Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szatynka11

goście a chrzest

Polecane posty

Gość szatynka11

Zastanawiam się czy teraz normą jest że daje się kasę z okazji chrztu mam na myśli gości oraz tym od kiedy są takie zwyczaje ? moje dzieci mają 15 , 13 i 6 lat .Gdy rbiliśmy chrzciny dzieciom w rodzinie nie było mowy o jakichkolwiek prezentach , niektórzy goście przynosili alkochol , ciasta i było ok , byliśmy z mężem wdzięczni . Od trzech lat przychodzą na śwat kolejne dzieci w rodzinie męża i ich rodzice domagają się jawnie kasy od gości ...bo przecież zamawiają katering , bo jedzenie kosztuje.... Stać mnie zanieść tę kasę ...ale jest to tak wkurzające i beszczelne ze strony rodziców że dosłownie nie mogę się zmusić....bo od kiedy taka zmiana zwyczajów w rodzinie ? I wygląda to tak ; jeśli pójde na chrzciny bez kasy bedę się czuła niezręcznie.....jeśli ją wezmę to czuję złość wobec roszczeniowych rodziców którzy do nas bez pardonu przychodzili na chrzciny z gołymi rękami i zawsze byli przez nas mile widziani.... ciekawi mnie jak jest w waszych rodzinach ?

Gość gość
Wszędzie jest tak samo , czy to chrzest , komunia i wesele .

Gość gość
Zakładając ,że tak jest to dlaczego nikomu w rodzinie nie przyszło to do głowy kiedy my chrziliśmy nasze dzieci....

Gość szatynka11
po tym wszystkim mam uczucie jakby nasze dzieci i uroczystości były gorsze

Gość szatynka11
tu na forum anonimowo przyznam , że są gorsze. brzydsze, głupsze i blade takie jedno zezowate , drugie bezzębne. chyba je oddam na AM zabalsamować. będzie może z tego trochę kasy

Gość szatynka11
5 lat temu sama byłam matką chrzestną w tejże rodzinie ,oczywiscie kupiłam wszystko co należało dziecku ....rodzice dziecka z trudem zorganizowali uroczystość naprawdę byli w nieciekawej sytuacji materialnej.Dziś dowiedziałam się że nikt z gości również nie przynosił im kasy....pewnie dlatego że to przyzwici ludzie i nie pokazali cennika.... ależ mnie ta rodzina wnerwia...

Gość gość
kochana na Twoim miejscu bym im wystawiła rachunek z odsetkami. za tę wcześniejszą Twoją pomoc. i wystąpiła do sądu o zasądzenie odszkodowania za nerwy , stresy i żal Twój , który ponosisz z tej racji.

Gość szatynka11
Tak naprawdę nie chodzi o kasę bo jestem w dobrej sytuacji materialnej ale nie mogę się nadziwić taką rodzinną hipokryzją... i rzeczywiście czuję żal i rozczarowanie tymi ludżmi , bądż co bądż bliskimi

Gość gość
beznadziejni ludzie

Gość szatynka11
noooo!

Gość szatynka11
czuję że wygarnięcie im tego co mi na duszy leży przyniosłoby mi ulgę.....

Gość szatynka11
chyba się tam do nich zaturlam i wyjebie im z dyńki

Gość szatynka11
widzę ,że się nudzisz ....bardzo

Gość gość
i jak tu dobrze z rodziną ma być ..