Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestem kosmetyczką odmówiłam babce przekłucia uszu jej małej córce

Polecane posty

Gość gość

jestem młodą kosmetyczką, zaczynam pracę w tym interesie, wczoraj przyszła do mnie wypindowana baba z niemowlakiem, okazało się, że chce przekłuć dziecku uszu jako prezent na roczek. Odmówiłam bo powiedziałam, że dziecko jest za małe i nie wiadomo czy chce mieć przekłute uszu. Podejrzewam, że długo w tej pracy nie popracuje ale nie będę kaleczyć małych dzieci.

Gość gość
i bardzo dobrze zrobiłas :)

Gość gość
brawo!

Gość gość
Sama nie przeklulam corce uszu.ale nie masz prawa umoralniac,kobieta przychozi po dana usluge i ty powinnas ja wykonac

Gość zakolczykowana ana
idiotka z ciebie autorko, to twoja praca i masz wykonać swoje obowiązki, obsmarowałabym ci dupe tak zebys klientów nie miała.... co ci do tego czy klientka przekłuwa corce uszy czy nie... kopnij się w glowe...

Gość gość
DOBRZE ZROBILAS I WCALE NIE MUSIALAS DANEJ USLUGI WYKONAC

Gość gość
Moglas powiedziec ze przekluwace dzieciom uszy od danego wieku.a ta musiala jeszcze umoralniac

Gość gość
A Co jest złego w przekluciu uszu rocznej dziewczynce?

Gość gość
Na ogolnym napisala ze nie zgodzila sie przekluc pepka 4 latce

Gość gość
Jesli to nie jest prawnie zabronione,nie mialas prawa odmawiac,postapilas nieprofesjonalnie,to tak,jakby pielegniarka odmowila zaszczepienia dziecka,bo jej zdaniem to moze zaszkodzic...Odmowic,to moze lekarz usuniecia ciazy,a ty zachowalas sie,jak prowincjonalna idiotka,za Boga sie masz?

Gość gość
No i brawo! Moja ciotka się kiedyś dziwiła dlaczego nie przekułam jeszcze uszu mojej córce (5 lat) bo najlepiej zrobić to gdy dziewczynka jest jeszcze malutka (około roku) bo wtedy jej to nie boli (!) Nie wiem skąd biorą się takie opinie, że dziecka to nie boli... Mi mama przekuła uszy gdy miałam 6-7, a moja siostra była wtedy jeszcze młodsza bo jestem starsza od niej o 4 lata. Pamiętam jak chowałam się pod stołem bo nie chciałam żeby mama przekuła mi uszy, a koniec końców i tak mnie dorwała bo myślała, że mnie tym uszczęśliwi. Później w liceum sama sobie dorobiłam kilka dziurek w uszach, ale to już był mój wybór i ja sama tego chciałam. Póki córka kolczyków nie chce, napewno nie będę jej na siłę prowadzić do kosmetyczki żeby jej uszy przekłuć. To jest JEJ ciało, a nie moje i nie będę jej okaleczać wedle moje widzimisie. I powtarzam to wszystkim, którzy pytają mnie dlaczego moja córka nie ma jeszcze kolczyków.

Gość gość
gość dziś Jesli to nie jest prawnie zabronione,nie mialas prawa odmawiac,postapilas nieprofesjonalnie,to tak,jakby pielegniarka odmowila zaszczepienia dziecka,bo jej zdaniem to moze zaszkodzic...Odmowic,to moze lekarz usuniecia ciazy,a ty zachowalas sie,jak prowincjonalna idiotka,za Boga sie masz? Chyba jest różnica pomiędzy szczepieniem, a widzimisie matki, która dla kaprysu okalecza dziecko? Nie wyzywaj kobiety od idiotek bo sama jesteś tępą dzidą.

Gość gość
Nie wyzwalam od idiotek,tylko,ze zachowala sie,jak idiotka,a to zasadnicza roznica...tępa dzida....rozumiem,ze ty tak o sobie? :-P

Gość gość
Powołaj się na klauzulę sumienia, jako kosmetyczka też masz do tego prawo.Kosmetyczka nie jest po to, aby zadawać ból nieświadomym dzieciom, bez ich woli i zgody.BRAWO.

Gość gość
Wy macie cos z glowami?Bo nie wierze w to,co czytam....klauzula sumienia w zakl.kosmetycznym :-D

Gość gość
A dlaczego nie?Skoro lekarz moze to i każdy moze, każda grupa zawodowa może się powoływać na klauzulę sumienia, prawnicy ostatnio chcieli, nie słyszałaś?

Gość gość
O jakim ty bolu mowisz?wiesz,jak teraz przekluwa sie uszy???

Gość gość
Wygojenie też nie boli? Teoretyzujesz skoro tak twierdzisz.

Gość gość
maja z glowami i to delikatnie mowiac...to jej zas//rany obowiązek i taka pracownice bym zwolnila..to tak jak powiedzieć u fryzjera klientce ze nie pofarbuje jej wlosow na czerwono bo nie lubie tego koloru...poza wsyztskim mysle ze temat to prowokacja....

