Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość markan86

zwolnienie z pracy w 8 miesiącu ciąży co dalej?

Polecane posty

Gość markan86

Witam! Od 1 września 2013 roku rozpoczęłam pracę w szkole na umowę o pracę na zastępstwo. Umowa została zawarta na czas określony nie dłużej niż do 31 sierpnia 2014. W listopadzie 2013 zaszłam w ciąże i od grudnia do tego momentu jestem na zwolnieniu lekarskim "B" ponieważ ciąża jest zagrożona. Termin porodu na 8.08.2014 . W dniu 01.07.2014 dostałam telefon że szkoły, że czeka na mnie do odbioru świadectwo pracy ponieważ osoba za którą pracuję wraca do pracy. Na chwilę obecną dowiedziałam się że nie będzie mi przysługiwać urlop macierzyński, w zus-ie również powiedzieli że po porodzie nic nie będzie mi się należało. Podsumowując zostałam bez pracy, prawa do urlopu macierzyńskiego ani z tego co mi wiadomo do żadnego zasiłku... rodzę za miesiąc. Proszę o porady co mam zrobić gdzie się skierować o pomoc.

Gość gość
szukaj pracy. Przecież wiedziałaś że praca jest na czas określony.

Gość gość
"Samoistne rozwiązanie umowy na zastępstwo nie oznacza pozbawienia zastępcy prawa do świadczeń chorobowych Pracownica została zatrudniona na zastępstwo do czasu powrotu pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim. W dniu 3 września pracownica przedłożyła zwolnienie lekarskie z kodem B (9 tydzień ciąży). W dniu 8 października br. zastępowany pracownik wrócił do pracy i otrzymał wypowiedzenie umowy o pracę. Pracownica nadal przebywa na zwolnieniu lekarskim. Czy ma ona prawo do świadczeń z ubezpieczenia chorobowego? Jeżeli tak, to czy będzie miała również prawo do zasiłku macierzyńskiego? Z opisu wynika, że pracownica została zatrudniona na podstawie umowy o pracę na zastępstwo, a więc na czas określony. Oznacza to, że jej umowa uległa samoistnie rozwiązaniu z upływem czasu na jaki została zawarta (8 października, czyli z dniem powrotu zastępowanego pracownika do pracy). Jeżeli pracownica zachorowała będąc jeszcze w stosunku pracy (3 września), mając ubezpieczenie chorobowe, to po ustaniu tytułu do ubezpieczeń (po rozwiązaniu umowy o pracę na zastępstwo) ma ona prawo do zasiłku chorobowego wypłacanego przez ZUS. Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy przedłużenia umowy na czas określony do daty porodu nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. Jeśli więc pracownik zastępowany powrócił do pracy, to umowa zastępcy z tym dniem ulega rozwiązaniu. WARTO WIEDZIEĆ WIĘCEJ Pracownik, który zachorował w okresie ubezpieczenia chorobowego, ma prawo do zasiłku chorobowego po ustaniu tytułu do tego ubezpieczenia (ustaniu stosunku pracy). Płatnikiem świadczenia chorobowego jest ZUS. Zatem, za okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy przypadające też po rozwiązaniu umowy na zastępstwo, zapłaci ZUS. Natomiast po urodzeniu dziecka była pracownica nie będzie uprawniona do urlopu macierzyńskiego jeżeli nie będzie pozostawała w stosunku pracy. Urlop macierzyński jest bowiem nierozerwalnie związany z trwaniem stosunku pracy. Zasiłek macierzyński zaś przysługuje osobie ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego urodziła dziecko. Kobieta nie otrzyma więc zasiłku macierzyńskiego, jeżeli nie będzie pozostawała w ubezpieczeniu chorobowym w dniu porodu."

Gość gość
podsumowujac: zostalas zatrudniona, przepracowalas 3 miesiace i poszlas na L4. Nie zwolniono cie a rozwiazano umowe. pozostaja ci alimenty od ojca dziecka i znalezienie nowej pracy jak najszybciej. Nie wiedzialas ze na umowie na zastepstwo nic ci sie nie nalezy?

Gość gość
trzeba bylo myslec wczesniej, przeciez pracowalas na zastepstwo

Gość gość
no niestety, jak to była umowa na zastępstwo, to nic ci się nie należy spróbuj w MOPSIE

Gość gość
Do MOPSU. Podsumowując: 01 września 2013 zaczęłaś pracę na czas określony, na zastępstwo. Od grudnia 2013 przebywasz na ciążowym zwolnieniu lekarskim. Umowa o zastępstwo została rozwiązana z końcem czerwca 2014. Nie zostałaś ZWOLNIONA z pracy, tylko UMOWA WYGASŁA. Umowa na zastępstwo nie daje żadnej ochrony ciężarnej, nie jest podstawą do wypłacania zasiłku chorobowego ani macierzyńskiego po ustaniu stosunku pracy. Może gdybyś solidnie pracowała, to dyrekcja znalazłaby dla ciebie jakiś etat, w sytuacji, jak na umowie na zastępstwo po 2 miesiącach zachodzisz w ciążę i znikasz to nic dziwnego, że nie ma o tym mowy. To jest bacik na takie kombinatorki, co dwa miesiące popracują a potem by chciały pobyczyć się na zwolnieniu i mieć płatny rok macierzyńskiego. Za friko.

Gość gość
Niestety nic nie da się zrobić. Kiedyś też pracowałam na umowę o zastępstwo, ale dowiedziałam sie wszystkiego co niesie ze sobą taka umowa, może być rozwiązana bardzo szybko i nie daje kobiecie żadnych praw, bo najczęściej to zastępstwo jest za inną kobietę w ciąży. Szkoda, że wcześniej nie zainteresowała się Pani tematem, bo pracując na umowie na czas określony, nie na zastępstwo, pracodawca musi przedłużyć taką umowę do dnia porodu i zasiłek się należy. Pozostaje Pani urodzić, liczyć na wsparcie bliskich i szybko szukać pracy. Powodzenia.

Gość gość
jestem w takiej samej sytuacji, mam pytanie. Czy gdy po pojsciu na l4 i wygasnieciu umowy bede na chorobowym do konca ciąży i po urodzeniu zapisze sie do urzedu pracy to bedzie należal mi sie zasilek dla bezrobotnych. dodam ze najpierw pracowalam przez pol roku na zlecenie i ponad rok na zastepstwo