Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agnieszka  S

Szkoła, problem z synem, proszę o pomoc :)

Polecane posty

Gość Agnieszka  S

Mój syn ma 18 lat i z powodu choroby nie zdał do następnej klasy. Moje pytanie jest następujące - czy zostanie on automatycznie skreślony z listy uczniów, czy jeśli chce się uczyć, to dalej może zostać w szkole i powtarzać klasę?

Gość gość
może powtarzać klasę. Poza tym jeśli powodem nieklasyfikowania była choroba to syn miał prawo starać się o egzaminy klasyfikacyjne. Za mało napisałaś o sytuacji,żeby ją ocenić i coś doradzić.

Gość Agnieszka S
Syn miał niepozaliczane sprawdziany, ponieważ przez chorobę nie mógł chodzić do szkoły, poprawa nieklasyfikowań nie byłaby możliwa ponieważ było za dużo materiału i za mało czasu. Nie dostał promocji. Ma 18 lat, więc nie ma już obowiązku chodzenia do szkoły, ale ponieważ syn chce dalej kontynuować naukę, to chciałabym aby mógł chodzić do swojej szkoły. Pani Dyrektor jest na urlopie i dopiero 15 lipca idziemy do szkoły się dowiedzieć. Jednak to jeszcze trochę czasu, a mój syn się martwi. Dlatego chcę się dowiedzieć, czy pomimo pełnoletności może powtarzać klasę.

Gość gość
może na pewno! Ale dziwię się,że nie złozyłaś w imieniu syna takiej deklaracji na koniec roku? A i wychowawczyni powinna była zapytać.Powtarzanie nie ma nic wspólnego z ukończeniem 18 lat. Uwierz.No chyba ,że syn jest przerośniętym uczniem gminazjum, powtarzającym po raz n-ty klasę.

Gość gość
podanie do dyrektora trzeba złożyć (to się tyczy każdego co nie zdał) jak był chory to mogłaś złożyć o indywidualny tok nauczania tak by ci belfrzy przyłazili do domu i by chłopak nie stracił roku

Gość gość
myślę, że w okresie sierpnia syn mógły pozaliczać przedmioty i otrzymać promocje do następnej klasy. Nie wiem z ile przedmiotów ma niezaliczenia? Wszystko zależy od intencji Pani Dyrektor;) niestety musisz poczekać na rozmowę z Nią. Jednak dobrym argumentem by był fakt, że syn już na dzień dzisiejszy ma opanowany materiał i może w każdej chwili zdawać.

Gość gość
"Ale dziwię się,że nie złozyłaś w imieniu syna takiej deklaracji " dziecko musi złożyć osobiście

Gość gość
wzór podania dają w sekretariacie

Gość gość
rodzic zawsze jest naturalnym pełnomocnikiem dziecka i zawsze może w jego imieniu w szkole załatwić prawie wszystko z wyjatkiem wycofania dokumentów jesli dziecko jest pełnoletnie.A skoro syn był chory to tym bardziej rodzic mógł w jego imieniu załatwiać formalności

Gość gość
niestety nie ja byłam w podobnej sytuacji przez chorobę nie mogłam chodzić do szkoły to musiałam iść ledwie żywa aby dać dyrkowi ten świstek miałam 16lat

Gość Agnieszka S
Syn był w szpitalu bardzo długo, przez przetokę. Jeśli chodzi o gimnazjum, to zdał normalnie do każdej klasy, tak jak powinien, dopiero teraz pojawił się problem. Sprawa jest jeszcze tego typu, że chcielibyśmy, żeby syn poszedł ponownie do 2 klasy, ponieważ tak się bardziej przygotuje do matury, niż podczas wakacji siedzieć samemu nad książkami i się uczyć. Tak to na spokojnie pójdzie do 2 klasy i będzie się na bieżąco uczył. Mam nadzieję, że może powtarzać klasę mimo pełnoletności, ponieważ gdzieś czytałam, że niestety nie jest to możliwe.

Gość gość
jakieś dziwne rzeczy wypisujecie. Po radzie wychowawca dzwoni do rodzica, pyta czy dziecko chce powtarzać klasę i sprawa załatwiona. Żadne świstki nie są potrzebne! Ale to akurat nie jest przedmiotem dyskusji. Pewne jest jedno, że ktoś kto ma oceny niedostateczne na koniec roku automatycznie nie otrzymuje promocji i spada do klasy niżej! Automatycznie.NIE ZDAJE DO NASTEPNEJ KLASY czyli POWTARZA KLASĘ

Gość Agnieszka S
Kochani nie wiem, czemu zajmujecie się tym, czy może zdać jeszcze, czy nie. Tak jak pisałam, sami wolimy, żeby poszedł znowu do 2 klasy, ponieważ był w szpitalu ciągle i nawet indywidualne nauczanie nie wchodziło w grę. Chodzi mi tylko o to, czy może powtarzać klasę, pomimo pełnoletności, a tak naprawdę skupiacie się na czymś innym. ;) Oczywiście bardzo dziękuję za wszystkie rady, ale interesuje mnie tylko ta sprawa. Sprawa zdania, czy też nie jest już jasna.

Gość gość
"Automatycznie.NIE ZDAJE DO NASTEPNEJ KLASY czyli POWTARZA KLASĘ" jest tak jak chodzisz do miejskiej szkółki w której mają obowiązek cię przyjąć ale jeżeli np. tak jak ja chodziłam do dobrego liceum do którego jest kilka osób na jedno miejsce to już nie jest tak fajnie dyr. może się zgodzić albo nie

Gość gość
Gość 14:01, hahaha to żałosne, nic nas nie obchodzi, do jakiej szkoły chodziłaś, nawet jeśli w dobrej szkole ktoś nie zda, to może powtarzać klasę póki nie jest pełnoletni, bo MA TAKI OBOWIĄZEK, POZDRO