Gość gość
O rany...ale bol....normalnie w spiaczce trzymac do wygojenia....i rosna niemoty,co zycie potem przerasta....

Gość gość
Gojenie uszu swedzi a nie boli

Gość gość
Przecież sa fryzjerki co nie zrobią trwałej, mają to nawet napisane do wiadomości, jak i nei podpiszą się pod uczesaniem, które ich zganiem nie pasuje klientce, nie widziałaś? Lekarz też ma obowiazek usunięcia ciązy zagrażajacej zyiu matki a kaluzlę sumienie stosuje, wieć nei bredź, ze kosmetyczka nie ma prawa.

Gość gość
Postąpiłaś słusznie,tak wlasnie powinny postępować inne kosmetyczki.Nie przejmuj sie teraz dobre,uczciwe i mądre kosmetyczki sa bardzo potrzebne.Sama zawsze wybierałam(teraz mam juz stałą)kosmetyczkę,ktora wiedziała co robi,dlaczego i była rozwojowa.To głupota i bezmyślność przebijać małemu dziecku uszy.To chore a jak zaczęłyby sie paprać to miałabyś nieprzyjemności.Pozdrawiam i uszy do góry:)

Gość gość
Sama zobacz jakie osoby sa za tym aby przekłuwać dziecku uszki,nie umieją stworzyć poprawnie zdania ,nie znają ortografii a porozumiewają sie głownie wulgaryzmami.Moja bratowa jest kosmetyczka i tez by sie nie zgodziła,właściwie to nie znam żadnej normalnej kosmetyczki,ktora wyraziłaby na to zgodę i nie chodzi tylko o ból ale o to,ze dziecko sie rusza a potem moze sobie rozdrapac uszko,przeciez dziecko nie wie,ze tego nie wolno dotykać,szarpać a ból pojawi sie pózniej jak kolczyk trzeba bedzie ruszyć itp.Dobrze zrobiłaś ,kto to robi swojemu dziecku?Kosmetyczki moga odmówić wykonania danego zabiegu jesli ich zdaniem jest szkodliwy ,jesli teraz zgłosiłaby sie do ciebie dorosła osoba i poprosiła o kwas pirogronowy 50 bo chce jechać nad morze za tydzień i ładnie wyglądać to tez byś pewnie odmówiła...ludzie czasami wpadają na głupie pomysły a potem będziesz miec ty problemy.Kazda kosmetyczka moze odmówić zabiegu jesli uważa,ze wyrządzi szkodę lub nie radzi sobie z tym zbyt dobrze(przynajmniej jest uczciwa)

Gość gość
wiecie co opisze mój przykład jako 12 letnia dziewczynka nie mająca przekutych uszu poprosiłam o to mamę bałam się okrutnie ale chciałam i trach przy pierwszym kolczyku pękło naczynko krew sikała ja płakałam potem godzina nakłaniania mnie że z jednym kolczykiem wyglądam jak debil i tak spłakana trzymana przez siostrę i matkę miała przekutą drugą dziurkę taki zgrzyt się wtedy słyszy OGÓLNIE MASAKRA ropiało bolało na dzień dzisiejszy kolczykom mówię nie i JESTEM ZA PRZEKUWANIEM USZU MALUTKIM DZIEWCZYNKOM

Gość gość
Bardzo dobrze zrobiłaś! Przekłuwanie uszu niemowlętom powinno być zakazane. Tak jak obrzezanie i inne ingerencje w ciało.

Gość gość
Po co przekuwac uszy takiej malej dziewczynce? Będzie miec te 8 czy wiecej lat i sama zdecyduje czy chce.

Gość gość
Moja corka miala przekluwane uszy w dwa latka.Zamknela oczka i liczyla az jej przekluli(dwa uszka naraz,z jednej strony byla jedna pani z drugiej druga).To prawie nie boli ,mala pisknela raz i zaraz sie uspokoila. Przekluwalam w Uk tutaj NIE WYDZIWIAJA JAK W Polsce ,bo jest bardziej cywilizowany kraj.A w Polsce nietety komuna jak u Chinczykow :D Troche luzu mamuski i wiecej tolerancji.

Gość popieram cie autorko
ja ostatnio odmówiłam policzenia na kasie mięsa, bo jestem wegetarianką. Powołałam sie na klauzulę sumienia. A co? Tylko lekarzom wolno. Nam kasjerkom ,kosmetyczkom, sprzątaczkom też się należy prawo do wyrażenia własnych przekonań.

Gość gość
Kurna, wieśniaro, u Chińczyków cywilizacja była jak tutaj kamieniem o kamień walili. Nie wiem co ma cywilizacja do krzywdzenia dzieci w celach, hmm estetycznych.Śmiejecie się z Afrykanów kaleczących dziewczynki czy z nakładania im kręgów na szyję a same też krzywdzicie je bo wg was kobieta powinna mieć kolczyki!