Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

slub gdy ma się juz dziecko

Polecane posty

Gość gość

Jestem ciakawa w jakim wieku byly wasze dzieci kiedy braliscie ślub. Nasza córcia ma ponad dwa lata i ja bym chciała za dwa lata żeby juz większa byla i nie wymagała takiej opieki jak teraz, narzeczony chce za rok huczne wesele. Jak to było u was?

Gość gość
:)nie trzeba sie tym w ogole przejmowac to czasy nowoczesne 888 www.youtube.com/watch?v=gyBfqKwkdr4

Gość gość
Takie duże dziecko a ty chcesz za dwa lata i jeszcze chuczne wesele? Sorry sle na waszym miejscu wzięła bym pocichu i nikomu się nie przyznawała ze tyle robilam za darmową dupodaje

Gość gość
u nas dziecko miało minus 4 lata... było normalnie, najpierw ślub, potem dziecko, a nie od doopy strony.

Gość gość
moja corka miala 5lat i sypala nam platki :) dwulatka za malo, bedziecie musieli opeike zorganizowac- a szkoda bo fajnie miec swoje dziecko na ślubie.

Gość gość
Ja nie pytalam mam ktore dziecko urodzily po ślubie więc nie wiem po co wasze wypowiedzi. Właśnie chciałbym zeby corka miała te min 4 lata zebym osobnej opiekunki nie musiala szukac i fajne by to było ;)

Gość gość
cóż za sielski, anielski obrazek, kościół pięknie ustrojony, mała dziewczynka w bieli sypie kwiatki, młodzi piękni, panna młoda w ślicznej sukience i welonie, po ślubie huczne wesele... tylko że po co to, skoro są niewierzący? szczyt hipokryzji.

Gość gość
no i dla Ciebie hipokryzja a dla mnie fajne przeżycie. Autorko, my mieliśmy elektroniczna niane, corka poszla spac kolo 22, no i moja mama, ktora nie pije, czasem do niej zaglądała. Na Twoim miejscu poczekałabym troszkę.

Gość gość
ale po co ci ten ślub skoro nie wierzysz w Boga? równie dobrze mogłaś go zrobić w obrządku muzułmańskim i wtedy impreza trwałaby kilka dni.

Gość gość
No ja wziełam ślub bo wierzę w Boga- tyle. A Ty sobie analizuj i pisz o hipokryzji- to takie zgodne z wiara jest, nie? :) Ja spadam autorko zanim zacznie sie analiza moherow co wolno a czego nie. I tak, jak pisalam- lepiej poczekać aż dziecko bedzie wieksze- fajnie ten dzien razem, ze swiadomym maluchem spedzic. Pozdrawiam.

Gość gość
zenujace jest to,ze zyjesz ze swoim konkubentem jak maz z zona,macie juz dziecko,czyli tworzycie rodzine swego rodzaju i po kolejnych latach chcecie slub,co tu celebrowac,bo nie wiem...:/

Gość gość
Droga autorko kafe slynie z tego zeby obrazac innych ludzi ale ja Cie rozumiem mamy z mezem slub cywilny chcemy miec koscielny no ale narazie na niego zbieramy nasz synek ma 9msc i wlasnie koscielny planujemy za 3lata. Jestemy wierzacymi osobami mamy ochrzczone dziecko i chodzimy do kosciola. Poprostu nie ktorzy sami zbierajana swoje szczescie...nie robia im przyjecia kasiasci rodzice to tyle to do pan ktore sie wywyzszaja!!:-)

Gość gość
Nie jestem żadnym moherem, wręcz przeciwnie - jestem ateistką. Nie uznaję zasad KK, bo to oszołomy i brzydzę się hipokryzją tych co twierdzą, że wierzą, a robią sobie dzieci przed ślubem. Ja brałam ślub cywilny, potem miałam wesele w restauracji - zgodnie z tym jakie mam przekonania.

Gość gość
A kto powiedzial ze autorka niewierzy w Boga

Gość gość
A skąd założenie że nie wierzę w Boga? Wierzę w boga ale nie zgadzam się z naukami kościoła bo wg mnie chrzescijanstwo, judaizm i islam to najwieksze zło tego swiata bo nic innego nie doprowadzilo do tylu wojen i konfliktów między ludzkich. Widzicie same po sobie jakie agresywne jestescie w stosunku do tych co żyją inaczej?

Gość gość
Autorko uważam, że głupio robicie. Ślub kościelny kosztował mnie 900zł. Więc na co Wy zbieracie? Od kiedy ślub to jakiś ogromny wydatek? Wiarę na pieniądze przeliczasz?

Gość gość
Autorko - to skoro nie zgadzasz się z nauką kościoła, to po co ci ślub kościelny??? KOŚCIELNY podkreślam. Nie udzieli ci go bóg a przedstawiciel kościoła z którym się nie zgadzasz. czy to nie jest hipokryzja? wybierasz sobie ze swojej wiary to co tobie odpowiada? to może napisz własną religię? bo jak coś pasuje to z tym się zgadzasz, a jak nie pasuje to już się nie zgadzasz i jest głupie?

