Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość00003

Kto studiuje filologie germańską lub wybiera się na te studia?

Polecane posty

Gość gość00003

Jak wyżej, podzielcie się doświadczeniem ;)

Gość gośćDDD
Ja kończę i jestem z tego powodu przeszczęśliwa. Polecam przed podjęciem tych studiów spędzić kilka miesięcy w Niemczech (albo najlepiej lat), bo niestety nikt tam się nie lituje nad osobami, które znają niemiecki tylko ze szkoły. Ale za to po skończeniu tego chorego kierunku pracy jest pod dostatkiem. Można przebierać w ofertach.

Gość gość00003
Dzięki za odpowiedz :) właśnie w tym roku zdałam rozszerzenie na 82% mam nadzieje że wystarczy :>

Gość Margerittes
Ja również mam tę "przyjemność" :) Moim zdaniem kierunek dla wytrwałych, większość przedmiotów to straszna nuda, rozważania teoretyczne a praktyczna nauka języka leży i tęskni za czasami chociażby gimnazjum. Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że te studia wcale nie należą do najłatwiejszych, mnóstwo osób rezygnuje. Kończę właśnie II rok i chyba najgorsze już za mną, mam tu na myśli szczególnie gramatykę opisową.

Gość gość
Uczą was tam na filologii germańskiej hailowana?

Gość gość
jak mozna z wlasnej woli chciec uczyc sie tego paskudnego jezyka?

Gość gość
dziś Z własnej woli? Z takiej samej ''własnej woli'' jak w czasie rozbiorów?

Gość gość
Ktoś tu chyba zawiesił się w przeszłości

Gość gość
Niemców nie lubię za teraźniejszość, a nie za przeszłość, więc nie zawiesiłam się w przeszłości.

Gość gość
Pewnie znasz wielu rożnych Niemców i kulturę więc się 'znasz' co nie?

Gość gość
W 1939r. Polacy też myśleli, że znają Niemców...

Gość gość
A niekoniecznie znali ich język, nie wiedzieli oco cho i dali się wyr*

Gość gość
No własnie, nie znali języka i to był ich błąd. Dlatego należy znać język wroga.

Gość gość
A to jak się studiuje germanistykę to trzeba od razu kochać Niemców? No sorry, ja poszłam na ten kierunek, bo lubiłam się uczyć języków obcych, a tego uczyłam się już od podstawówki, więc wykalkulowałam sobie, że ten kierunek byłby najbardziej adekwatny. Gdy powiem komuś, że studiuję germanistykę to reakcja jest zawsze taka sama i jest to już żenujące. Te żarty usłyszane po raz tysięczny nie są śmieszne. Ale śmieje się ten, kto się śmieje ostatni. Przynajmniej germaniści po studiach nie mają problemów ze znalezieniem pracy, jak osoby po innych "szlachetnych" i "godnych" kierunkach.

Gość gość
Ja też studiuję filologię obcą,a le ja lubię język, kraj i ludzi. Nie widzę sensu studiowania, skoro nie lubi się kraju i ludzi :O

Gość gość
Mam stosunek neutralny do Niemców. Wykazuję oczywiście zainteresowanie ich krajem i rozważam nawet emigrację na stałe do Niemiec, ale germanofilem nie jestem i nie muszę przecież być. To, że od razu po przebudzeniu nie śpiewam "Deutschland, Deutschland über alles" stojąc w otwartym oknie to nie znaczy, że ich nie lubię przecież...