Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

stan zębów? do poprawy

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich! Mam 16 lat i krótko mówiąc zęby w nie najlepszym stanie. Nie dbałam o nie wystarczająco, a teraz sobie zdałam sprawę, że muszę z nimi dużo robić. Prawie wszystkie mam do leczenia, ale to nie problem, po prostu wyleczę i będę je kontrolować oraz przywiązywać wagę do dbania o nie tylko naprawione nie będą oznaczały ładne. Ogółem chciałabym wyprostować zęby i wybielić jednak zdaję sobie sprawę, że wybielanie tylko pogarsza sprawę, bo zęby stają się nadwrażliwe, później kolor jest jeszcze ciemniejszy, a co najgorsze - trzeba wymienić wszystkie plomby z przodu i później kiedy zęby wrócą do poprzedniego koloru plomby znowu będą białe i zęby będą "w białe łatki". Myślałam więc o licówkach, ale raczej o kompozytowych, bo chciałabym zrobić sobie wszystkie ząbki, które widać w uśmiechu i naliczyłam ich dwadzieścia więc to jedno z tańszych rozwiązań. I nie trzeba piłować zębów. Co te dwa lata bym wymieniała, ale czy to na pewno dobre rozwiązanie? oczywiście już po wyprostowaniu ich Clear Alignerem. Czy może lepiej zainwestować w korony porcelanowe gdzie wydatek jest duży, ale jest już na kilkanaście lat? czytałam też, że korony zmienią kształt zęba i nie trzeba będzie nosić aparatu. Tylko, że wyczytałam też, że korony to już ostateczność, bo zęby stają się zapałkami co mnie przeraża. Tylko korony w wieku 16 lat?? jest jakieś inne rozwiązanie? z góry dziękuję za odpowiedzi!

Gość gość
Najpierw je wylecz :O 🖐️

"wybielanie tylko pogarsza sprawę, bo zęby stają się nadwrażliwe, później kolor jest jeszcze ciemniejszy, a co najgorsze - trzeba wymienić wszystkie plomby z przodu i później kiedy zęby wrócą do poprzedniego koloru plomby znowu będą białe i zęby będą "w białe łatki"" Mit! Co do reszty nie wiem, póki co mam jeszcze swoje zęby. :classic_cool:

Gość gość
syn marnotrawny, tzn. mit, że nie wracają do poprzedniego koloru? dentyści zapewniają biel zębów do dwóch lat więc wracają...

Gość gość
Korone zakłada sie jak juz zęby sa tak słabe,ze sie łamią to rozwiazanie dla starszych osob,nie masz swojego zeba zostaje on spiłowany a masz wkład i koronę ,to sa sztuczne zęby i moga byc bardzo solidne tylko po co?,dzis każdy kto moze ratuje swoje zęby,ktore sa niezastąpione po co ci sztuczne zęby jesli mozesz miec swoje,to samo dotyczy licówek.Proste zęby chcesz miec załóż aparat ,trochę sie przemęczysz ale będą proste.Korona zmienia kształt zębów?korone robi sie na wymiar i ma idealnie pasować do twojego zgryzu,chcesz sobie spilowac wszystkie zęby?Przesadzasz bardzo,teraz można zrobic sobie piękne zęby,jesli je wyleczysz i będziesz miała plomby to nic nie bedzie widac jak bedą dobrze zrobione,sa świetne pasty,szczoteczki i inne akcesoria do zębów dzieki którym można o nie dbać.Moim zdaniem to głupi pomyśl.Kiedyś zatesknisz za swoimi zębami.

Gość gość
dziękuję za odpowiedź i całkowicie się zgadzam, zdecydowanie chcę mieć swoje zęby tylko po prostu nie widzę zbyt wielu rozwiązań, plomby owszem są ładnie zrobione, mam już ładnie z przodu i kompletnie nic nie widać tylko chodzi mi też o kolor, głównie o kolor... wybielanie trzeba powtarzać, a kiedy zmienię plomby to będą się później odznaczały jeżeli to wybielanie będzie ustępowało. Licówki natomiast można sobie nałożyć bez żadnego piłowania(kompozytowe oczywiście, bo ceramiczne niestety wymagają piłowania) i tak się zastanawiam nad licówkami...

Gość gość
Moim zdaniem za wcześnie na licówki,zapytaj sie stomatologa o dobre pasty wybielające,rozjasniające.

Gość gość
Zapytaj sie czy nie można ich jakoś inaczej rozjaśnic.Poza tym żeby powinny byc naturalne a jak bedą za jasne to bedzie okropnie wyglądało,dodadzą ci lat i bedą wyglądały na sztuczne.

Gość gość
trzeba przejść się na przegląd zębów, dentysta najlepiej doradzi Ci co przy Twoim stanie uzębienia można zrobić, ja chodzę do http://www.hercka.pl/ oni zawsze dokładnie ze mną omawiają stan zębów