Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przerwanie stazu ciaza co zrobic pomozcie

Polecane posty

Gość gość

witam. od marca jestem na stazu z up. po przepracowaniu calego miesiaca w kwietniu musialam pojsc na zwolnienie ze wzgledu na zagrozona ciaze. i jestem na zwolnieniu do teraz czyli juz 3 miesiac. wlasnie zadzwonila do mnie kobieta z up i powiedziala ze pracodawca rozwiazuje ze mna staz i zebym napisala oswiadczenie ze nie moglam odbywac stazu ze wzgledu na ciaze. Moge przysiegac ze nikt mi wczesniej nie powiedzial ze musze wziac zaswiadczenie od lekarza ze jestem w ciazy. Teraz nie wiem co zrobic. Moga mi tak przerwac staz? i jesli tak to co wtedy? z czym sie to wiaze? wiem ze jak pojde do up to sie dowiem ale wole byc przygotowana na ta rozmowe. Prosze odpowiedzcie mi na moje pytania

Gość gość
rozwiązują umowę o staż z powodu ciąży czy z powodu tego chorobowego?

Gość gość
wlasnie przeczytalam ze po przerwaniu stazu nie bede miala statusu bezrobotnego? to znaczy ze nie bede juz ubezpieczona... juz nie wiem co mam robic:(

Gość gość
babka powiedziala mi ze z tego powodu ze jestem juz tyle czsu na zwolnieniu

Gość gość
kurczę nie wiem jak o jest na stażu ale nawet jeśli cię zwolnili (choć moim daniem nie można z powodu ciązy rozwiązywać stażu) to nie mają prawa cię wyrejestrować z UP. a nawet jesli jakimś cudem by cię wyrejestrowali to i tak w czasie ciąży i 12 miesięcy po masz prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej - tego jestem pewna w 100%

Gość gość
troszke mi ulzylo po ostatnim komentarzu. dziekuje

Gość gość
jako ciężarna będziesz miała i tak prawo do darmowej opieki zdrowotnej. W czasie ciąży i połogu masz prawo do darmowego leczenia ale napewno nie będzie to rok czasu po porodzie.

Gość gość
o proszę dokładnie 6 tyg. po porodzie: "Każda kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej przez całe dziewięć miesięcy stanu błogosławionego oraz sześć tygodni połogu - tak mówi ustawa z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.). Faktu tego nie zmienia brak ubezpieczenia, wynikający z braku zatrudnienia lub zatrudnienia, nie obejmującego ubezpieczenia zdrowotnego. Podobnie w przypadku opieki zdrowotnej, udzielanej dzieciom do 18. roku życia - one także mają prawo do przyjęcia bez ubezpieczenia."

Gość gość
Zwolnić z powodu ciąży? Idź z tym do prawnika! To jest nielegalne!

Gość gość
Polska to chyba jedyny kraj w Europie, gdzie każe się kobietom rodzić dzieci, a jak zajdą w ciążę to się je za karę wyrzuca z pracy i pozbawia ubezpieczenia

Gość gość
A do kiedy masz ten staż?

Gość gość
staz mam do 2 wrzesnia

Gość gość
najlepiej skonsultuj się z fachowcem bo przepisy są najczęściej tak sformułowane że trzeba się na nich znać.

A czy jak szłaś na staż to zataiłaś ciąże ? Sorry , ale nie dziwię się że pracodawca nie chcę "takiego" pracownika.Po prostu skoro jest wolny "etat" to chcę mieć wydajnego pracownika. Kolejna sprawa to że nie będziesz na stażu to nie ma nic do ubezpieczenia ! - przecież będziesz nadal bezrobotna,a co za tym idzie ubezpieczona. Ale nie możesz się ubezpieczyć w zakładzie pracy męża lub u rodziców ?

Gość gość
nie zatailam ciazy. dowiedzialam sie o ciazy dokladnie 31 marca i od razu dostalam zwolnienie bo i wczesniej poronilam w 5 miesiacu. gdzies wyczytalam ze jak wyrzuca mnie ze stazu to od razu wykreslaja z up dlatego pytam

Znalezione w necie : Na wniosek organizatora lub z urzędu staż może zostać przerwany w przypadku: 1) nieusprawiedliwionej nieobecności podczas więcej niż jednego dnia stażu; 2) naruszenia podstawowych obowiązków określonych w regulaminie pracy, w szczególności stawienia się do odbycia stażu w stanie wskazującym na spożycie alkoholu, narkotyków lub środków psychotropowych lub spożywania w miejscu pracy alkoholu, narkotyków lub środków psychotropowych. Co istotne, przyczyną przerwania stażu może być również usprawiedliwiona nieobecność stażysty uniemożliwiająca zrealizowanie programu stażu (par. 9 ust.2 rozporządzenia). Stażysta może przerwać staż również z powodów osobistych. np. podjęciem przez niego studiów stacjonarnych lub wyjazdu za granicę. W przypadku, gdy staż zostanie przerwany z winy stażysty wtedy urząd pracy pozbawia go statusu osoby bezrobotnej od dnia przerwania stażu na okres: 1) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy; 2) 180 dni w przypadku drugiej odmowy; 3) 270 dni w przypadku trzeciej odmowy (art. 33 ust.4 pkt 7 ustawy). Stażysta zostaje zobowiązany również do zwrotu kosztów stażu poniesionych przez PUP. Są to: 1) koszty przejazdu i zakwaterowania (jeżeli stażysta korzystał z tego rodzaju pomocy); 2) koszty niezbędnych badań lekarskich oraz psychologicznych (jeżeli u organizatora stażu są one wymagane).

Gość gość
z ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy(1) art. 33 ust. 4. Starosta, z zastrzeżeniem art. 75 ust. 3, pozbawia statusu bezrobotnego bezrobotnego, który: 9) pozostaje niezdolny do pracy wskutek choroby lub przebywania w zakładzie lecznictwa odwykowego przez nieprzerwany okres 90 dni, przy czym za okres nieprzerwany uważa się również okresy niezdolności do pracy wskutek choroby oraz przebywania w zakładzie lecznictwa odwykowego w sytuacji, gdy każda kolejna przerwa między okresami niezdolności do pracy wynosi mniej niż 30 dni kalendarzowych; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje z upływem ostatniego dnia wskazanego okresu 90-dniowego;

Gość gość
Otóż maja prawo prezerwac staż ponieważ aby byul on zaliczony musi być wykonany a ty tylko miesiąc bylas i teraz trzy mies nie i pewnie do września się nie wybierasz a weiec staż nie może być zaliczony proste i logiczne. Idąc na staż będąc w ciąży daje się zaświadczenie od lekarza o ciazy wtedy zazwyczaj nie przyjmują dopiero po ciąży.

Gość Invisible21
I co wtedy oddaje się tą kasę co dostała za ten staż co chodziła?