawczy? Nie wiem ile tego jest ?80 procent prensji?

Gość gość
liczac najtanszą opcję : pampersy dada z biedronki 30zł paczka (ok 60szt). Zejdą 2 paki na miesiąc. razem 60zł/mc. Mleko babiko 10zł/karton. Z doswiadczenia wiem ze moja wypijała 2 kartony tygodniowo. Czyli 20zł/tydzień (100zł/mc). Chusteczki nawilżane dada 2 opakowania na miesiac to ok 10zł/mc. Wszystko daje 180zł/mc. JEsli chodzi o jedzenie stałe polecam mielic blenderem jakies ziemniaki, marchewke z zupy troche miesa to co zostanie itp więc kosztów nie liczę. Ciuszki zwykle sie dostaje, pózniej polecam lumpeksy 3zł/sztuka lub nowe w hipermatketach ok 10zł/sztuka. Nie ma co kupowac drogich, dziecko i tak zasra, zarzyga itp. Wyprawka: łóżeczko z materacem i posciela nowe 500zł. Wózek uzywany 200zł, nowy 600.

Gość gość
Najpierw nieudaczniczko weź sie do pracy i zarób tyle, zeby Twoje dziecko nie musiało sie wstydzić, że pochodzi z biednej rodziny i nosi ciuchy po kimś z rodziny, bo matki nie stać na nowe.

Gość gość
"Ciuszki zwykle sie dostaje, pózniej polecam lumpeksy 3zł/sztuka lub nowe w hipermatketach ok 10zł/sztuka." Od nikogo nie dostałam ciuszków, wszystko musiałam kupić sama. W lumpeksach wielkiego wyboru też nie ma (przynajmniej w moim mieście), ubranka z marketów mogą się trafić dobrej jakości, ale najczęściej szybko zmieniają się w szmatę. Wózek używany za 200 zł? To chyba taki, który nowy kosztował 600 zł i pewnie długo nie pociągnie. 120 pieluch na miesiąc dla noworodka to bardzo mało. Mojemu synowi zdarzało się zabrudzić 2-3 pieluchy podczas przebierania. Chusteczki można zastąpić wodą z mydłem, ten wydatek nie jest niezbędny. Jeżeli dziecko nie jest alergikiem, to kosmetyki tez kosztują niewiele. Gorzej, gdy dziecko będzie musiało pić mleko dla alergików i używać kosmetyków. To drogie rzeczy. Jasne, że nie ma co nastawiać się na wersję negatywną, ze dziecko urodzi się alergikiem lub chore, ale trzeba być tego świadomym.

Gość gość
tylko po co robić sobie dziecko z facetem, który już jedno dziecko zostawił gdy kobieta mu się znudziła?

Gość gość
Rozpoczynając urlop macierzyński możesz zdecydować, czy chcesz otrzymywać zasiłek macierzyński w wysokości 100 procent przez pierwsze pół roku, a 60 procent - przez kolejne pół roku, czy też przez cały rok otrzymywać 80 procent zasiłku. Jeśli decydujesz się tylko na urlop macierzyński (rezygnujesz z urlopu rodzicielskiego) - zasiłek macierzyński otrzymasz w wysokości 100 procent. Z ciekawości - ile zarabiasz? Przy minimalnej może być ciężko, ale ludzie jakoś sobie radzą.

Gość gość
będę złośliwa- mąż chyba powinien wiedzieć ile kosztuje dziecko:D zapytaj go

Gość gość
Mąż ma 1500 zł - 400zł na opłaty = 1100 zł. A Twoja pensja gdzie?

Gość gość
Biedni powinni mieć duużo dzieci. Zeby, jak dorosną, można było je wynająć za 1200 zł do najgorszych robót.