Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drogie polskie owoce

Polecane posty

Gość gość
No cierpiętnice wieczne.

Gość gość
takie banany sa tanie bo produkuje sie je na duza skale. jest kilka firm ktore podzielily rynek. Po pierwsze wykorzystuja tania sile robocza w Ameryce Poludniowej, praktycznie jest to niekiedy niewolnictwo. Po drugie dziala tu ekonomia skali. Po trzecie to banany sa towarem mniej ryzykownym niz truskawki - nie popsuja sie w ciagu 2 dni, nie wymagaja pracochlonnego zbierania. 6 zl za kilo truskawek? pomyslcie jedna z druga ze taki rolnik musi miec te pare hektarow truskawek: najpierw trzeba kupic sadzonki, posadzic, opryskac, wyplewic to czego oprysk nie zabil, pozniej trzeba zebrac placac ok 1zl zbieraczowi. do tego czesc zjedza ptaki, czesc zgnije, moze przyjsc gradobicie. Trzeba kupic maszyny rolnicze, pracowac przy tym od rana do nocy. Jedzcie do Niemiec to zobaczycie ile tam kosztuja truskawki czy czeresnie.

Gość gość
no bez przesady :( U mnie dziś truskawki 10zł/kg. Wyglądają tak sobie Na święta wielkanocne kupiłam za tę samą cenę (10zł) za 2 kg pięknych truskawek z Hiszpanii, pakowanych przepięknie w drewniane kartony. Jedna w jedną piękna, soczysta i słodziutka. Tam też niewolnicy?

Gość gość
3-4 lata temu chodziłam na studiach na truskawki. najpierw do przycinania pędów, a potem do zbiorów. za pędy płacili po UWAGA 7gr za krzak :O a za zbiór dawali 1,5 zł za koszyczek. i wszystko ręcznie robione. tania siła i niewolnictwo to u nas w kraju jest, a pierniczeni rolnicy się wzbogacają :O jak pojechałam 2 lata temu do niemiec, to tam leżało się na maszynie, ona jechała, a ty zbierasz na leżąco truskawki. leżysz na poduszce. i tak się drętwieje, ale jest wygodniej jak u nas. do tego obiad, napoje aby się nie odwodnić. no i płaca przyzwoita. co prawda trudno porównać, bo tam płacą dniówkę jeśli cały zespół wyrobi normę, a nie za koszyczek jak u nas i jest inna technika zbierania ale generalnie zarobiłam przeszło 10 razy tyle niż u nas. a euro nie kosztuje 10 zł. także nie dziwię się, że w niemczech jest drogo, bo koszt zbioru owocu jest drogi, ale czemu u nas jest drogo?

Gość gość
A niby ile maja płacić za zrywanie truskawek jak u mnie tydzień temu byly po 3 zł za kilo?

Gość gość
a ile kosztuja jagody jak sprzedaja przy lesie? moze ktos wie ..

Gość gość
ale 1,5 płacą za koszyk gdzie jest 2,5 kg :O a truskawki po 3 zł za kg, to wyjątkowo tanio. u nas - woj mazowieckie, niewielkie miasto najtaniej były po 3,5. ale to krótko. generalnie 4-5 zł się utrzymują, a ostatnio to już i po 6 zł za kg nawet są. czyli 2,5 kg kosztuje uśredniając 5zł za kg - 12,5 za 2,5 kg. a płacą 1,5zł. widzisz różnicę?

Gość gość
Ile trzeba dac za sloik jagod ?

Gość gość
to ciekawe bo w jednym z ostatnich numerow Angory czytalam o rolniku, ktory musial zlikwidowac 400 hektarow truskawek, bo sie nie oplacalo. Jakby to byl taki biznes to by nie likwidowal. 2kg truskawek z Hiszpanii za niecale 2.5 euro? tyle to one nawet w Hiszpanii w sezonie nie kosztuja. Pewnie eksporter zarabial na doplatach a nie na samych truskawkach.

Gość gość
a ile maja placic? przy dobrych truskawkach spokojnie zbierzesz 20kg w godzine, wiec ci wyjdzie 10zl na godzine. To malo za prace, ktora mozna wykonywac bez zadnych kwalifikacji?

Gość gość
Krteynko od tuczących owoców.. Odpowiedz, jaki cukier zawieraja owoce ? Co oprucz cukru zawieraja owoce ? I prosze przedstaw dane gdzie sa udokumentowane fakty ludzi upasionych , jedzacych same owoce ! Widac , że twojemu mozgowi cukru zabrakło..

Gość gość
tak - powodzenia, zbierz 20 kg truskawek w pełnym słońcu w godzinę :O no może i w jedną godzinę się uda, ale jak zbierasz te truskawki przez 5-6 godzin, a w sumie dziennie nawet i 10 h, bo zawozili nas na plantację o świcie i kazali zbierać 4 h na poranny handel. potem ze 2 godziny przerwy i od 11-12 znów, bo o 18 hurtownik przyjeżdżał. dziennie nie dało się zebrać więcej jak 50-60 kg - a urobić człowiek się musiał jak głupi.

Gość gość
z truskawkami różnie bywa u nas woj. łódzkie jest jedna gospodyni co w pierwszym roku miała ludzi ful do zbierania i piękne truskwaki ale za 5 lat do hakania tylko najbliższa rodzina bo uwaga nie płaciła , bo na koniec a na koniec bo nie ma , krótko mówiąc złodziej ale za to dom wystawiła w szypkim tempie- zrobiła 2 piętro .A najlepsze numery jak sie jednego dnia wyzbierało wszysko nawet na pół czerwone bo szły do produkcji taniego wina w nocy ciagnik przejechal z opryskiem a rano full serwis czerwone - wiem bo mieszkan na przeciwko wiec tylko uczciwi mogą coś zarobić na truskawkach a osoby które zbierają choroby i bycia niewolnikiem , nie mówie że wszyscy ale tacy artyści sie zdarzają . w mojej okolicy truskawki 3/4 zł za kilo czereśnie i wiśnie 10 zł kg jabłka 2.5 3 zł za kg gruszki w granicach 5 zł za kg wiec nie jest tak żle ceny na rynku ale mam swój ogród a tam mam mnóstwo swoich owoców

Gość gość
Widziałyscie po ile są truskawki? Po 12 zł ;/

Gość gość
Dopiero początek sezonu tak wiec nic dziwnego,ze truskawki są drogie. Zawsze jest tak,że na poczatku truskawki kosztuja o wiele więcej,potem cena spada. Co do samego tematu to również zauważyłam,że wszystko drożeje ale nie jest tak jedynie w przypadku owocow. Wszystko z roku na rok staje się coraz droższe, ponieważ inflacja postępuje. Jeśli chodzi o mnie to staram się wybierać sklepy, w których są promocje jak również w których moge kupić warzywa i owoce z ekologicznych upraw: https://netto.pl/zdrowa-zywnosc Spory wybór mają w sklepach Netto.

Gość gość
U mnie truskawki 10zł/kg -Gdańsk;)