Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

SZCZEPIENIE DTP

Polecane posty

Gość gość

Ile kosztuje szczepionka?

Gość gość
jest bezpłatna

Gość gość
wiem ze normalnie jest bezpłatna, ale to dla osoby powyżej 18r. ż która nie była zaszczepiona i ona już musi płacić

Gość gość
Bezplatna jest owszem, sa wtedy trzy wklucia na jednej wizycie- tak rwfunduje nfz. Gdy zdecydujesz sie na jedno wklucie wtedy dziecko dostaje 6 w1, albo 5w1. Ja niedawno w przychodni placilam 190 zl za 6 w1. W aptekach u mnie cena byla podobna. Mozna podzwonic pi aptekach i sie popytac, a z przycjodni wziac recepte na dana szczepionke:-)

Gość gość
to jest dla osoby szczepionej kalendarzem, oprócz tego jednego szczepienia. Więc został tężec, krztusiec, błonica. Nie chcemy z tego powodu szczepienia heksawalentnego.

Gość gość
właśnie znalazłam że jest szczepionka Boostrix i kosztuje ona ok 100 zł- 1 dawka, ew za 110 zł jeszcze z Polio

Gość gość
ktoś ma doświadczenie z takimi "prywatnymi" szczepieniami?

Gość gość
A po co chcesz szczepić? Przeciez to bez sensu.

Gość gość
Ona sie pyta o szczepionki a nie czy szczepic czy nie

Gość gość
chcę szczepić bo to ważne szczepienie. Zresztą jak każde. Tężec jest wszędzie, krztusiec przez nieszczepiące idiotki wrócił, a błonica to straszna choroba

Gość gość
Haha ale z ciebie debilka. Tężec jest wszędzie hahahja krztusiec wrócił? Hahhajaha kretynka :D

Gość gość
Jasne ze wrocil krztusiec.moja mama jest pielegniarka i jest przerazona ile dzieci do nich trafia z objawami krztusca

Gość gość
owszem, tężec jest wszędzie, w glebie, powietrzu, na roślinach. A przypadków krztuśca powikłanego obserwuje się od groma

Gość gość
Krztusiec jest choroba zakazna wystepujaca przewlekle nawet u 40% doroslych i mlodziezy i nigdy go nie wyeliminowalismy z naszego otoczenia a nieszczepienie dzieci nie ma z tym zwiazku, wielksza ilosc zachorowalnosci na krztusiec zawsze wystepuje co kilka lat od zawsze. Tezec nie jest wszedzie inteligentna, Zachorowania na tezec sa bardzo rzadkie i bardzo ciezko sie nim zarazic. Przed wprowadzeniem szczepien bylo w Polsce tylko kilkaset przypadkow rocznie tezca przy czym 80% zakazen to byly zakazenia przy po rodzie niesterylnymi narzedziami i u osob powyzej 65rz. poczytaj sobie dane epidemiologiczne. Tak to jest jak sie wierzy w propagande a nie samodzielnie mysli.