Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarka1182

Problem z egzekucją alimentów

Polecane posty

Gość katarka1182

Witam wszystkich serdecznie! Mój problem przedstawia się następująco: jestem kobietą samotnie wychowującą córkę. 5 września 2012 roku sąd (wyrokiem zaocznym) zasądził ojcu dziecka alimenty w kwocie 500 zł płatne co miesiąc do rąk matki. Pragnę zaznaczyć, iż na żadnej rozprawie o alimenty ojciec nie stawił się w sądzie. Na żadną nie odebrał wezwania. Dopiero na tę ostatnią, jakimś cudem, ktoś z jego rodziny odebrał wezwanie. Oczywiście od dnia wydania wyroku nie zapłacił ani złotówki na rzecz swojej córki. Nie wspominając już o tym, że nie widział jej 3 lata. Próbowałam wyegzekwować alimenty w Polsce przez komornika, ale ojciec dziecka przebywa na terenie Wielkiej Brytanii więc polecono ubiegać się o egzekucję zagraniczną. W tym momencie zaczęły się kłopoty bo wśród składanych dokumentów powinien znaleźć się odpis prawomocnego wyroku a że ojciec go nie odbiera to tym samym nie jest on prawomocny. Tu pojawia się moje pytanie: czy ktoś z osób tu obecnych miał do czynienia z taką sytuacją? Czy istnieje z niej wyjście? Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie...

Gość katarka1182
Ponawiam prośbę

Gość gość
"jciec go nie odbiera to tym samym nie jest on prawomocny." A kto ci tego kitu nawciskał? Wyrok uprawomacnia się po 3 tygodniach od orzeczenia.

Gość katarka1182
Taką informację uzyskałam w sądzie :) nie otrzymam odpowiednich dokumentów do złożenia pozwu o egzekucję zagraniczną, gdyż wyrok nie jest prawomocny bo ojciec nie odebrał wyroku. W listopadzie złożyłam wniosek o wydanie prawomocnego orzeczenia i do dziś nie otrzymałam odpowiedzi. Wczoraj byłam w sądzie dowiedzieć się o moją sprawę i uzyskałam informację, że muszę uzbroić się w cierpliwość i czekać!

Gość gość
Co za bzdury. Wystarczyło by robić dzieci i nie odbierać wyroków alimentacyjnych. Ide jakąś babe zbrzuchacić ;)

Gość katarka1182
Hmmm... Bzdury nie bzdury, ale sprawa stanęła w martwym punkcie. Próbowałam uzyskać rzeczową informację w sądzie i tak mnie poinformowano.

Gość gość
Na gębe to sie lody robi. Piszesz pismo o wydanie wyroku i nadanie klauzukli wykonalności i składasz na dziennik za potwierdzeniem. I za tydzień idziesz na skargę do przewodniczącego wydziału. Zamiast słuchać siusiumajtek z okienka.