Gość gość
My już nie zbieramy bo mamy - mieszkamy za granicą. A jesli mamy duże rodziny itd to nie zaprosimy ludzi wyrywkowo. Chcemy slub tak na 90 osob w bardzo eleganckiej restauracji i chciala bym właśnie zeby córka byla starsza a nie że będzie ciągle mi na rekach wisieć

Gość gość
Jesli chcemy złożyć przysięgę przed Bogiem w ktorego wierzymy to do kogo mamy iść? Do rabina?

Gość gość
Masz tu wyznanie swojej wiary Wierzę w Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego, narodził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion. Zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał. Wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca wszechmogącego. Stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych. Wierzę w Ducha Świętego, święty Kościół powszechny, świętych obcowanie, grzechów odpuszczenie, ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny. Amen.Masz fragment że wierzysz również w KK. jak więc możesz wierzyć w boga i chcieć przed nim ślubować skoro w KK nie wierzysz? czyż to nie jest zakłamanie? bo z nauką KK ci nie po drodze, bo miałaś ochotę bzykać się przed ślubem, to stwierdzasz, że kk jest głupi i niedzisiejszy, ale ty jesteś dobrą katoliczką bo w boga wierzysz???

Gość gość
Ja nie będę dyskutować na temat wiary z tak płytką osobą jak. Nie wiem czy wiesz że prawdziwe wyznanie wiary nie zawierało zdan o tum ze wierzę w kk? Jest cos takiego jak manipulacja czego pelno w bibli tej chrzescijanskiej. Chcesz dyskutowac o wierze i o jej dobroci proszę bardzo ale zacznijmy od starego testamentu... jak się zapoznasz mozemy dyskutowac.

Gość gość
nie rob z siebie jakies wielce wierzacej teraz,bo jak by Ci tak bardzo zalezalo na slubie to bys nie zyla w grzechu tylko wziela slub w ciazy albo od razu jak sie dziecko urodzilo,ale jak chcesz sobie jeszcze czekac 2 lata to widac jaka wierzaca jestes:/

Gość gość
tak, tak takie z was katoliczki jak ze mnie zakonnica :D powołujecie się na stary testament, ale przecież religia opiera się NA STARYM I NOWYM. ja tam ślubu nie brałam w ogóle, bo nie potrzeba nam papierków, dziecka nie chrzciliśmy. każdy ma prawo do życia w takim związku jaki jemu się podoba, ale po co coś udawać? dla ciotki brunhildy i wujka leona? czy dla babci gieni żeby jej miło było? a może żeby dostać kopertę? bo ja też nie rozumiem po co brać ślub w kościele z wielką otoczką jak się ma już dziecko ze związku nieformalnego? ok, idźcie do USC, zalegalizujcie związek i potem zróbcie sobie wesele skoro je chcecie. ale po co ślubować w miejscu do którego nie macie przekonania, przed człowiekiem, który najprawdopodobniej ma głęboko w doopie zasady które głosi z ambony? po co komu taka szopka?

Gość gość
skoro wierzysz w boga, to trzeba było wziąć od razu ślub, a wesele mogłaś zrobić jak uzbierasz kasę.

Gość gość
Ale czy wy nie pojmujecie ze nie o tym temat założyłam? Kazdy zyje wedlug własnej woli i tyle. Jeśli my będziemy szczesliwi kiedy wezmiemy slub przed Bogiem i zrobimy z tej okazji wesele to co mamy tego nie robić bo co? To grzech? Mi ksiadz ale taki z powolania powiedział ze lepiej pozno niż wcale

Gość gość
no a co mial powiedziec?wiadomo,ze lepiej miec slub niz nie miec

Gość gość
lepiej późno niż wcale bo mu za to dobrze zapłacisz :D ot i całe jego powołanie. to nie chodzi o to że w grzechu żyjesz, bo żyj sobie jak chcesz. ale sama przed sobą nie czujesz się dziwnie, że nie uznajesz nauki KK a w kościele ślub będziesz brała? nie czujesz tu lekkiego rozdźwięku? jeśli nie, to super bawcie się dobrze, ale jeśli ja nie uznaję medycyny alternatywnej, to jak zachoruję to pójdę do lekarza a nie znachora czy homeopaty. jeśli nie wierzę w instytucję kościoła, to do niego nie chodzę - proste i przejrzyste.

Gość gość
Tak tylko ze jak mu chcialam koperte wsunąć to powiedzial zeby lepiej dac to komuś potrzebujacemu

Gość gość
Takie duże dziecko a ty chcesz za dwa lata i jeszcze chuczne wesele? Sorry sle na waszym miejscu wzięła bym pocichu i nikomu się nie przyznawała ze tyle robilam za darmową dupodaje xxx a teraz za ile dajesz?

Gość gość
tym idiotkom ktore mowia ze nie mozna brac slubu jak sie juz ma dziecko bo sie nie wierzy w Boga pragne przypomniec ze kazdy maluch to dar od Boga. Ja jestem wierząca i jestem w 4 miesiacu ciazy wiec slub koscielny takze wezme "z dzieckiem na reku" a to dziecko to najwiekszy, najpiekniejszy, upragniony i wymodlony CUD BOZY, Dar od Mojego Ukochanego Boga