Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pogubiona w finansach

Nie umiem oszczędzać

Polecane posty

Każde pieniądze wydam i w dodatku nie wiem na co :( Jak mam się nauczyć odkładać choćby drobną sumę miesięcznie? A może tygodniowo? Nie zarabiam dużo, raczej przeciętnie, ale jakoś sobie zupełnie nie radzę! Czy mam zbierać paragony i podliczać, ile na co wydaję? Może macie jakieś sposoby na orientację we własnym budżecie? Niczego nie mogę zaplanować, bo nigdy nie wiem, ile będę miała pieniędzy. Jakoś tak na żywioł idę, a to chyba nie jest dobre. Poradźcie coś, dziewczyny!

Nikt nie wie? :(

Gość gość
ja tez nie;( wszystko idzie praktycznoe na bzdury. na piaty krem pietnaste buty bizuterie dwudzieste spodnie....:(

Gość gość
Ja Ci powiem jaki ja mam sposób :) Kupiłam sobie skarbonkę taką którą trzeba rozbić żeby wyjąć pieniądze , i postanowiłam ze przez rok będę tam zbierać pieniądze i rozbije po roku , noi niedawno rozbiłam i pojechałam za te pieniądze z koleżanką na tydzień do Barcelony :) Tylko że ja dopiero kończę liceum , nie pracuje , ale pracowałam przez miesiąc jako doradca telefoniczny i zarobiłam troszeczkę , połowa poszła na ciuchy a druga połowe odłożyłam do skarbonki Jak dostawałam jakies pieniądze z okazji imienin , urodzin itd. to odkładałam do skarbonki , chociaż nie wszystkie bo wiadomo tez chciałam sobie isc na zakupy i inne wydatki itd. Zrobiłam porządki w rzeczach , niepotrzebne czy niemodne ciuchy wystawiłam na szafe.pl,vintage , allegro , i na facebooku na stronę gdzie się sprzedaje ciuchy Posprzedawałam tez trochę starych płyt NAJWAŻNIEJSZE : Odkładałam nawet po 10 gr jeżeli mi zostało gdzies w portfelu , jak szłam do sklepu i np. dawałam 10 zł kupowałam wode zostawało mi z 7 zł to odkładałam to skarbonki , ogólnie każda reszte jaka Ci zostanie z zakupów , odkładaj do skarbonki Wydaje się że to tylko kilka gorszy , złotówka , 5 zł , a później to wszytsko się sklada i jest dobrze 2 lata temu zbierałam kase tylko z reszty wlasnie z zakupow , ze sklepu , jak kupowałam bilety w automacie , itd. i przez rok zebrałam 500 zł Powodzenia! :)

Gość gość
a z czego wy chcecie oszczędzać??? ztej nędznej pensji, która ledwo starcza na jedzenie?

Jest takie powiedzenie- niezaleznie od tego, ile zarabiasz, zawsze COS odloz. Ja tez mam nèdzne dochody, ale takie są , i musze sobie radzic. Przede wszystkim place gotowką! Nosze w portmonetce tylko po 10lub20zl, wtedy nie kusi, by duzo wydac. Na wieksze zakupy chodze z kartką, ktorą zapisuje nawet kilka dni. Tak przygotowana kupuje TYLKO z kartki, nic wiecej. Sklepy kusza , a specjalisci od marketingu robia nam prania môzgu. Nie dajmy sie zwariowac, mamy swoj rozum. Uwielbiam zakupy, dlatego musze sie chronic...sama przed sobą. A skarbonke tez mam..