Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaczynam wyprawkę!Porady!

Polecane posty

Gość gość

Witam przyszłe mamusie:) Jestem w 27 tygodniu ciąży to już prawie koniec 6 miesiąca. Nie wiem czy już zacząć kupować coś dla maluszka :) i dla siebie,czy jeszcze poczekać z miesiąc,czy to dobra pora czy nie za wcześnie.I od czego zacząć kupować,mam tylko fotelik nic więcej na razie.

Gość gość
ja jutro zaczynam 35 tc i dopiero w tym tygodniu w poniedzialek bylam na zakupach dla malego i siebie. fakt ze mam sporo rzeczy po corce (lozeczko, wozek itp) i czesc dostalam od kolezanek po ich synkach wiec nie bylo tego duzo. jak bylam w ciazy z corka to za wyprawke wzielam sie w 33 tc :) ale ja naleze do tych "na ostatnia chwile" wiec ten typ tak ma :)

Myślę że to dobra pora, ja ok. tego tygodnia zaczęłam :). A na pewno już możesz chociaż w necie oglądać, sprawdzać ceny, itp. :). No i wyprzedaże już są, albo niebawem w niektorych sklepach ;)

Gość gość
Ja tez jestem w 27 tygodniu.lozeczko juz mam,kilka ubranek dla malej,mama kupila mi reczniki,smoki,butelki.kocyki itp.w nastepnym miesiacu kupie materacyk i skompletuje torbe do szpitala dla mnie i malej

Ja jestem w 29. tc i jak na razie większość rzeczy jak np. ubranka, łóżeczko, przewijak itp., mam od mojej siostry. Wózek i resztę wyprawki mam już wybrane, ale jeszcze czekam z zakupem, choć czasu zaczyna być coraz mniej.. ;)

Gość gość
Lepiej zacząć wcześniej niż za późno...W pierwszej ciąży w 33 tygodniu trafiłam do szpitala ze skracającą się szyjką i rozwarciem, potem do końca miałam zakaz chodzenia. Gdybym czekała do 35 tygodnia musiałabym wszystko kupić przez internet, a lubię dotknąć i zobaczyć jaki materiał itp.

Gość gość
dziewczyny ja tez powolutku kompletowałam wyprawkę, dużo rzeczy miałam po siostry dzieciach także moge doradzić i na pewno doradze, żebyście kupowały/zbierały tylko to co potrzebne, wiadomo, że na początek trzeba dobrać ubranka, kosmetyki, wanienkę, pieluchy jednorazowe, pieluchy tetrowe, smoczuś i butelkę, potem kompletujecie sobie po kolei resztę bibelotów jak cążki do paznokci, kremiki i inne takie, a dla siebie to najważniejsze kremy nawilżające, wygodną koszulę do porodu i na po porodzie, wkłądy jednorazowe (podpaski porodzowe), szlafroczek a na dzień przed porodem butelki z wodą mineralną (mnie suszyło a nikt nie podał mi nic do picia)

Gość gość
Czyli rodzisz gdzieś w październiku a siec robić teraz zakupy to głupota bo SA letnie rzeczy. Np pajace spiochy to wszystko jest letnie cienkie, a na jesień Kulisz cieple welurowe np czy bawełniane ale grubsze a nie szmatki na upaly

Gość gość
kochane a wózek i fotelik dobierzcie sobie na końcu, ja kupiłam wózek miesiąc przed porodem, a mój syn okazał się dorodnym chłopcem i wózek trzeba było kupić inny, także wózek to chyba najmniej ważna rzecz, ale nosidełko jak najbardziej, żeby bezpiecznie i wygodnie wyjść z dzieciaczkiem ze szpitala

my zaczelismy od kupienia wózka, bardzo nam się spodał zestaw jane muum :) wózek jest genialny, sprawdza się w każdym terenie oraz jest łatwy w utrzymaniu czystości, ponadto świetny do konserwacji ;)

Gość gość
Ja polecam kupić książkę Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy i do tego: - woombie lub duży kocyk bambusowy 120x120 do otulania choć cenowo wyjdzie to samo. - windi w razie czego na kolki - chustę do noszenia noworodka i niemowlaka, na początek może być elastyczna, lub od razu tkana, z tym że warto by było umówić się z kimś kto nauczy cie prawidłowego wiązania - książka "rodzicielstwo bliskości" - książka "warto karmić piersią" abyś nie miała problemu z karmieniem, jak się przygotujesz to będziesz miała luz

cześć! ja jestem w 23 tygodniu i też powoli coś się tam rozglądam ;) próbuje nie przesadzać skoro jeszcze jest wcześnie, ale nie chcę później na raz tyle kasy wydać, więc wolę to rozłożyć w czasie. Będę miała córę więc trochę przesadzam z różowym ale trudno. Pewnie będę wybory moje dokumentować, bo założyłam nawet bloga by te ciuszki między innymi pokazać. Ale mebelki to pewnie w przyszłym miesiącu. Też pewnie udokumentuje, albo na stornie albo na facebooku, więc zapraszam do wymiany doświadczeń ;) Hehe, adres w stopce.

