Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 6latka

Posyłać 6 latka do kl 1 czy nie?

Polecane posty

Gość Mama 6latka

Prosiłabym rodziców, którzy posłali dzici wcześniej do klasy I, w wieku 6 lat o opinie. Jak sobie radzą? Z obowiązkami i emocjami? Czy nie żałujecie tej decyzji?

Gość gość
Nie wysyłaj, niech jeszcze sobie pobimba. Teraz takie czasy, że niby dzieciaki mają od brzdąca się uczyć, a potem pracować do 67 roku życia....

Gość gość
jest duzy skok programowy po 3 klasie. klasy nie przystosowane. NIE NIE NIE chyba ze chcesz dla pana tuska zeby dziecko rok szybciej rypalo na rynku pracy to prosze bardzo

Gość gość
Zapisałam do zerówki. Jednak większość kolegów idzie do 1. Szkoda mi, bo się zżył z nimi.

Gość gość
jeśli chcesz ze swojego dziecka zrobić worek treningowy dla starszych dzieci, to posyłaj. Te starsze o rok zawsze są silniejsze fizycznie i emocjonalnie. Rok różnicy to dużo w tym wieku, a czasem jest to więcej niż rok, w klasie będzie mieć kolegów starszych o rok czy półtora a czasem prawie dwa lata, walić mikrusa, tak to wygląda. Nie jest istotne czy dziecko intelektualnie radzi sobie z nauką, bo istotne są interakcje społeczne w grupie rówieśniczej, a co taki maluch może zrobić z taką różnicą? Będzie ofiarą, tak to wygląda.

Gość gość
mój 6 latek chodził do zerówki i bardzo dobrze zrobiłam , umie pisac , czytac, bardzo dobrze liczyc ale dojrzałosc emocjonalna po tym roku ogromna teraz jako 7 latek pojdzie do pierwszej klasy

Gość mama 6latka
To będzie klasa tylko 6 latków, już ich zna z kl 0. Koledzy są tu plusem a wszystko inne raczej na minus

Gość gość
rozmawiałam z rodzicami, ktorzy posłali swoje dzieci do klasy 1 jako 6 latki i żałowali tego

Gość gość
moja siostra posłała swojego koszmar młody się rozsypał emocjonalnie, albo ryczy albo ma fochy, wiecznie zmęczony niewyspany, nie potrafi sobie poradzić zupełnie, zdecydowanie na nie

Gość Babcia Jagna
Nie posyłaj dzieciaka wcześniej do szkoły, nie zabieraj dziecku dzieciństwa.Polskie szkoły nie są przygotowane na to żeby uczyć sześciolatki.

Gość gość
w ogóle nie posyłajcie dzieci do szkoły! a jeśli już to najlepiej po 15-tym roku życia - niech siedzą przed telewizorami, niech grają na komputerze - po co się uczyć? dzieciństwo trzeba mieć jak najdłuższe i nic nie robić! i niech babcia cukierkami pasie! a potem wielkie zdziwienie, że nie czytają, języków nie znają, matur nie zdają - ale co tam! mamusia kupi dyplom, załatwi pracę i jakoś to będzie!

Gość Mama 6latka
Dziękuję za poważne wypowiedzi. Jeśli ktoś nie w temacie to nie wie o czym mówi.

Gość gość
ok czekałas na potwierdzenie by twoje dziecko jako 6 latek poszedł do szkoły - otrzymałas . widze zadowolenie i aplaus . no niech idzie a w czwartej klasie kibel zaliczy i biedaczek znów nie bedzie mial; swoich kolegów :(

Gość gość
Moj 6 latek od września idzie do 1 klasy., teraz był w zerowce szkolnej z dziecmi w tym samym wieku. Nie zalowalam że go wysłałam do zerówki szkolnej. Super się przystosowal ivmysle że teraz też będzie ok. Za dwa tygodnie kończy 6 lat i umie pisać i czytać, fajnie odejmuje i dodaje.

Gość gość
Ale to już chyba za puzon na decyzję? Czy nie?

Gość Mama 6latka
Jeszcze można zmienić zdanie do września

Gość gość
Zalezy od dziecka,moj poszedl jako 6 latek jak wszystkie 6 latki do 1 kl i uwielbia sie uczyc.

Gość gość
gość z wczoraj 21.22 :popieram w całości. Rodzice traktują szkołę jako szkodliwe zjawisko a wiedzę jako coś co zdeprawuje dziecko a bez rozumu sadzają dzieciaki choćby przed telewizorem przy okropnych, chamskich programach. Chrońcie swoje skarby przed możliwością rozwoju, niech rosną bezmózgi nierozumiejące otaczającego ich świata

Gość gość
W tym problem, że nie bardzo wiadomo, czy to jest możliwość rozwoju, czy stawianie zbyt młodemu, niedojrzałemu dziecku za dużych wymagań, które spowodują niechęć do nauki, flustrację, poczucie, że jest się gorszym od innych.

Gość gość
sześciolatek to zbyt młode , niedojrzałe dziecko? Chyba tak było 50 lat temu. Ciekawe,że do komputera, strzelanek, durnych kreskówek nie jest zbyt niedojrzałe a do nauki już tak.

Gość gość
Do nauki może nie ale do siedzienia po kilka godzin w ławkach a później drugie tyle w domu podczas odrabiania lekcji to już niekoniecznie. Jeśli posłałaś/eś swoje dziecko wcześniej to podziel się swoją opinią. Nie wiadomo na jakiej podstawie tak piszesz. Czy własnego doświadczenia, czy tylko taką masz opinię w taj sprawie nie popartą niczym?

Gość gość
Nie posyłać,mój poszedł i bardzo ,bardzo zaluje.Dziecko intelektualnie dobrze rozwinięte ,bystre ale w klasie z siedmiolatkami na straconej pozycji...oceny w stylu