Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wielka mama

Ciąża mnoga

Polecane posty

Gość Wielka mama

Witam, chciałam się spytać czy ktoś z was był w ciąży mnogiej i czy miał jakiś problem podczas porodu i całej ciąży? Ja także jestem w takiej ciąży, ( wczoraj się dowiedziałam) i boję się czy to jest niebezpieczne dla mnie lub moich nienarodzonych dzieci. Proszę o szybką odpowiedź.

Gość gość
czasami wystarczy sie ginekologa zapytac...

Gość cykmal
Jestem matką bliźniąt, rok temu byłam w ciąży i zastanawiałam się nad tym samym co Ty. Ciąża bliźniacza jest zawsze ciążą podwyższonego ryzyka, bo natura zaprojektowała nas na ciążę pojedynczą, nie mniej jednak w dzisiejszych czasach ciąża mnoga nie jest jakimś zagrożeniem. Wiele zależy czy to ciąża jedno- czy dwukosmówkowa oraz jedno- czy dwuowodniowa. Tak jak już tu ktoś napisał warto porozmawiać z lekarzem, on przedstawi sytuację. Ciąża mnoga daje popalić organizmowi matki, bo ta siłą rzeczy ma większy brzuch i o jedno, bądź więcej dzieci do wykarmienia, ale to nie oznacza, że muszą być problemy. Wszystko zależy od kobiety tak naprawdę, są kobiety które dużo lepiej przechodzą ciążę mnogą od niejednych w ciąży pojedynczej i to nie jest kwestia kaprysu czy charakteru a możliwości organizmu. Moja rada jest jedna, pogadać z lekarzem i nie czytać bzdur w poradnikach i magazynach dla ciężarnych i młodych matek, bo to niszczy psychikę. Druga rada taka - nie lekceważyć infekcji układu moczowego, jak lekarz zleci antybiotyki to je brać, wiele ciężarnych nie chce brać leków, bo boi się że zaszkodzą ich dzieciom, natomiast nie zdają sobie sprawy z tego, że infekcje bakteryjne powodują, że w nieznanym nam momencie puszczają wody i dziecko/dzieci muszą wyjść na świat, i wtedy nawet nie zdąży się z zastrzykiem ze sterydami na rozwój płuc... dlatego warto się badać, słychać lekarza i myśleć pozytywnie, a wszystko będzie dobrze.