Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmzartwiona matka

nastolatka i alkohol

Polecane posty

Gość gośćmzartwiona matka

Mam problem z 17 letnią córką . Po raz kolejny ( 3 lub 4 ) przyszła do domu pod wpływem alkoholu. Po przebadaniu alkomatem w domu ma 1.0 promil. Nie wiem co z tym zrobić . Przechodzimy ciężki okres w domu , moje relacje z mężem uległy znacznemu pogorszeniu . Ma jechać na obóz do Bułgarii. Puszczać czy ukarać odmową ?

Gość gość
olać - już i tak nic z niej nie będzie!

Gość gość
ty kobito oszalałaś chyba nagradza się grzeczne dzieci zabierz jej laptopa i komórę i co tam jeszcze ma nie dawaj jej nawet jak powie że do szkoły potrzebuje i przede wszystkim nie puszczaj ją z domu

Gość gość
daj spokoj, to normalne że nastolatki piją. niech jedzie na obóz i sie dobrze bawi dziewczyna. Nie zabraniaj jej przezywac najlepszych chwil w zyciu.

Gość gość
pusc ja , a szybko zostaniesz babcia

Gość gość
to chore jest to tak jak się nie umie wychować dziecko i powiedzieć że coś jest złe i już moja kuzynka ciągle chleje a ciotka co robiła jak byliśmy małe to znaczy jak mieliśmy po 15lat mówiła lepiej niech spróbuje w domu niż gdzie indziej i teraz ma z drugiej strony je też mogłam się napić w tedy ale to kwestia wychowania jest po prostu wiem że alkohol jest zły i koniec matka nie musiała mi nic zakazywać

Gość Jaaaaaa89
w w ieku 17 zdazaly sie juz pierwsze piwka imprezi itp. rodzice probowali czasem kar typu( zakaz wychodzenia po 21 itp) ale nigdy nie skutkowalo.od dzieciaka bylam jak kot chodzacy wlasnymi sciezkami a zakazy czy chocby teoretyczne proby przymuszania do czegos nic nie dawaly. Ajj moja matula miala ze mna ciezko :) Najlepsza metoda na tamten moj wiek(podobnie u znajomych bylo pozwolenie na jakies piwko czy 2 .ale chciala o tym wiedziec) ale koniec koncow cos tam ze mnie wyroslo dobrego :) Mam teraz 25lat prace,swoje pasje itd ( zostaly nalogi jak fajki:>) Tak wiec droga mamo przypomnij sobie jak Ty mialas te 17 lat, czy to nie jest najlepszy wiek na probowanie wszystkiego? Niech sie upije kilka razy,pobawi zyciem.kiedy jak nie teraz? za pare lat bedzie chlop,dziecko,rodzina,praca ;) tak wiec spokojnie :)

Gość gość
Ja jak bylam mlodsza to na imprezach szalalam, pilam, ale mama mi chociaz uswiadomila co to antykoncepcja, wiec jeszcze nie zostala babcia... To normalne że mlodzież się bawi, wiec jesli jestes mądrą osobą to z nią pogadaj jak przyjaciolka z przyjaciolką, a nie wróg.

Gość gość
ktoś kto chleje w wieku 17lat nie jest mądry i tyle

Gość gość
a ty sie moze juz połóż spać skoro nie czytasz dokladnie. pisalam do autorki "jesli jestes mądrą kobietą"

Gość jaaaaaa89
chociarz tez wszystko zalezy od czlowieka. A w takim przypadku duzo tez od relacji corka-matka. Ja z moja mialam kontakt bardzo przyjacielki i mam az do dzis. i przyszedl czas ze zrozumiala ze lepiej wytlumaczyc niz nakazywac,dawala wolna reke ale najpierw dawala argumenty za i przeciw. dzieki temu uczylam sie na wlasnych bledach(wtedy nie raz przyznawalam ze miala racje;p) i zawsze nawet gdy sprawialam problemy mialam swiadomosc wielkiej milosci i przyazni ze strony mamy-i za to bede jej zawsze wdzieczna ;) ale z mojego punktu widzenia jest to najlepsze wychowanie(17lat to w sumie juz dorosla panna). Trzeba troche popuscic ale tez wspierac i uczesniczyc w zyciu.