Gość gość
Ja jestem w 37tyg a nie mam jeszcze łóżeczka ale mam na dniach kupić ani wózka ale ten mamy kupic po urodzeniu maluszka bo przeciesz i tak do razu nie będzie potrzebny ubranka już raczej wszystkie mam zostały jeszcze kosmetyki pielęgnacyjne do kupienia wanna i buteleczki ale myslę że zdążę :)

Hej:-) jeśli mogę Wam pod podpowiedziec, jeśli macie możliwość przyjmujcie używane rzeczy, bo zaoszczedzicie. Nie dajcie się zwariowac, ze jak to tak, a bakterie tego innego dziecka? Przecież wszystkie ubranka i tak wypierzecie przed swoim pierwszym użyciem:-) a malec i tak wyrośnie a kasa się przyda na cos innego np. Szczepionki. Na pewno kulcie sobie monitor oddechu, bardzo psychicznie pomaga w nocy rodzicom:-) . chustę do chustowania czy inne tego typu dodatkowe bajery kulcie później, bo nie każde dziecko lubi być np. stale noszone przy piersi, wyczujecie. Kupcie sobie z trzy smoczki, butelki, sciagacz lub cały laktator, na wszelki wypadek i wszystko sobie wyparzcie wczesniej. Nie zaszkodzi kupić sobie malej puszki mm tez na wszelki wypadek! Mi w karmieniu pomagał taki rogal z kaszą polecam. Kupcie dużo pieluch tetrowych. Na zabawki jeszcze jest czas:-) . jak cos mi do głowy jeszcze wpadnie napisze.

Gość gość
Oo dokladnie, rogal do karmienia. Ja uzywalam zamiennie takiego dużego ciazowego i małego. Z ciuchów to najlepiej body zapinane kopertowo i pajace. Ja preferowalam koszulki i śpiochy ale chyba w mniejszości jestem.

Gość gość
Na starcie potrzebujesz paczke pieluch newborn ( nie kupuj więcej, bo zazwyczaj goście odwiedzajacy noworodka przynoszą w prezencie), paczkę lub dwie chusteczek nawilżanych, a najlepiej takie duże waciki do mycia tyłeczka ciepłą woda, przynajmniej na poczatku:) Dla siebie kup t o co do szpitala potrzebujesz. Takie pierdołki higieniczne itp zamów na Allegro u jednego sprzedawcy, za jedną wysyłką, będzie taniej:) Jeden kremik do pupy natłuszczający np Linomag i jeden na odparzenia z tlenkiem cynku - np najmniejszy Sudocrem ( nie potrzeba go duzo, tylko awaryjnie) Z lekami itp nie szalej, dokupisz w razie potrzeby:) Kup z dwie małe butelki i dwie duże, tez najlepiej na Allegro bo sa duzo tansze. Jesli zamierzasz karmić pomysl nad laktatorem, często ułatwia zycie, czy wyjście dokądkolwiek po odciagnięciu pokarmu:) Ja odkupilam praktycznie nieuzywany tez na Allegro.

Gość gość
Oprócz tego u nas bardzo przydały sie osłonki na sutki i to juz w szpitalu więc polecam zabrac ze sobą:) I otulaczek, po prostu rewelacyjna rzecz ( jesli dziecko lubi byc otulane)

ja zaczelam kompletowanie wyprawki gdzies w 30 tyg, najwiecej czasu i tak zajelo nam kupno wozka, dlugo sie zastanawialismy i wybralismy Mure, z maxi cosi, bardzo fajny i solidny wozek

Gość gość
jeśli dostałyście jakieś ubranka lub już coś kupiłyście, polecam zrobić sobie na kartce tabelkę czego ile macie, np pajace rozmiar 0(56)-5 sztuk, 0-3 (62) - 3 sztuki itd. Warto przy rozmiarówce napisać orientacyjnie jaka będzie pora roku, gdy dziecko tyle będzie miało. Opłaca się kompletować wyprawkę na wyprzedażach, trzeba tylko robić zakupy z głową, a taka kartka bardzo pomaga.

Gość gość
uważam też że bez sensu kupować na zapas niektóre sprzęty, których możecie w ogóle nie używać. Przykład- 4 butelki. Jeśli wiesz że będziesz karmić mm to może się przydadzą, ale jeśli nie to warto na początek mieć awaryjnie jedną lub 2 i ewentualnie później dokupić, na pustyni nie mieszkamy. To samo ze smoczkiem - kup na początek jeden, bo nie wiadomo, czy w ogóle będzie potrzebny, czy dziecku przypasuje kształt.

Gość Marion_Silver
CYTAT: Ja jestem w 37tyg a nie mam jeszcze łóżeczka ale mam na dniach kupić ani wózka ale ten mamy kupic po urodzeniu maluszka bo przeciesz i tak do razu nie będzie potrzebny ubranka już raczej wszystkie mam zostały jeszcze kosmetyki pielęgnacyjne do kupienia wanna i buteleczki ale myslę że zdążę usmiech.gif WIERZ MI, PO NARODZINACH albo nie bedzie ci sie chcialo isc po wozek, albo nie bedzie czasu, lepiej jest kupic przed tak z doswiadczenia powiem, my elea kupilismy w 36 tygodniu jakos