Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

To za PRLu były prywatne firmy? :O

Polecane posty

Gość gość

oglądałam właśnie '07 zgłoś się' 1981 rok, było coś o jakiś prywatnych firmach, hazardzie, burdelach, reklamy coca-coli na ulicy były... takie rzeczy za PRLu były? co to za komunizm, myślałam, że prywatne firmy były zakazane. Od kiedy PRL się tak zepsuł? Czy zawsze taki był?

Gość dziewiędziesiąt dwa
No niestety były, to błąd. Duży błąd że nie rozprawiono się z kapitalizmem do końca.

Gość gość
E, to kijowy był ten PRL, za liberalny jak dla mnie. Jak będę dorosła to zostanę dyktatorką i wtedy takiej demoralizacji nie będzie!

>>>No niestety były, to błąd. Duży błąd że nie rozprawiono się z kapitalizmem do końca.<<< x Napisał idiota92, żyjący z renty mamusi :( .

Gość gość
Były prywatne firmy i działały legalnie.

Gość gość
PRL miał rozne oblicza,najgorzej było w latach 50 choć i tak wiele osob wspomina to dobrze bo żyli normalnym życiem dostosowanym do tamtych czasów.Najlepsze były lata 70 .Lata 80 dla rożnych ludzi były rozne.To nie było tak,ze nic nam nie było wolno i byliśmy prześladowani.Bylo inaczej,pod wieloma względami lepiej i pod wieloma gorzej.Była coca cola:),jednak nikt jej nie pił jak dziś litrami.Nikt nie cierpiał,ze nie było pomarańczy czy innych dzis wydaje sie niezbędnych rzeczy(za wyjątkiem papieru toaletowego:)).Ludzie żyli podobnie jak teraz tylko wolniej,zawsze byli krętacze i ludzie uczciwi.Nie cierpiałam w szkole,nie było mi cieżko ,ze chodziliśmy w fartuszkach,nie przeszkadzało mi nic,byłam szczęśliwym dzieckiem,młodzieżą.Moja mama te czasy wspomina dobrze bo to była jej młodość.Zawsze ludzie mieli rozne problemy,raz bywało lepiej raz gorzej.W komunie tez raz było lepiej raz gorzej ,kiedy były kartki na żywność było cieżko jednak dzis np : moja koleżanka wspomina to dobrze i ze śmiechem bo stało sie w dlllugich kolejkach godzinami,ludzie zajmowali sobie miejsca i gadali(ale nie chce aby komuna wróciła),inni wspominają to źle bo było nerwowo i nieprzyjemnie(nie zgadzam sie pod tym względem z moja koleżanka było totalnie nerwowo ).Nie chciałabym aby komuna wróciła ale to co teraz jest w Polsce to tez potworna sytuacja i tez nie ma wolności.Firmy prywatne były i ludzie wtedy zarabiali duże pieniadze bo nie było takiego opodatkowania itp.,ludzie jeździli za granicę,oczywiście więcej nie jeździło.A burdele,hazard i tym podobne były zawsze i wszędzie:)za czasów komuny dobre było to,ze ludzie byli bliżej siebie,liczyła sie inteligencja i pracowitość.Dzis wystarczy wyglądać dobrze i na tym wszystko sie kończy.komunizm to szeroki temat i każdy ma inne wspomnienia z tamtych czasów bo ludzie doświadczyli rożnych sytuacji.W komunie wiele rzeczy było złych jednak wspominając tamte czasy wydaje mi siebie było wspaniale,żyli ludzie,których dzis nie ma,teraz mam inne problemy:) ,w komunie nie podobało mi sie tez wiele spraw typu:kobieta gotuje i wychowuje dzieci itp.takie kwestie obyczajowe.O wiele rzeczy było naprawde cieżko ,dzis tez jest cieżko ale inaczej.Rozumiem osoby starsze,ktore wspominają dobrze te lata bo po prostu to było ich zycie ,raz fajne raz do kitu.Zdecydowanie więcej pracy w domu było,w ogole wszystko zajmowało więcej czasu i nakładu pracy.