Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zerknijcie czy prawidłowo karmię..

Polecane posty

Gość gość

Wiadomo, że każde dziecko jest inne itd. Ale chciałabym wiedzieć co myślicie o tym, jak karmię dziecko? Nie za często/dużo/mało..? Chodzi mi o Wasze doświadczenia. Za niemiłe odpowiedzi dziękuję - jeśli Waszym zdaniem jest coś nie tak, to po prostu napiszcie, że TO robisz źle, powinnaś zrobić TAK czy Siak.. Dziecko za 3 dni skończy 6 miesięcy. Średnio tak wygląda dzień jeśli chodzi o posiłki: ok.8:00-9:00 - ok. 210-240 mm ok. 11:00 - owoce (z ilością jest różnie, średnio wychodzi jakieś pół słoiczka czyli ok. 60g - czasem właśnie podaję słoiczek, czasem własne przetwory) ok. 13:00 - 150-180 mm (w zależności, ile zjadł wcześniej owoców) ok. ok.15:00- obiadek - własnoręcznie robiony lub słoiczek. Też zazwyczaj 1/2 - 2/3. Rzadko kiedy cały. ok. 18:00 - 150-210 mm - w zależności ile zjadł obiadu. Czasem jest to mm z dodatkiem kleiku kukurydzianego - jeśli później niż 19:00, bo wiem, że wtedy juz pewnie pośpi do 23:00-24:00. ok. 20:00 - owoce (o ile nie zaśnie wcześniej) też ok. 1/3-1/2 słoiczka. ok. 23:00- 24:00 - 180-210 mm. Rzadko 240 - jeśli wcześniej nie zjadł deserku a jest głodny. Czasem jakiś posiłek odpadnie itd, zależy czy np. byliśmy na spacerze, musieliśmy gdzieś pojechać itp. Też zależy od jego drzemek. Wtedy wiadomo, że coś może się przesunąć i zmienić. W nocy nie budzi się na jedzenie. Między posiłkami podaję herbatkę lub wodę. Czy, wg Was, taki schemat jest ok? Czy powinnam coś zmienić? Coś czymś zastąpić? wiadomo, że dzieci mają różne potrzeby ale chciałabym poznać opinie doświadczonych. To moje pierwsze dziecko. Wagę ma prawidłową, mieści się na środku siatki centylowej.

Gość gość
Moja ma 6 mies i 3 dni 7;00 mleko 150-180 ml 10;00 owoce 80g 13 ;00 obiadem 80g 15 ;00 jogurt 50g 17;00 mleko 100 ml 19 ;00 kaszka 100 ml 23:00 mleko 120 ml

Gość gość
Twoje dziecko ma 7posiłków za dnia postaraj się aby było ich raczej 5. Nie dawaj juz wieczorem owoców. Obiadku całego nie zjada bo jest przekarmiony przed południem.

Gość gość
Ta druga jeszcze lepsza... Dziecko od 7do 13musi wytrzymać tylko na owocu. Dziecko zagłodzisz.

Gość gość
autorko ile wazy twoje dziecko? bo sporo zjada

Gość gość
Tu autorka. To nie tak, że całego obiadku nie zje. Po prostu wiem, że wypił mleko dlatego też nie chcę go "przekarmiać" i dawać cały słoiczek. Chyba, że bardzo chce. Zazwyczaj jeszcze by zjadł, ale dostaje wodę/herbatkę i jest ok. Waży 9kg. Jest długim chłopcem. Waga urodzeniowa 3780.

Gość gość
nie dawaj mu mleka przed obiadem, zamiast owocu rano zrob mu na drugie sniadanie kaszke i spokonie wytrzyma ci do obiadu moj je tak ma 10 mc 6:00 180ml mm 10 kaszka 14 obiad -zjada 16owoc17:30 mleko mm 180 20:30 mleko 210ml wazy 10 kilo , tez jest dlugi, pediatra powiedzila ze wyglada bardzodobrze i nie ma sie czym martwic chociaz ksiazkowa wage ma roczniaka

Gość gość
A ile tej kaszki robisz?

Gość gość
gość dziś nie dawaj mu mleka przed obiadem, zamiast owocu rano zrob mu na drugie sniadanie kaszke i spokonie wytrzyma ci do obiadu moj je tak ma 10 mc 6:00 180ml mm 10 kaszka 14 obiad -zjada 16owoc17:30 mleko mm 180 20:30 mleko 210ml wazy 10 kilo , tez jest dlugi, pediatra powiedzila ze wyglada bardzodobrze i nie ma sie czym martwic chociaz ksiazkowa wage ma roczniaka x x zero owoców i warzyw??? i Ty komuś doradzasz jak karmić dziecko :O mój w wieku 6 mcy jadł tak 6 - nutramigen 10 - owsianka na wodzie w jabłkiem 14 - obiad 18 - kisiel z nutramigenem 22 - nutramigen z kleikiem ryżowym Autorko nie dawałabym o 20 owoców - jeśli dziecko potrzebuje tego dodatkowego posiłku to daj gotowane warzywa, ale raczej bym starała się o tej porze dawać coś co podchodzi pod kolację. No i to karmienie o północy :( Lepiej żebyś dała tak koło 22 i żeby dziecko potem już spało do rana.

Gość gość
Tu autorka. Jedzenie ok.23:00-24:00 wynika z jego potrzeby. Tzn. próbowałam kiedyś je pominąć to i tak ok.1:00 się budził na mleko. Poza tym - zazwyczaj zasypia ok.20:00- wtedy zaczyna wybudzać się właśnie po 22:00-23:00 - stąd to karmienie wypada po 23:00-przed 24:00. Jeśli dotrwa i dostanie mm po 21:00 czy 22:00, to wiadomo, że już mu nie daję o 24:00, bo byłoby to bezsensu. Dlatego pisałam, że jego karmienie wynika z różnych czynników itd. Co do owocu na noc - jest to głównie jabłko, żeby "rozluźnić" brzuszek po całym dniu i ułatwić mu wypróżnienie na drugi dzień.

Gość gość
do gosc 12:40 jakbys dobrze przeczytala to podaje dziecko owoc codziennie o 16, kazdego dnia inny ,poza tym nikt nie napisal ze o 10 do kaszki nie mozna dodac owocu???? czytaj uwaznie a nie sie wymadrzasz!!! i jakie zero warzyw a obiad to niby z czego jest??? cchyba logiczne ze warzywa i mieso!!!!